Бирата в центъра на София по-скъпа от тази в Чехия, кафето ни е по-солено и от това в Рим

Какви са цените на ресторантите в европейските столици
30 май 2024 07:12, Нели Христова
326
Бирата в центъра на София по-скъпа от тази в Чехия, кафето ни е по-солено и от това в Рим
Снимка: БГНЕС

Бира, кафе и бургер или сандвич в центъра на София излизат по-солено от същата поръчка в редица европейски държави. Това показва проверка на по менютата на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други, както и в платформата globalprices.com, пишат от "Телеграф". В момента кафето в центъра на града в едно от популярните заведения на бул. "Витоша" струва 6,30 лв. за брой. За сравнение цената му е по-ниска в Унгария, Португалия, както и в Меката на хубавото кафе - Италия. Дори в центъра на Рим има заведения, където може да се изпие чаша хубаво силно еспресо за 2 евро, сервирано с чаша вода. На места пък за сумата, която тук ще платите само, за кафе в Рим може да ви го поднесат и с кроасан. По-евтино от София се предлага и кафето в Турция и Сърбия, които са извън ЕС. По-евтино е и в Гърция, Полша и Германия.

Напитки

Друга напитка, която често е поръчвана в заведенията, е бирата. Оказва се, че цената, на която се сервира у нас, е по-висока от 11 държави в ЕС. Пивото върви от 2,83 до 4,50 лв. По-евтино ще я сервират в Словения, Гърция, Румъния, Хърватия, Франция, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, както и в Кипър и Сърбия. Оказва се, че средната цена на пивото в София е 2,48 лв., а в Германия за тази сума могат да се купят почти две, където струва 1,55 лв. за брой.

В популярна верига за бързо хранене средната цена на бургер е 16 лева, но има заведения, където заедно с картофки се продава за над 20 лева. За сравнение същият бургер се сервира за по-малка сума в Полша, Сърбия, Словакия, Чехия, Румъния, Хърватия, Португалия, Унгария и Турция.

Така например за кафе в центъра на Атина ще платите 2,10 евро. Бутилката с минерална вода обикновено е като комплимент, но ако поръчате още, ще платите 0,60 евро. В столицата на Гърция може да хапнете пържени картофки за 3,80 евро, като гледката ще е към Акропола.

Значително по-скъпи са заведенията в Люксембург. За парче пица ще трябва да приготвите поне 16-17 евро. Бургерите пък струват като в България, но валутата е в евро, като се предлагат по 17-20 евро. Чаша бира се налива срещу 3-5 евро, а кафето е сравнително достъпно, като струва 2-4 евро. В Уелс пък цените са в британски лири и излизат доста солено за туристи от България. Бирата там струва от 2,83 до 4,50 паунда за чаша от 400 мл, а сандвичите струват от 7,50 до 8,75 паунда.

Ръст

Значително увеличение има и на цените в заведенията у нас, като при някои продукти е двойно. В някои случаи дори намаляват порцията, за да не вдигат много цената, а други я изключват от менюто. За пример е една от най-поръчваните салати, която се прави с айсберг и пилешко. Преди пандемията порцията струваше 10-12 лева, а в момента стига и 20 лв. в по-популярните заведения. При скарата има двойно увеличение и на кюфтето и кебапчето, като преди те се сервираха за 1-2 лева, а сега са по 3-4 лв. за брой. Също така има скок на цените, както на безалкохолните, така и на алкохолните напитки.

Броим 30 лева за пица на "Витошка"

Цената на голямата пица, която стига за компания от 3-маq вече стига 30 лева. Най-евтината пък е с кренвирши, домати и кашкавал и се предлага за 13 лв. за порция от 280 грама. Тези с вносни сирена или филе са по 15 лв. за 300 грама. Най-евтината бутилка бяло българско вино пък се продава за 22 лв., а цената му в магазина е по-малко от 10 лв. Кенче с енергийна напитка в заведение пък струва 5,50 лв.

