Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба?

Цените на млечните продукти също са стабилни
31 май 2024 09:32, Инна Ангелова
66
Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба?
Снимка: БГНЕС

Тенденцията вече четвърти месец е цените да вървят надолу. Средата на пазарите е конкурентна и това се вижда в цените на продуктите - отбелязва се траен спад, макар и не с много.

Според Владимир Ивнов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, това се дължи най-вече на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци. Той добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.

"Цената на брашното е в постоянни граници. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата".

Пред БНР Иванов посочи, че кашкавалът също се стабилизира - около 17 лева на едро, сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година. ”С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации".

Иванов допълни, че вносът на стоки е неизбежен. Според експерта обаче количествата на земеделските производства трябва да са значително повече и допълни, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на сезонната продукция.

Инфлация няма как да няма, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, обясни Владимир Иванов. Според него след последните три години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия и пазарът се развива.

"Това, което се наблюдава като процеси, е нормални икономически взаимодействия”, коментира още експертът.

Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".

В заключение Иванов апелира хората да пазаруват със съзнание и информирано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 1 месец
Прелогично е, че всеки мислещ човек има земя. Кофтито е, че 99% от навлеците в София, идващи от прованса, продадоха на баба си нивите и замениха по 1000 декара за панелка в евтин квартал, както тук казва един съфорумник.
20
1
 
8
 
! Отговори
обедняващ всеки ден преди 1 месец
Скоро ще събираме дъждовна вода за да се обръснем. Но на дебелоглавия бaйгaньовец не му пyка.
19
3
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
900 лв.за храна за един човек?Ти слон ли си?
18
1
 
7
 
! Отговори
Дефлация нема преди 1 месец
Много ясно, че с растежа на всекакви зеленчуци - цените им падат всяка седмица! Това са сезонни култури и така не може да се отчита инфлация,дефлация. В-са е че цените им са доста по-високи от същото време мин.год......
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Произвеждайте и цените ще паднат.С реване по медиите няма да стане.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минимум икономично за 1 човек на месец за храна отиват 900 лева.И то промоционолни и средно качество хр стоки.При преобладаващи заплати от 1500 лева това колко % е А данъци,такси налози, дрехи,,консумативи, за книги,театър,кино,за разходи за деца ИЗОБЩО не говоря .Чист ГЕНОЦИД. А пенсионерите с 500 лева пенЦия....
15
3
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Бабо Маро,за теб главни букви няма ли?А препинателни знаци?Даваш мнение,а я си завършила осми клас,я не.
14
2
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Аз поне не го усещам , а вие ?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да,бе,по джоба )Цв итр растат всеки ден ,най големите мушеници да веригите ,до като не се сложи капак на основните продукти като в много държави в ЕС нещата няма да се оправят имснсфсзлипни комисии ,но явно гр.вериги им пхящят под масата и не си мърдат и пръста нито сме ги виждали да правят проверки по магазините )))
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като у нас вече никой не иска да произвежда,а всеки го е ударил на търговия и 80% от стоките са внос,какво друго можем да очакваме?
11
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
всеки ден пишете прос-то-тии по отношение на цените нищо не поевтиняванали уж укр внос подбивал цените глу-пос-ти на търкалета една седмица олиотодруга седмица захарта която не се купува заради диабета сирене кашкавал и дрвинаги нагоре ами плодовете и зеленчуците хем вносни хем развалени хем към5 лева за кг
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените растат основно заради прекупвачите и спекулантите.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През лятото цените на зеленчуците винаги са по-ниски.Месото също,защото по-малко се купува и има опасност по-бързо да се развали.Нищо особено не се случва.Въпросът е защо всички стоки у нас са с по-високи цени от тези на запад,където заплатите са три пъти по-високи,отколкото у нас.
8
1
 
19
 
! Отговори
СПРЕТЕ СЕ!!! преди 1 месец
НЕ, НЕ СЕ УСЕЩА. И няма нищо надолу, има САМО НАГОРЕ. Спрете с тази пропаганда. Не сме готови за еврото и го знаете много добре. Гласим докладите уж, че няма инфлация,а ? Я питайте 100 човека по улиците как са цените!!!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икономическата максима - в скоро време ако нямаш животни и земя няма да е 2% или 3% а 90%:)Икономическата максима:)
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не веднъж цените на храните се стабилизираха за кратко. За кратко.
5
2
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Който има големи джобове цените изобщо не го вълнуват. От личен опит обаче ще ви споделя една тайна. Ако нещо съм го продавал преди за 5 лева, пък после съм си качил цената на 10 лева, поради някаква субективна причина, да речем поскъпнал материал, то знайте, че дори и този материал после да му падне цената, аз за нищо на света няма отново да сваля цената от 10 на 5 лева. Ей така, просто ви споделям пазарната икономика как се движи :))))
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икономическа максима- ако давате повече от 2-3% от месечния си доход за храна, има доста накъде да растете. Ако нямате желание да растете и да се развивате, си броите стотинките.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на храните всеки ден растат
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На дали,ама давай,затишие пред буря.Нов измислен грип по птиците и говедата,без да говорим за унищожаването на всички пчели в Нова Зеландия!Скоро храната ще стане лукс !