Бирата в центъра на София по-скъпа от тази в Чехия, кафето ни е по-солено и от това в Рим

Какви са цените на ресторантите в европейските столици
30 май 2024 07:12, Нели Христова
326
Бирата в центъра на София по-скъпа от тази в Чехия, кафето ни е по-солено и от това в Рим
Снимка: БГНЕС

Бира, кафе и бургер или сандвич в центъра на София излизат по-солено от същата поръчка в редица европейски държави. Това показва проверка на по менютата на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други, както и в платформата globalprices.com, пишат от "Телеграф". В момента кафето в центъра на града в едно от популярните заведения на бул. "Витоша" струва 6,30 лв. за брой. За сравнение цената му е по-ниска в Унгария, Португалия, както и в Меката на хубавото кафе - Италия. Дори в центъра на Рим има заведения, където може да се изпие чаша хубаво силно еспресо за 2 евро, сервирано с чаша вода. На места пък за сумата, която тук ще платите само, за кафе в Рим може да ви го поднесат и с кроасан. По-евтино от София се предлага и кафето в Турция и Сърбия, които са извън ЕС. По-евтино е и в Гърция, Полша и Германия.

Напитки

Друга напитка, която често е поръчвана в заведенията, е бирата. Оказва се, че цената, на която се сервира у нас, е по-висока от 11 държави в ЕС. Пивото върви от 2,83 до 4,50 лв. По-евтино ще я сервират в Словения, Гърция, Румъния, Хърватия, Франция, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, както и в Кипър и Сърбия. Оказва се, че средната цена на пивото в София е 2,48 лв., а в Германия за тази сума могат да се купят почти две, където струва 1,55 лв. за брой.

В популярна верига за бързо хранене средната цена на бургер е 16 лева, но има заведения, където заедно с картофки се продава за над 20 лева. За сравнение същият бургер се сервира за по-малка сума в Полша, Сърбия, Словакия, Чехия, Румъния, Хърватия, Португалия, Унгария и Турция.

Така например за кафе в центъра на Атина ще платите 2,10 евро. Бутилката с минерална вода обикновено е като комплимент, но ако поръчате още, ще платите 0,60 евро. В столицата на Гърция може да хапнете пържени картофки за 3,80 евро, като гледката ще е към Акропола.

Значително по-скъпи са заведенията в Люксембург. За парче пица ще трябва да приготвите поне 16-17 евро. Бургерите пък струват като в България, но валутата е в евро, като се предлагат по 17-20 евро. Чаша бира се налива срещу 3-5 евро, а кафето е сравнително достъпно, като струва 2-4 евро. В Уелс пък цените са в британски лири и излизат доста солено за туристи от България. Бирата там струва от 2,83 до 4,50 паунда за чаша от 400 мл, а сандвичите струват от 7,50 до 8,75 паунда.

Ръст

Значително увеличение има и на цените в заведенията у нас, като при някои продукти е двойно. В някои случаи дори намаляват порцията, за да не вдигат много цената, а други я изключват от менюто. За пример е една от най-поръчваните салати, която се прави с айсберг и пилешко. Преди пандемията порцията струваше 10-12 лева, а в момента стига и 20 лв. в по-популярните заведения. При скарата има двойно увеличение и на кюфтето и кебапчето, като преди те се сервираха за 1-2 лева, а сега са по 3-4 лв. за брой. Също така има скок на цените, както на безалкохолните, така и на алкохолните напитки.

Броим 30 лева за пица на "Витошка"

Цената на голямата пица, която стига за компания от 3-маq вече стига 30 лева. Най-евтината пък е с кренвирши, домати и кашкавал и се предлага за 13 лв. за порция от 280 грама. Тези с вносни сирена или филе са по 15 лв. за 300 грама. Най-евтината бутилка бяло българско вино пък се продава за 22 лв., а цената му в магазина е по-малко от 10 лв. Кенче с енергийна напитка в заведение пък струва 5,50 лв.