Десертите също не изостават по цени от останалите ястия, които са в менюто на ресторантите. Например парче торта вече се предлага за минимум 7-8 лева. 9 лева пък струва домашно приготвен кейк с течен шоколад и маскарпоне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
1
 
! Отговори
555 преди 1 месец
управниците от Факултето - ганьовска работа .
256
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кафето на Витошка е солено за тази,която е работила по статията! Тя срещу заплащане ще ви напише врели некипели ,каквито и поръчате!
255
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бирата в центъра на София по скъпа от тази в Чехия! Къде в Чехия бе Нелче?
254
4
 
1
 
! Отговори
до 254 преди 1 месец
Всъщност истината е точно обратната - бул. Витоша го наричат точно хората от провинцията, а за нас, още от деца, винаги е била Витошка. А ти явно си някой, дошъл от Чепръчене и Горно ***!
253
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Kakвo нu uнmepecyвa тoвa нac, нopмaлнитe xopa?
252
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ceлянията много се е възбудила какви са цените на бул. Витоша (Витошка го наричат ceляните). Мен като роден на пряка на бул. Витоша на 30 метра от него, това изобщо не ме интересува.
251
1
 
8
 
! Отговори
атина преди 1 месец
къде сгреших...фредо еспресо на ахарнон в атина е 1,80 евро.Същото кафе на ликавитос(с гледка цяла атина)е 5,80 Евро.Имам касови бележки от последния месец.Тук оправданието е че продават гледка.На витошка какво и е оправданието?
250
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родните ресторантьори са на принципа "ден година храни"! Цените са високи, но за това пък обслужването е отвратително! Получаваш си поръчката след дълго чакане, придружена с грубо и невъзпитано поведение.
249
0
 
0
 
! Отговори
атина преди 1 месец
тая витошка на кой е та *** трият така настойчиво?далеч съм от София но ми е любопитно...
248
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
ОГЪН СКЪПО КАКТО КАЗВА ЕДИН ПОЗНАТ
247
0
 
3
 
! Отговори
промяната преди 1 месец
Искате промяна- носиме промяна. За ззаведенията не знам колко е разликата, но в магазините определено при нас е по-скъпо. Въпреки че, наскоро в ресторант в Прага, до Карлов мост, страхотна пържола с гарнитура и бира ми стъпиха на около 40 лв. В сф не знам как е.
246
0
 
2
 
! Отговори
Мама Миа преди 1 месец
До атинамалкото "българи" останали в бг са или гадни тъпппппи измислени журналисти или олигоооооофрени на райски газ,а по-заможните на кокккаин...другите са по други държави
245
0
 
5
 
! Отговори
атина преди 1 месец
какво ви направих...дадох ви реални цени...живея в Атина от 27 години
244
0
 
14
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Е, те могат да искат 10лв. за кафе и 25 лв. за бира, що не като има кой да им дава, ако няма кой да дава има два варианта - намалява цени или затваря
243
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко е ракията в Прага и Рим?
242
0
 
2
 
! Отговори
Мама Миа преди 1 месец
това е безумно евтино сравнено с тук в Маями...кафе нормално(но това дори не е кафе) е около $5.еспресо е много трудно да се намери.старбъкса е $5 за отвратително кафе и обслужване...да не говорим за бакшиши...бирата е супер гадна за $7 за 300млл.на прочутото гадно маями биийч е по $14 за 400млл.
241
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИМАМ МНОГО ПРИЯТЕЛИ КОРЕНЯЦИ ОТ СОФЕТО И ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА,ЧЕ НАЙ-ЗЛОБНИ СА СЕЛЯНЧЕТАТА ИМАЩИ КОМПЛЕКСИ,ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ КОРЕНЯЦИ И ЗАТОВА ТОЛКОВА ЗЛОБНО КРЕЩЯТ СРЕЩУ ВСЕКИ РАЗУМЕН ГЛАС...
240
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София практически няма софиянци.Едни провинциалисти дерат други провинциалисти. И сервитьора мИека и клиента кИека.Собственика на бизнеса и той така.Отврат. И едните и другите се правят на софиянци а са диви селянЕ.
239
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен (239) Селянино, не сравнявай пиккнята в НИМ с Кафето на Колизеума.Все едно да сравнявам Ферари с Трабант. Знам че за вас провинциалистите детайлите са без значение, нали е лафИе чИ ко толкУЗ..Крееттен!!
238
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ана разбира се, Бг е центъра на Вселената а бългггараците са най-..тъъъпите парчета!