Напълнихме се с IT специалисти, нужни са шивачи и работници

Структурната безработица се задълбочава, бизнесът не намира кадри
23 апр 2024 13:15, Анисия Иванова
268


"Най-много ще се търсят машинни оператори и шивачи. Предимно хора, които работят в промишлеността. Това е по проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Важно е образованието да отговаря на това, което се търси на пазара на труда. Има доста разминаване в това, което се учи, с това, от което има нужда пазарът на труда. Над 40% от висшистите не работят на позиция, която изисква висше образование", коментира за Bulgaria ON AIR Зорница Славова, която старши икономист от Института за пазарна икономика.

Според допитване работодателите заявяват, че в следващите 12 месеца планират да назначат близо 270 хиляди работници.

Структурната безработица в страната се задълбочава и работотелите не могат да намират нужните кадри, алармира гостът.

"През последните години в IT специалностите професионалното образование започна да приема много ученици в професии, които са свързани с програмирането. Но IT секторът забавя търсенето, а огромна част от приема е за IT специалисти. Виждаме раздут прием в IT специалностите", подчерта още Славова в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че целта на професионалното образование е да подготвя кадри, които директно от чина да се вливат в икономиката и да са подходящо подготвени. Но през последните години професионалното образование е изгубило много от имиджа си.

"Половината ученици в България учат професионално образование. Няма професионална ориентация на учащите в професионални гимназии. Голяма част от децата просто са приети там", даде пример Славова.

По думите ѝ всяка година по 4000 деца започват да се обучават в хотелиерството и ресторантьорството.

"На бизнеса му трябват повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори. Хотелиерството и ресторантьорството са най-разпространени в Северозападна България, където секторът не е развит. Те или трябва да си намерят друга работа, или вкупом да мигрират към туристическите дестинации", заяви Славова.

Според нея е изумително, че не се проследява реализацията на завършилите дадена специалност. Няма реална заинтересованост от управляващите, завърши събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
15
 
27
 
! Отговори
реалист преди 3 седмици
Живях доста години в предишния режим. Нямаше компютри, телефончета с камери и куп ненужни приложения, плоски телевизори, изкуствени интелекти в лъжливите социални мрежи , нямаше нещо подобно на чичко гугал да ти смила информация и ти да я поглъщаш , но почти нищо да не остане в теб. Това което научавахме от книгите и библиотеките оставаше завинаги в нас. Нямаше тунинговани с пластмаса жени, имаше само естествено красиви. И на края, ние сме целите аналогови и всичко дигитално е пълен фалш.
167
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напълнихме се и със старши икономисти като коментиращата Зорница Славова. Време ѝ е да се преквалифицира на шивачка.
166
6
 
13
 
! Отговори
може и да се оправим преди 3 седмици
1. Чуждестранните фирми да спрат да пилеят пари, като наемат хора за проституция чрез IT фирмите и останат само хора, които реално имат мозъка и знанията да са в IT сектора, а другите се принудят да се преориентират; 2. Kогато българският работодател се научи реално да цени работника и да дава възнаграждение, с което може да се живее и спре да очаква да заемате по 5 позиции за една заплата; 3 Когато селинджърите приемат, че не им е мястото в офиса и се върнат село на къра, може и да се оправим..
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
чудно защо ли....
164
16
 
11
 
! Отговори
СОПОЛАНКО IT преди 3 седмици
КВИ IT БЕ...ГЕПАТ СОРС КОДА ОТ ИНТЕРНЕТ И ПОСЛЕ ГОДИНИ ЧИСТЯТ БЪГОВЕ. ПЪЛНИ ШУТОВЕ. ЗАПЛАТАТА НА ЕДНО IT ТРЯБВА ДА 1000 ЛЕВА. НИЩО НЕ ЗНАЯТ. ЗАВЪРШВАТ МИ ТЕЛЕРИК И СОФТУНИ . СМЕШНИЦИ
163
0
 
35
 
! Отговори
ТАЗИ НЕ Е ПРАВА ! преди 3 седмици
АЗ съм техник никога от училищната скамейка не можеш да влезнеш във определен завод и да изместиш стария работник -- говоря и за оператори на машини ! Трябва ти време да се адаптираш и малко да се ошлайфаш примерно във машиностроенето ти трябват поне още 6-месеца и пак още ще допускаш грешки не си мислете че да си фрезист е много лесно има делителни апарати и какво ли не ,добър специалист се изгражда за години и напуска за един ден страната ! Без пари струг не се върти !
162
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вярно бе... що да не взимам минимална заплата като изкарвам по 4-5 хил, лева. Ей сега отивам да се преквалифицирам.
161
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ау, няма пролетарии за местните феодали. Що така. Като станете плащачи ще има.
160
0
 
22
 
! Отговори
KUKU преди 3 седмици
До АнонименКогато достигнат заплащането на ITспециалистите тогава ще има шивачки. Нека да се пробват.
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 163, за теб няма никакво значение кой как си изкарва парите. Важно е ние да сме добре :) Като не ти харесва отивай ТИ да работиш :)
158
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе вие тука мохабетчиите, що не работите, а по цял ден киснете из форумите и пишете глупости.
157
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те хората са го написали ама да кажа и аз че трудно го вдяват някои.Напълни се с ИТ-та защото плащат.Плащайте на шивачки и ще има шивачки.Не е сложно.
156
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шивачите работят на норма, по 12 часа на ден, вкл. и събота и по празници. Когато бизнесът започне да цени труда им, да плаща достойно, да спазва работно време и почивни/ празнични дни, ще има желаящи за тази работа. Друг е въпросът, че изкуств. интелект ще замени шивачките в скоро бъдеще. Ще замени и складовите работници.
155
0
 
33
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Какъв промишлен бизнес има в българия като китайчето ти предлага тениска на цената на плата, който ще си купиш.Отностно ресторантите и хотелите половината по черноморието са толкова мизерни, че и работна ръка да има няма да влезе никой там. Адаптация на бизнеса това е!
154
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом няма шивачки, може би не им плащат достатъчно?! Ако стане заплатата на шивачка 3000 лева, може би няма да има недостиг? Или сте се объркали, че не ви трябват шивачки, а ..роби? Ми шийте си сами скъсаните чорапи! ;)
153
3
 
18
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
преди 25-30 години се чудех що на един програмист на цпу машини даваха 250 лв а като отидох в Турция да ми дадоха стартово 2000 $ явно за 30 години не сте мръднали и на йота
152
9
 
10
 
! Отговори
Истински ИТ преди 3 седмици
ами няма Праблем - щом Дължавата ми няма Нужда от Мене - Ариведерч, Сбогом, току-що приех да Замина за Лондон - повече, обаче, в Държава на Шивачи и Готвачи - не Очаквайте да се върна...
151
0
 
21
 
! Отговори
Гестапо преди 3 седмици
В България всичко друго но не и работник.
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Пътят истината и жив - аз па като те чета вероятно не стига акъла за нищо повече от математиката за осмокласници.
149
0
 
32
 
! Отговори
Емил преди 3 седмици
Няма недостиг на кадри, има недостиг на истински бизнес. Бизнеса да намери начин да печели повече, да направят заплатите по-големи от германските, и ще започнат да емигрират германци насам и ще има достатъчно ръботна ръка.Има свободен пазар на всичко, и на стоки и на труд.Много малка част от така наречения бизнес, може да произвежда стока, която да да продаде с достатъчна печалба, просто защото няма интелектуален потенциал.Там където има качествен продукт, има и хора има и заплати.