Цените на жилищата продължават да скачат

Поскъпването е с близо 7%
21 апр 2024 22:50, Нели Христова
175
Цените на жилищата продължават да скачат
Снимка: БГНЕС

Ръст на цените на жилищата. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година, а с около 20% се увеличиха имотните сделки в столицата. 2024 година стартира с динамичен имотен пазар и увеличение в цената на жилищата в София.

През първото тримесечие на годината средната цена за квадратен метър е 1650 евро. Това е с близо 100 евро повече в сравнение с изминалата година. Изчиcлeниятa нa ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ пo дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa пoĸaзвaт, чe cдeлĸитe c имoти в Coфия бeлeжaт пъpви pъcт cлeд няĸoлĸo пopeдни тpимeceчия нa cпaд oт 2022 г. нacaм. Така 2024 година стартира с ръст от близо 7% на годишна база.

В столицата най-предпочитани са двустайните апартаменти, а веднага след тях се нареждат тристайните.

По данни на ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ cpeднитe цeни на квадратен метър в нaй-пoпyляpнитe ĸвapтaли са от 1400 евро в "Овча купел" до близо 2000 евро на квадрат в "Кръстова вада". Но въпреки поскъпването - имотните сделки бележат значителен ръст, а едновременно с тях нараства броя на отпуснатите жилищни кредити.

Peгиcтpиpaният pъcт пpeз пъpвитe двa мeceцa нa тaзи гoдинa e c близo 41% нa гoдишнa бaза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Общество
Рап песен за Даная настоява за спешни промени в детското здравеопазване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредноа година влизаме в Еврозоната със заплахата, че всичко ще се вдигне двойно. И за поредна година не влизаме, но пък вдигането на цените не се отменя, дори отива на тройно. Няма такава мафия като Булмафия!
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Населението намалява и обеднява все повече ама имотите поскъпват след 30години празни бетони
164
2
 
8
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 седмици
Стари ракови панелки поселени с второ трето поколение чалга селендурта. Междублокови пространства приличащи катосметища-автоморги.Няма градинки няма дървета или трева няма чист въздух и тишина отвсякъде рев,социопат съседи и тежки комплексари.Държава с хиляди извори плащаме 2лв за 200мл вода.ХОРА е трийте обединете се да избием змиите.
163
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В София на 7 години цените на жилищата се удвояват, както и заплатите.
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато един човек живее твърде дълго време сред стадо с пpaceTа, след време те не му миришат,а напротив-радва им се..и ги поощрява и започва да грухти
161
2
 
3
 
! Отговори
Париж преди 2 седмици
До Анонимен 163 Алооо, да сравняваш Париж със София е меко казано наивно, да не кажа липса на всякъв вид мисловна дейност и връзка с реалния свят. Ако някога си стъпвал в Париж, или си прекрачвал границите на БГ ще си забелязал някои очевадни различия като гъстота на населението, условия на живот, условия за правене на бизнес, условия за работа, възнагражденията в Париж, и не на последно място приходите от наем на имотите. Париж е световно известна туристическа дестинация - някак друго е :)
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Житейския успех за Гуню комплекса панел за 300к Евро.Няма време да се занимава озелени квартала да поддържа чисто и хигиена да направи мястото красиво.Селски манталитет надобитък.32 години демокрация вече ясно пока що сте толкова бедни и на последното място жизнен стандарт Бългaрите са лoши хора цинично, подигравателно унизително отношение към ближния към работници Инак утре ще напълнят черквите със свещи.
159
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Париж примерно един квадрат струва 2 средни заплати. Значи в София трябва да е 3 хиляди евро минимум квадрата.
158
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е какво стана през 2009 година бе разбирачи. Средна заплата през 2009 година в София според НСИ 850 лева, а цената на квадратен метър 700 евро. Сега средната заплата според НСИ е 3 хиляди в София, значи трябва квадрата да е минимум 2500 евро.
157
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябваше да се върне софийското жителство. Не може България от 8 милиона да стане 6, а в същото време, София от 1 милиона, да стане милион и половина.Въвежда се софийско жителство и селяните да си стоят по местата. В допълнение, да направят като в Лондон. Всяко влизане с кола в централната част на града 17 паунда. Не може в София всяка пета кола да е с номер различен от СА или СВ. Като ще карате в София ще си плащате в София данъците.
156
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До пияница мистик : Не бе , 50 000 евро ще стане квадрата , щото на тебе ти се иска ХАХАХАХАХАХАХА Мал.оумнико , през 2009 година какво стана ?!
155
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 2 седмици
До 156 е да де, ама масите прогнозират имотен апокалипсис!
154
3
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 2 седмици
"друго е, да си дал 200 000 лева, а имотът да е паднал на 100 000. Това ще е катастрофално за цялата световна икономика!" Точно за това и предупреждава икономистът Иван Ангелов.
153
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Характерно преди огромен срив е масите да не подозират за него. И да помпат цените до последния момент. Справка - Голямата депресия. През 2007 г. имаше хора, които предивидиха това и излязоха на къси позиции. Но никой тогава не им повярва и им се присмиваха. Няма как масите да знаят, че ще има спад и цените да продължават да растат. Спадът идва ненадейно, а не с предупреждение. В случая с България, в големите икономики цените падаха, но българите смятаха, че това няма да стане и тук.
152
2
 
11
 
! Отговори
Жалко преди 2 седмици
Цените се повишават постоянно а качеството на инфраструктура в София не. Презастрояване, липса на здрави тротоари , закърпени пътища, стари и лющещи се фасади. В новите райони липса на улици , канализация . Пълна трагедия сме. Кофите преливат, прахоляк, кола до кола.Много сме назад , но пък сме много алчни за печалба. София е много далеч по уреденост от всяка друга столица в ЕС. Дори Белград е по- напред в мн отношения.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ако с такива темпове растеше и заплатката ми ехеее щях да участвам активно в икономиката и аз
150
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре че се махнах oт увредените генно ненормалници.Добре че се махнах от тая *** с неграмотници проядена от комунисти!Съветвам u всички млади хора да хващат Терминал-2 Останете ли там оречени сте ще сте вечно тинятта вегетиращи черупки,хранещи комунисти.Спасявайте се имате 1 живот.Да живееш всред стадо лузъри без цвилизация не е позитив.Един ден ден ще се събудите отвън и ще разберете колко кръвожадна проклета сатанисткакочина е България
149
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Толкова от мен, ако изникне още нещо ще бъдете уведомени! Приятна седмица!
148
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
А да - не е нужно сандъците да са от нов материал! Импровизирайте дали нещо дето не трябва не може да стане една кутиика без дъно и капак. А е нужно да е кутиика за да може компостираният материал да повиши влажността под себе си!
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много разбирачи тука. Хората с недостатъчни доходи си бълнуват за спукване на балона от няколко години, а хората с прилични доходи и спестявания не искат повече да живеят на тясно или в панелка и си купуват по-нови/по-големи жилища. Много се отдават под наем. Проста логика.