Десертите също не изостават по цени от останалите ястия, които са в менюто на ресторантите. Например парче торта вече се предлага за минимум 7-8 лева. 9 лева пък струва домашно приготвен кейк с течен шоколад и маскарпоне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как няма да е по скъпо като всичко ни е внос и сме по далеч от споменатите страни, следва оскъпяване. От друга страна вносът минава през няколко вериги и там всеки си сложи по нещо отгоре и резултата е налице.
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НА ПАВЕТАТА ЖЪЛТИ В СОФЕТО НАЙ-БОГАТИ СА ШОПЕТО, ЗА БИРА СО КАФЕ ЕСПРЕСО И ПИЦА МАРГАРИТА ИЛИ БОЛОНЕЗЕ И ТРИСТА МОЖЕ ДА ВИ ИЗЛЕЗЕ!!!...
195
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шопите-шопари са много алчни!
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 193 - Е ти за колконислаш да е? Тейкауей (илинкакто е там) в Офия - гнъсен бургер с фалшиво юесо и още по фалшиво сирене и сосове - 24 лева.
193
13
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Инфлацията при ресторантите е резултат от мал-оум-на та Ковид политика на Боко Пеевски да затваря ресторанти и хора! Пак гласувайте за него и "си стойте вкъщи"!!! Веднага след като се отпушиха нещата Алигберов излезна и каза "еми няма как всичко ще е по две, защото ни затвориха и половината фалирахме"!!! Имахме приличен баланс на цените, но някой Тол уп от Банкя изкуствено го разбута за да съсипе крехкия икономически модел за да може да обвинява други след това.
192
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хвала на ЕС, стигнахме им стандарта най-накрая !
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 124 - Пич? Плс да ми отговориш моляя тее ... Някой ше помогне ли? Хора! Мили хора!!!
190
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди десесетина дни пих бира в малко френско градче 5,9евро, тип френска пица 9,9евро, 250мл розе 4,9евро. В голямите градове още по високи цени!
189
3
 
20
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
До сега не съм чул нито икономист, нито политик да обясни защо цените на много хранителни стоки и напитки са по-ниски в страните със значително по-висок стандарт от нашия!
188
1
 
37
 
! Отговори
Смех преди 1 месец
Отдавна спряхме да ходим по заведения в България. Вместо това събираме пари и отиваме на екскурзия в чужбина, където получаваме повече за по-малко пари с усмивка от персонала. На родните тарикати ще кажа: още може, вдигайте още цените, докато накрая откажете и чужденците. Няма по-голяма алчност от българската!
187
0
 
16
 
! Отговори
J преди 1 месец
Вносната бира върви по 7-9 лева, което е безумно.
186
4
 
16
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
До Христо ХристовДобрите заведения продават неща, който сами са приготвили обикновено закупени от малки ферми или производители. Разликата във вкуса е колосална сравнено с това което предлагат тук. Да не говорим че често сервитиорите и управителите са собствениците на заведението и де посрещат като цар. Разходи се и виж по витошка какво е - масово скапана пица и нарязан евтин салам. *** до италия и седни случаен ресторант. После коментирай. Да не говорим че тук няма нито един със звезда мишлен
185
1
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Скоро ще ядем пици от Луй Витон!
184
0
 
31
 
! Отговори
Анебе преди 1 месец
И храната в магазините е по-скъпа в Бегето, от цялото средиземноморие. Пусти МайБахци
183
5
 
9
 
! Отговори
ХА преди 1 месец
Не съм съгласен бирата да е по-евтина във Франция. Тук за 500мл е 5-9 евро!!! В София е средно 2-4 евро!!!
182
0
 
24
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
може да е скъпо, но пък за сметка на това се приготвя от изхвърлените с изтекъл срок на годност продукти от хранителните хипермаркети...и не забравяйте, плащат 9% ДДС, когато изобщо плащат нещо.
181
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 203 "... сервират просто нарязани евтини неща, готвят точно с продукти от кауфланд и продават на 10торни цени." - а как е в големите градове в ЕС, как е?
180
0
 
17
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Голяма част от заведенията в софия сервират просто нарязани евтини неща, готвят точно с продукти от кауфланд и продават на 10торни цени. Останалите дето са читави са на същите цени като ресторантите в позитано. С тая разлика че там е топ световна дестинация, а тук ходиш по разбити плочки и *** навсякъде. Много рядко сядам вече на зеведение в българия, заради лошата храна и високите цени. Навън - гърция италия, случайно кръчме и топ храна на цени наполовина от центъра на софия.
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да вдигат цените няма да могат да избягат от пропорцията....
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 196 Чешката бира е по-добра от българската. Ти откри Америка.