Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба?

Цените на млечните продукти също са стабилни
31 май 2024 09:32, Инна Ангелова
66
Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба?
Снимка: БГНЕС

Тенденцията вече четвърти месец е цените да вървят надолу. Средата на пазарите е конкурентна и това се вижда в цените на продуктите - отбелязва се траен спад, макар и не с много.

Според Владимир Ивнов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, това се дължи най-вече на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци. Той добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.

"Цената на брашното е в постоянни граници. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата".

Пред БНР Иванов посочи, че кашкавалът също се стабилизира - около 17 лева на едро, сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година. ”С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации".

Иванов допълни, че вносът на стоки е неизбежен. Според експерта обаче количествата на земеделските производства трябва да са значително повече и допълни, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на сезонната продукция.

Инфлация няма как да няма, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, обясни Владимир Иванов. Според него след последните три години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия и пазарът се развива.

"Това, което се наблюдава като процеси, е нормални икономически взаимодействия”, коментира още експертът.

Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".

В заключение Иванов апелира хората да пазаруват със съзнание и информирано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Киви 1,20лв преди 1 месец
Това за бройка ли е? Или е отпреди 5 години снимка?
60
0
 
1
 
! Отговори
кажете преди 1 месец
къде в Европа има киви по 0,60 евроцента и ананас по 0,50 цента и тогава ревете,че ви било скъпо,да не говорим,че заплатите ви са хиляди пъти над вашите ,а и вие нямате никакви разходи
59
2
 
5
 
! Отговори
Мутри вън! преди 1 месец
Трябва да изхвърлим мутрите от парламента, за да се движат цените като в другите държави от ЕС, а не да растат два пъти по-бързо, както е характерно за ГЕРБ и СДС.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 56 за ГЕРБ гласуват 650000 българи 56 лъжеш нагло глупаво себе си облачните още сега имат около 4% хахахахаха56празни приказки 56 празни лъжи 56 празни залъгалги за наивници 56 удавиха се шарлатаните хахахахаха
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните са платили кеш на американска пиар агенция базирана в Киев за очерняща кампания Шарлатани избори докато съвсем изчезнете да ви видя на следващата кампания на кого ще плащате кеш и какво и кого ще очерняте наглеци
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 56 мисъл нямаш шарлатански драскач
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-СДС са платили в брой на няколко пиар агенции за очернящата кампания. Позор сте мутри. Избори докато останете извън парламента наглеци
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните платили в брой на американска пиар агенция позиционирана в Киев за очернящата кампания позор сте шарлатани Избори докато останете извън парламента наглеци
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Усеща се и още как! Браво само така
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да вдигаш цените с 300% после сваляш с 0,5ст и цените били паднали
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните платили кеш на базирана американска пиар в Киев за очернящата кампания която водят
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ето дойде гербаджията главчев и цените паднаха, гласувайте за герп!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невиждани заблуди
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо цензурирате думата caпyн?
47
3
 
2
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 1 месец
АСЕН ВАСИЛЕВ а.к.а. КОКОРЧО стабилизира цените. Пак ще гласувам за него.
46
1
 
16
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Като прочета само заглавието на подобни манипулативни статии и ми идва да удуша автора, ако ми е на разположение! Неуважаеми авторе манипулатор, ние почти ежедневно посещаваме търговските обекти и имаме прекрасна представа кое и как е "стабилизирано" и как се усеща по джобовете ни!
45
1
 
15
 
! Отговори
Друг пример, преди 1 месец
най-обикновения калъп *** в момента е между 1,40лв. и 1,60лв., а преди беше 0,80лв. Пак клоним към 100% увеличение. По въпроса с това сирене за 11лв. бих се съгласил ако говорим за цена на 400гр. Защото ако това е цена на кг. само си мислите, че ядете сирене. Друго ми направи впечатление наскоро. Периодично купувам един луканков салам, който е нарязан, и за който знам, точно колко кръгчета трябват за един сандвич. Опаковката съдържа по-малко резени и вече не стига за 2 сандвича, както преди.
44
1
 
12
 
! Отговори
Пляс пляс преди 1 месец
Статията е пълна с неистини
43
1
 
14
 
! Отговори
... преди 1 месец
значи цените н всичко в последните 3-4 години се вдигнаха! при това говоря в пъти 2-3 пъти! освен строителството там е 5-6 пъти! така, че ....!
42
6
 
7
 
! Отговори
Прост Народ преди 1 месец
Живеем в отворен пазар, ако искам ще си продавам доматите за 300 лв килото, ако искам и за 30ст килото. Въпроса е кой ще ги купува. Ако имам купувачи, какво ме интересува инфлация, минфлация'? Проблема е, че българите масово са *** гербаджии и не разбират че не живеем в Социализъм и тези медийни кьорфишеци за цените нямат никакъв допир с реалността. Това е като с олиото, дето уж цената щяла да скача понеже било дефицитна стока, а то олио имаше да ви одавят всичките в него.