Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба?

Цените на млечните продукти също са стабилни
31 май 2024 09:32, Инна Ангелова
66
Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба?
Снимка: БГНЕС

Тенденцията вече четвърти месец е цените да вървят надолу. Средата на пазарите е конкурентна и това се вижда в цените на продуктите - отбелязва се траен спад, макар и не с много.

Според Владимир Ивнов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, това се дължи най-вече на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци. Той добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.

"Цената на брашното е в постоянни граници. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата".

Пред БНР Иванов посочи, че кашкавалът също се стабилизира - около 17 лева на едро, сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година. ”С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации".

Иванов допълни, че вносът на стоки е неизбежен. Според експерта обаче количествата на земеделските производства трябва да са значително повече и допълни, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на сезонната продукция.

Инфлация няма как да няма, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, обясни Владимир Иванов. Според него след последните три години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия и пазарът се развива.

"Това, което се наблюдава като процеси, е нормални икономически взаимодействия”, коментира още експертът.

Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".

В заключение Иванов апелира хората да пазаруват със съзнание и информирано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
7
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 1 месец
Нали pИвaхти, че бюджета на Кокорчо бил лош - вдигнаха се пенсии, заплати, цените падат, инвестициите се покачват. И сега ще гласувате против Кокорчо, само защото от ПИК твърдят че яде кристали и малки деца. ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!
40
1
 
16
 
! Отговори
Салатка преди 1 месец
Бай Иван продава краставици и домати. Доматите са 5лв. краставиците 4лв. Бай Иван сваля цената на доматите на 4лв. и вдига цената на краставиците на 5лв. В задачата се пита бай Георги, на който му се яде салата от домати и краставици, усеща ли джоба си по-пълен, като доматите са намалени с 20% ?
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде и във всичко цените в страната се увеличават . По простата причина , че тия които са в Продуктите и Услугите са много малко . А тия които са в администрацията , бюрокрацията, държавната и общинска Ясла , Схемаджии и други подобни са много ,много повече . И някои трябва да произвежда да задоволява консумацията
38
12
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 1 месец
Кой работи за 2к у нас, освен продавачка, бе? Айде малко по-сериозно!
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези, които излизат с тези данни ходят ли да пазаруват? Цените са си все така високи , даже се увеличават.
36
3
 
11
 
! Отговори
bb преди 1 месец
Някои с 2 % надолу, други с 15 % негоре и те така! Едва ли има по - нещастна данъчна политика някъде в Европа от тая в кочинката! Гърбене на хора с по 2к заплати, и помазване на хора с по 1 ккк месечен приход! Както и облагане на чуждите фирми с по 15 % данък, щото работят качествено и пречат на нашите мрлячи! Нещастна работа!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До33. Научи българската история. Не чети съветска стара пропаганда. София е била винаги в Княжество България . И е спасена от опожаряване от Леге , Лавеле ,Австроунгария консул в Букурещ и друг австриец. Самоков е бил в Османската империя и Цар Фердинанд го освобождава
34
1
 
26
 
! Отговори
Кое му поевтинялото? преди 1 месец
Цените са си все така високи, даже растат. Яйцата преди 2 години бяха по 25ст, после ги вдигнаха промоционално за Великден до 35ст, а в последно време са по 45-50ст. Не виждам как са поевтинели яйцата. Това си е 100% поскъпване, на някой да му се вдигнала заплатата със 100%? Не мисля. Ши6аняците гледат, кое се купува и там вдигат цените постоянно, така регулярните ви разходи се качват двойно и повече в някои случаи.
33
1
 
1
 
! Отговори
фермер преди 1 месец
Дигат ли цените не крада . А вдигам и аз цената . Така бориме инфлацията
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уауу,не знаех ,че в София има кореняци Софиянци 10 -то поколение.Тия кирливи шопи ,събрани от шоплушките села преди Освобождението , са били 5 ХИЛЯДИ на брой.Откъде се взе тая Софийска аристокрация,не знам Но знам,че 80 % от тях са дегенерация и си изпиват наследствените апартаменти и ги продават.В София идват млади,силни,амбициозни хора и Софийските "аристократи" си намират мястото-по кофите за ***.
31
1
 
13
 
! Отговори
joreto преди 1 месец
Стабилно високи
30
3
 
14
 
! Отговори
комунист преди 1 месец
Нали не искахте социализъм. Сега що пищите ?!
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, цените са стабилни,като минималната пенсия,от 523лева,предлагам и бъдещите дупетати,поне 1 месец да получават такава заплата,да видим колко от тях,ще оцелеят,при тези 'стабилни " цени.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените са им добри само на хартия, като отидеш в магазина и евтините череши липсват защото се оказа били клилбейт!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За мен регулацията е свързана със сградната инсталация на Централното Отопление от Централното Управление на страната. Крадели Централното отопление , крада както всеки абонат и Покривам . Както е казал сатирика Р. Ралин. Народа го ограбвали , ограбва ли , ограбвали . И за да покрие започнал да краде , но вече без да се крие.
26
2
 
3
 
! Отговори
t преди 1 месец
Купувай земя нали си тарикат
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руско-турските дерибеи-спекуланти дерат всеки ден все по-злобно, а раята си траят и доброволно влизат за стригане до кръв
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А вие за кого гласувахте?
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе като ходя в магазина всеки ден 30 лева ми стига за кшлило кашкавал или 600 грама луканка Маджаров.,па за друго нема.
22
0
 
7
 
! Отговори
Кво ви пука ?! преди 1 месец
Нали ядете по ресторанти ?!