Напълнихме се с IT специалисти, нужни са шивачи и работници

Структурната безработица се задълбочава, бизнесът не намира кадри
23 апр 2024 13:15, Анисия Иванова
268


"Най-много ще се търсят машинни оператори и шивачи. Предимно хора, които работят в промишлеността. Това е по проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Важно е образованието да отговаря на това, което се търси на пазара на труда. Има доста разминаване в това, което се учи, с това, от което има нужда пазарът на труда. Над 40% от висшистите не работят на позиция, която изисква висше образование", коментира за Bulgaria ON AIR Зорница Славова, която старши икономист от Института за пазарна икономика.

Според допитване работодателите заявяват, че в следващите 12 месеца планират да назначат близо 270 хиляди работници.

Структурната безработица в страната се задълбочава и работотелите не могат да намират нужните кадри, алармира гостът.

"През последните години в IT специалностите професионалното образование започна да приема много ученици в професии, които са свързани с програмирането. Но IT секторът забавя търсенето, а огромна част от приема е за IT специалисти. Виждаме раздут прием в IT специалностите", подчерта още Славова в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че целта на професионалното образование е да подготвя кадри, които директно от чина да се вливат в икономиката и да са подходящо подготвени. Но през последните години професионалното образование е изгубило много от имиджа си.

"Половината ученици в България учат професионално образование. Няма професионална ориентация на учащите в професионални гимназии. Голяма част от децата просто са приети там", даде пример Славова.

По думите ѝ всяка година по 4000 деца започват да се обучават в хотелиерството и ресторантьорството.

"На бизнеса му трябват повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори. Хотелиерството и ресторантьорството са най-разпространени в Северозападна България, където секторът не е развит. Те или трябва да си намерят друга работа, или вкупом да мигрират към туристическите дестинации", заяви Славова.

Според нея е изумително, че не се проследява реализацията на завършилите дадена специалност. Няма реална заинтересованост от управляващите, завърши събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
5
 
3
 
! Отговори
До 231 преди 3 седмици
До 231 Така, е но ако няма шивачи ще ходиш гол, що такива като тебе за да си върже връзките на обувките пита google
227
5
 
5
 
! Отговори
Една крушка преди 3 седмици
Не могат да сменят
226
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До от село Щом са си намерили да правят нещо за повече пари отколкото взима една шивачка, какъв е проблемът? Ти кво? Искаш насила да ги уволниш от работа на която сега взимат 2000 и да ги направиш шивачи за 1000 ли?
225
10
 
5
 
! Отговори
от село преди 3 седмици
Има глад за шивази и работници ,защото искат да получават заплати като ИТ специалисти ,нищо ,че са полуучили колкото да се подпишат за социални помощи.
224
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 222 "пратете т.нар. ИИ да шие" Като гледам цените на дрехите в Китай, няма начин тези дрехи да са шити от хора, дори ако на тези шивачки им се плаща и по 200гр ориз на ден. Подозирам, че това са някакви огромни цехове без хора само с машини вътре управлявани от компютър. Дори няма нужда от ИИ. Това не е творческа задача. Един алгоритъм повторен милиони пъти.
223
0
 
3
 
! Отговори
до 209 преди 3 седмици
До РадославГледай сега БВП военните разходи са 2% като натовска държава, за здравеопазване 4%, значи не сме военнизирани, ама сме доста болни... Обаче армията е 30000 калпака, значи излиза много скъпо... та ти си против продукта сигурност и против общественото здравеопазване....
222
0
 
4
 
! Отговори
до 210 преди 3 седмици
До РадославИмаш гигантска икономическа мисъл..., ама за концлагеристи... сигурно не знаеш какво е това... То с тоя ентусиазъм маймуни, ша фанеш да ти вършат работата.
221
1
 
11
 
! Отговори
IT преди 3 седмици
Веднага ставам шивач искам заплата 6000лв нето, плаващо работно време и 25 дена годишен отпуск и човешко отношение от диерибея. Пробвах се да работя по частен IT проект добра идея но колегата който бе почнал проекта бе *** икономист станал програмист, алчните *** всичко провалят.
220
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много сте се объркали. Шивачки има, но не искат да работят това, заради ниските заплати. Като продавачки в по-голяма верига изкарват повече. Така че кандидат-шефовете в шивашкия бранш да не плямпат глупости.
219
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ескорт услугите вземат по 300 на час
218
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все програмистите са виновни за нещо. В България бизнес няма, понеже бизнесмените искат да са мутри и само да взимат. Искат работници и служители и когато са на загуба, държавни помощи. Общо взето за тях само печалбата без стратегия и риск.
217
2
 
7
 
! Отговори
Чери00 преди 3 седмици
ПРОСТИ СМЕ, АМА МНОГО!Туй ви го казаха уните хора преди 20 години, но ние на себе си не вярваме че на АКЪЛА ЛИ!!!
216
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами пратете т. нар. ИИ да шие. Ха ха ха. А иначе доста ИТ от най-ниско ниво с курсове за по месец виждам, че са се включили да се бранят. То не става от полето да ми се хвалиш тук, че си ИТ.
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тая тьотка като я гледам капацитета й е до шивачи и овчари макс
214
1
 
31
 
! Отговори
Големия памперс преди 3 седмици
Тази "старша икономистка" що не напусне топлото местенце на държавната хранилка и не се влее в редиците на шивачите, барманите и сервитьорите? Тази госпожа-интелектуален титан, ръсещ мозък по медиите, би ли отговорила на един *** въпрос - ще изпрати ли собствените си деца да учат за шивачи, бармани и сервитьори или за..... чобани (според друг един мислител, има недостиг и на такива кадри)?
213
0
 
42
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИЕ преди 3 седмици
Това за хората с по няколко хотела или фабрики, ревящи по медиите за нямане на кадри и даващи заплати на хората, колкото да не умрат от глад е ЛИЦЕМЕРИЕ. Вместо да се гърбя в шивашка фабрика или да чистя стаи, ще си бода очите пред компютъра, работейки от морето. Богат няма да стана, но с ИТ заплатата водя приличен живот.
212
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Striker Аз съм програмист и с водопроводните проблеми вкъщи се справям повече от добре. И полипропиленови тръби съм лепил. И бойлери съм сменял. Наскоро дори отварях един бойлер и с малка консултация с интернет успешно му смених нагревателя и магнезиевата защита. Това със същите ръце с които пиша на клавиатурата. Та от мене водопроводчиците бентли няма да си купят. Подценяваш програмистите.
211
0
 
8
 
! Отговори
Хасанка преди 3 седмици
Плащайте по 1 милион евро в куфарче на седмица и ще имате работници. Иначе ще го Д под водата.
210
1
 
22
 
! Отговори
Ива преди 3 седмици
От какво сега има нужда пазара на труда все тая - ние трябва да градим кадри за бъдещето не за сегашните кръчми.Изкарайте добри кадри които в бъдеще ще създадат по-добра икономика... Нека да има програмисти - то не остана нещо без чип бе... На мутресите колите, и пералните , и хладилника, и телефона, и банята ...
209
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде да миете чинии в кухнята на бате ви Кърю кътила.