Напълнихме се с IT специалисти, нужни са шивачи и работници

Структурната безработица се задълбочава, бизнесът не намира кадри
23 апр 2024 13:15, Анисия Иванова
268


"Най-много ще се търсят машинни оператори и шивачи. Предимно хора, които работят в промишлеността. Това е по проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Важно е образованието да отговаря на това, което се търси на пазара на труда. Има доста разминаване в това, което се учи, с това, от което има нужда пазарът на труда. Над 40% от висшистите не работят на позиция, която изисква висше образование", коментира за Bulgaria ON AIR Зорница Славова, която старши икономист от Института за пазарна икономика.

Според допитване работодателите заявяват, че в следващите 12 месеца планират да назначат близо 270 хиляди работници.

Структурната безработица в страната се задълбочава и работотелите не могат да намират нужните кадри, алармира гостът.

"През последните години в IT специалностите професионалното образование започна да приема много ученици в професии, които са свързани с програмирането. Но IT секторът забавя търсенето, а огромна част от приема е за IT специалисти. Виждаме раздут прием в IT специалностите", подчерта още Славова в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че целта на професионалното образование е да подготвя кадри, които директно от чина да се вливат в икономиката и да са подходящо подготвени. Но през последните години професионалното образование е изгубило много от имиджа си.

"Половината ученици в България учат професионално образование. Няма професионална ориентация на учащите в професионални гимназии. Голяма част от децата просто са приети там", даде пример Славова.

По думите ѝ всяка година по 4000 деца започват да се обучават в хотелиерството и ресторантьорството.

"На бизнеса му трябват повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори. Хотелиерството и ресторантьорството са най-разпространени в Северозападна България, където секторът не е развит. Те или трябва да си намерят друга работа, или вкупом да мигрират към туристическите дестинации", заяви Славова.

Според нея е изумително, че не се проследява реализацията на завършилите дадена специалност. Няма реална заинтересованост от управляващите, завърши събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
9
 
14
 
! Отговори
Striker преди 3 седмици
Е да. С напредването на ИИ търсенето за т.нар. ИТ кадри ще намалее драстично. И преди съм казвал - ще дойде време айТитата да се молят на ВиК монтажниците да им оправят банята. Както, че и последните ще карат бентлита.
207
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напълнихме се институти, институтчета, аддминистрация и един бюлук нищо неправещи държавни служители и всички на държавна издръжка
206
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На българските чорбаджии,които заграбиха държавните предприятия за жълти стотинки не им трябват работници,срещу достойно заплащане! На тях им трябват безгласни роби,които да им работят без пари,а те да си купуват самолети,яхти,дворци и да се фуклявят с разни силиконови урви! Нали държавата била лош стопанин,а те са китка цъфнала,да се оправят! Не може само да прибират пачките,а държавата да им поема разходите за обучението на нужния им персонал! Винаги са срещу увеличаването на мин.заплата!
205
0
 
27
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
В родината на тези 1 милион "социално слаби" известна като Индия могат да ги впрегнат да работят,къде с бой, къде с глад, но работят и пушек се вдига, на път са да изместят Китай,но тук немогат да ги накарат даже безплатно основно образование да изкарат!Ето там е проблема имаме ресурса, но за разлика от индийците не го впрягаме да работи, а го угояваме и развъждане за наша сметка!Затова заплатите са ниски, защото 50+% от заработката на работника отива като данък за хрантутене на роми и чиновници
204
0
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Отделно, че в България има почти 1 милион "социално слаби" които държавата и харесва да са на гърба на данъкоплатците. Ето още един източник на работна ръка които държавата упорито отказва да използва като продължава със социалните помощи и липсата на контрол от страна на МВР и правосъдие. Хора има, но държавата не иска да ги ползва, затова стриже работниците и насъсква работниците срещу работодателите!
203
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Любопитно ми е колко чиновници ще се назначат за да следят данни, за да коригират търсене и предлагане, за контрол над свободните места в училища, академии и тн. Като се сложи и сега промяната за оповестяване на заплатите за което пак ще трябва контрол и ще се назначат още чиновници.И докато бизнес и работници спорят за заплати, държавата им прибира по 50% от заработката и назначава още и още чиновници, така хем бизнеса няма кадри, хем работника с ниска заплата, а държавната софра расте ли расте
202
0
 
12
 
! Отговори
Една преди 3 седмици
Яка неокастрена за "работо ДАТЕЛИТЕ" ! Какво давате, бе, демп!
201
0
 
40
 
! Отговори
То хибаво преди 3 седмици
Щом има нужда от такива работници, предполагам се дава с 1000лв. над заплатата за програмист. Иначе защо някой ще работи за без пари или на минимална?
200
2
 
16
 
! Отговори
Ай Тито преди 3 седмици
има нужда и от овчари и говедари
199
0
 
32
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
Ами, давайте им пари на тези "работници" - а не минимална социална помощ, каквато по същност си е МРЗ...
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахахххаа
197
1
 
17
 
! Отговори
Еврогейец преди 3 седмици
Споко, от Бангладеш и Афганистан ще се докарат шивашки и работници за минимална заплата да бачкат!
196
2
 
11
 
! Отговори
Преди много години преди 3 седмици
Срещат се Тито и бай Тошо. Тито му се олакал, че имало много певци в Югославия , тогавашна и че не можел да се справи с тях.. Бай Тошо му отвърнал: Титооо, Тито. Ти с певците, аз с крадците.--------------------------------В днешно време в България пак има много крадци, а и много писатели, многоо. И всичките са "голяма работа, и все хубави работи пишат, и книги издават ли издават"
195
1
 
33
 
! Отговори
Майстор Плочки преди 3 седмици
И аз бях айти спешълист, докато не платих на един майстор за банята половината си заплата за три дни работа. Сега работя по една седмица в месеца за същите пари правейки бани на хората,през останалото време си въртя синджирчето.
194
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво точно се шие на ръка още, че не ми е ясно... ИТ тата нали каза шефа да ставали овчЕри още преди 15 години...
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
189 агроспециалист, типично програмисти остроумник брат не можеж да ни заблуждиш
192
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И затова ли Асен Василев реши да се прави на интересен и вдигна МОД-а? А днес четох, че в сърбия доста се засилва предлагането на ИТ услуги и нищо чудно да ни изпреварят, ама с тикви, прасета и кратуни е така
191
0
 
50
 
! Отговори
Истина преди 3 седмици
ами дайте по 5-6 хиляди лева чисто на шивач и ще се напълни и със шивачи!
190
2
 
1
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
До 192. Ела направи тази оптимизация във Великобритания. Тук кипи от неефективност.
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 191 . Друг е въпроса защо му е на един комбайн толкова много електроника. Понякога мисля че се прекалява. Наскоро имаше случай на жена ударила се в не особено дълбоко езеро само защото не е могла да отвори вратата и прозореца на телата си.