Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората

Една трета от държавите членки на ООН криминализират хомосексуалните отношения
30 май 2024 14:37, Александър Попов
206
Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората
Снимка: БГНЕС

ЛГБТ+ хората по света са изправени пред "тревожно нарастване" на ограниченията на свободата на изразяване и сдружаване, според Ilga World, международна организация за правата на ЛГБТ+.

"Дори говоренето за живота ни на публични места става все по-трудно във все повече държави", казва Дия Резки Рохайзад, един от авторите на новия доклад на организацията, публикуван на 30 май и обхващащ периода януари 2023 г. - април 2024 г.

"Тази тенденция е изключително обезпокоителна: историята ни е показвала неведнъж, че напредъкът, постигнат от нашите движения по света, може да бъде обърнат от едни избори“, заяви Джулия Ерт, изпълнителен директор на Ilga World.

През 2024 г. половината от населението на света ще трябва да гласува на избори.

През последните 16 месеца, например, Йордания, Киргизстан и Уганда официално въведоха законови разпоредби срещу "насърчаването" на хомосексуализма, а Русия определи "международното ЛГБТ движение" като "екстремистко".

Най-малко 59 от 193-те държави - членки на ООН, са засегнати, а същият брой са въвели законови пречки пред регистрацията и дейността на организации, защитаващи правата на ЛГБТ+ хората.

Една трета от държавите членки криминализират хомосексуалните отношения. Смъртното наказание се прилага в 7 държави: Бруней, Мавритания, Иран, Нигерия, Саудитска Арабия, Уганда и Йемен. В Афганистан, Пакистан, Катар, Сомалия и Обединените арабски емирства смъртното наказание е възможно, но с несигурна правна рамка, според Ilga.

"Неумолимата съпротива подкопава напредъка, постигнат по пътя към равни права за ЛГБТ+ хората", посочва асоциацията.

Сред постигнатия напредък е и фактът, че четири държави членки на ООН (Андора, Естония, Гърция и Словения) разрешиха еднополовите бракове, с което общият им брой достигна 35 (плюс Тайван). Непал пък издаде временна заповед за улесняване на сключването на такива бракове. Боливия и Латвия узакониха гражданските съюзи, както и няколко японски префектури.

Пет нови държави-членки (Германия, Еквадор, Испания, Финландия и Нова Зеландия) вече позволяват на хората да отразяват пола си в официалните си документи въз основа на самоопределяне, с което броят на държавите, които позволяват такъв подход, достигна 17. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: праваЛГБТIlga World
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как някоя Неделя не покажат Светата литургия .....
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви кажа , аз преди им се дразнех малко , не защото са такива , а заради тази показност , някой от нас гледаме деца все пак . Мина време и започнах изобщо да не ги забелязвам , дори имам двама познати които са гей (понякога дори забравям ) и установих , че ако всеки от нас си гледа пред себе си , различните няма да са проблем .
35
0
 
8
 
! Отговори
Чалга дивак преди 1 месец
Содoм и Гомор
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо против тези амбреажи, но пък нараства и постоянното натрисане на информация за тях и леко почва да ми писва.
33
3
 
8
 
! Отговори
Гашо преди 1 месец
Случва се,хората се събуждат. Не може да се върви срещу природата.... Тя е господаря на света....
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тайланд е свободна страна , винаги могат да отидат там и ще бъдат добре приети .
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато окачиш кръстче на врата , защото си православен и доста хора вече гледат странно .Това наистина ме изненадва . Колкото до хората от снимката , мисля , че вече никой не им обръща внимание и те се дразнят , че света не се върти около тях .
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Установил съм, че политиците се страхуват от това лгбтк да влезе в политиката понеже ако влязат това камюнити ще събере много голям вот.Точно и затова има хора от политиката говорещи против движението.
29
3
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Дано скоро и у нас. И не ме разбирайте погрешно. Нямам против, всеки е такъв какъвто е и трудно може да се промени. Но това парадиране и рекламиране на тия ми идва в повече. Каквото искат да си правят в къщи, но да не го развяват по улиците.
28
2
 
20
 
! Отговори
Do 9 преди 1 месец
То повечето хора не са против самите алтернативни или поне основните им форми.Против тези същите и организациите им постоянно да им се набиват в очител и да предявават претенции. Наистина стана от "свобода на изразяване" в "свобода на натрапване".
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕТО ГИ НА СНИМКАТА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ - НА ХРАНИЛКА В ПОСОЛСТВОТО И АГИТИРАЩИ СРЕЩУ РУСИЯ В ДНЕС БГ>
26
3
 
15
 
! Отговори
noyu преди 1 месец
Ехааа ето ги русофобите с шарените знамена. А да са ви честити.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАПРОТИВ! Имат повече права от когато и да било , но те се самозабравиха!
24
0
 
6
 
! Отговори
35 кърти преди 1 месец
Мъжките ласки се искали тактично ;)
23
1
 
20
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Ами, ходете да протестирате в Саудитска арабия. Защо ревете в медии на окупирани държави, като нашата, където ви позволяват да си развявате половите органи по площадите, както си искате.
22
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се въведат глоби за някой които обижда на сексуална ориентация.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
22- Извинявай, но кой ти налага цености насила- аз жив гей не съм видял/имам в предвид е те такива като на снимките/ а то който си иска мъжка ласка си я иска тактично...те тия ценности ги виждам в сайтовете извън тях не съм и чувал да има някъде да се събират.
20
10
 
4
 
! Отговори
Филип Киркоров преди 1 месец
Някъде средата на Юли на гости при мене в Поморие ще дойде и моето момче/момиче Шаман.Епилиран,гримиран с маникюр и педикюр,директно за консумация.Може и двамата да сме в програмата.Като безплатна екстра изпълняваме в дует песента"Аз съм Руснак"на един микрофон.
19
3
 
16
 
! Отговори
Кобрата преди 1 месец
ПЕДЕРМИШИ МРЪСНИ. НИКОГА НЕ СЪМ ВИ МРАЗЕЛ, БЕЗРАЗЛИЧНИ МИ БЯХТЕ. СЕГА ОБАЧЕ КЪДЕТ ВИ ХВАНА, ТАМ ВА ОСТАВЯМ. НА МЯСТО!!!
18
0
 
40
 
! Отговори
Някоя си преди 1 месец
Защо не написахте за детето, което е световен шампион по химия?! Пишете само тея деградирали същества!!! През час пишете за тях, като че ли е нещо извънредно важно, а то простотия!