Напълнихме се с IT специалисти, нужни са шивачи и работници

Структурната безработица се задълбочава, бизнесът не намира кадри
23 апр 2024 13:15, Анисия Иванова
268


"Най-много ще се търсят машинни оператори и шивачи. Предимно хора, които работят в промишлеността. Това е по проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Важно е образованието да отговаря на това, което се търси на пазара на труда. Има доста разминаване в това, което се учи, с това, от което има нужда пазарът на труда. Над 40% от висшистите не работят на позиция, която изисква висше образование", коментира за Bulgaria ON AIR Зорница Славова, която старши икономист от Института за пазарна икономика.

Според допитване работодателите заявяват, че в следващите 12 месеца планират да назначат близо 270 хиляди работници.

Структурната безработица в страната се задълбочава и работотелите не могат да намират нужните кадри, алармира гостът.

"През последните години в IT специалностите професионалното образование започна да приема много ученици в професии, които са свързани с програмирането. Но IT секторът забавя търсенето, а огромна част от приема е за IT специалисти. Виждаме раздут прием в IT специалностите", подчерта още Славова в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че целта на професионалното образование е да подготвя кадри, които директно от чина да се вливат в икономиката и да са подходящо подготвени. Но през последните години професионалното образование е изгубило много от имиджа си.

"Половината ученици в България учат професионално образование. Няма професионална ориентация на учащите в професионални гимназии. Голяма част от децата просто са приети там", даде пример Славова.

По думите ѝ всяка година по 4000 деца започват да се обучават в хотелиерството и ресторантьорството.

"На бизнеса му трябват повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори. Хотелиерството и ресторантьорството са най-разпространени в Северозападна България, където секторът не е развит. Те или трябва да си намерят друга работа, или вкупом да мигрират към туристическите дестинации", заяви Славова.

Според нея е изумително, че не се проследява реализацията на завършилите дадена специалност. Няма реална заинтересованост от управляващите, завърши събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 192. ДОНОСНИК :)
187
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Агро специалист - Оле боже... *** копай някъде :)
186
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един добър IT специалист може да работи доста широк спектър дейности, например ако ме викнете лично мен във вашата фирма със сигурност половината служители ще се окаже, че взимат заплати за нищо и са ненужни и ще работите по-ефективно и шефа изведнъж ще знае всеки какво прави и колко носи на фирмата!
185
9
 
28
 
! Отговори
до Агро специалиста преди 3 седмици
Един съвременен комбайн има 75 процесора средно, милон и малко реда код, без тях коричка хляб не можеш да сложиш на масата! Алтернативата ти е сърп и паламарка и хляб по 500 лева килото...
184
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами плащайте нормално на шивачите и другите работници и ще ги имате.
183
43
 
14
 
! Отговори
Агро специалист преди 3 седмици
Що за "специалисти" са тези ИТ ? Ta тези плазмодии не са произвели нещо дори за 2 ст. !!! Тоя плъх-"специалист" , който може само да издърпа или да пъхне некаква платка в кутията на компИтура , който не може и един пирон да закове , защо въобще го споменавате? Абсолютно бездарна и ненужна твар е тази група "специалисти" !
182
0
 
41
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
За 7к месечно плюс бонуси и 30 дни платен годишен отпуск и аз ще стана шивач! Къде да подам CV господа работодатели?
181
0
 
39
 
! Отговори
Fool преди 3 седмици
Има решение, другарите "бизнесмени" могат да заплащат повече. Хората ходят в IT защото осигуряването е реално, грижат се фирмите за кадрите и т.н. Не е като при средния "бизнесмен" който кара кола за 250к ама дава минимална заплата и пара под масата. Пък и няма лошо да имаме все повече продукт с добавена стойност, това води до повече пари и евентуално до по-високи заплати. Малко реформи трябват и малко бизнеса да се научи, че повечето приходи трябва да са при работника, не при собственика.
180
1
 
37
 
! Отговори
нужни са.... преди 3 седмици
Ако бяха нужни щяха да са добре платени и да работят в добри условия. Действителността показва, че не са нужни :) За това има ИТ-та! Успех на псевдо-бизнесмените!
179
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаме едни излишни депутати, ама няма недостиг от мераклии за местата им.
178
4
 
26
 
! Отговори
D преди 3 седмици
Даммм, защо човек да работи за мин 4-5к заплата, като може да си живее живота с 1000 лв на месец? Много са заблудени ИТ-та.
177
0
 
27
 
! Отговори
111 преди 3 седмици
Тези в парламента да не се услушват ами да отиват по заводите да шият и да стругуват.
176
0
 
20
 
! Отговори
Оня преди 3 седмици
Не е "Важно е образованието да отговаря на това, което се търси на пазара на труда", а е ВАЖНО заплащането да отговаря на търсената заплата, иначе ...... кел файдасъ
175
0
 
35
 
! Отговори
Хах преди 3 седмици
"На бизнеса му трябват повече сервитьори и бармани", Славова, вземи да станеш сервитьорка тогава, да помогнеш. Пазара на труда, като всеки друг свободен пазар се регулира сам. Вдигнете заплатите тройно и четворно и след години ще се напълним с бармани и сервитьорки, какъв е проблема.
174
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
It тата също са марковци, какво си мислиш, просто им плащат добре.
173
3
 
25
 
! Отговори
az преди 3 седмици
абе ние се напълнихме и с една камара хрантутници на държвна хранилка със стартова базова 2к , пък вие се чудите що никой не искат да почне за 933лв в завод
172
2
 
6
 
! Отговори
ДЕМЕК преди 3 седмици
МАГАРЕТА
171
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До реалист, добрата новина е че ретарди като теб си умирате! марш в русия щом толкова ти липсва онова време! Само заносваш ресурси!
170
5
 
15
 
! Отговори
Айайай преди 3 седмици
Избройте на кво да се преквалифицирам за 8к, ще съм скромен. Кои професий тук дават толкова?
169
11
 
4
 
! Отговори
ЗА ДА СИ АЙ ТИ ..... преди 3 седмици
Първо миаваш през състезателно начало избират се деца който са учили и на изпитите са със най-висок бал -- говоря за математическите и електро техникумите ! Но има една новост която опошлява нещата във всякакви училища да се измислят разни хибридни варианти и уж че и те ще са ай ти и това не е правилно За мен ай ти са от математическите гимназии и от електротехникумите математическите са номер едно за софтуерното начало после има и висше .От това което се е напълнило половината не става ....