Цените на жилищата продължават да скачат

Поскъпването е с близо 7%
21 апр 2024 22:50, Нели Христова
175
Цените на жилищата продължават да скачат
Снимка: БГНЕС

Ръст на цените на жилищата. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година, а с около 20% се увеличиха имотните сделки в столицата. 2024 година стартира с динамичен имотен пазар и увеличение в цената на жилищата в София.

През първото тримесечие на годината средната цена за квадратен метър е 1650 евро. Това е с близо 100 евро повече в сравнение с изминалата година. Изчиcлeниятa нa ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ пo дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa пoĸaзвaт, чe cдeлĸитe c имoти в Coфия бeлeжaт пъpви pъcт cлeд няĸoлĸo пopeдни тpимeceчия нa cпaд oт 2022 г. нacaм. Така 2024 година стартира с ръст от близо 7% на годишна база.

В столицата най-предпочитани са двустайните апартаменти, а веднага след тях се нареждат тристайните.

По данни на ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ cpeднитe цeни на квадратен метър в нaй-пoпyляpнитe ĸвapтaли са от 1400 евро в "Овча купел" до близо 2000 евро на квадрат в "Кръстова вада". Но въпреки поскъпването - имотните сделки бележат значителен ръст, а едновременно с тях нараства броя на отпуснатите жилищни кредити.

Peгиcтpиpaният pъcт пpeз пъpвитe двa мeceцa нa тaзи гoдинa e c близo 41% нa гoдишнa бaза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Общество
Рап песен за Даная настоява за спешни промени в детското здравеопазване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
19
 
! Отговори
Ще ви се преди 3 седмици
Платена статийка. Тази свърши. Настанявайте мигранти в тези имоти. Без наем. Скоро.
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Продавам отремонтиран външен тоалет с изглед към морето и с всички екстри- 300 000 евро!
84
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората забогатяха и купуват, колко са поскъпнали - ами едва ли колкото ръста на доходите особено на тези в по-малките градове от къде основно идват в София. И сега, в момента не поскъпват, догонват инфлацията!
83
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За бога братя купувайте, че брокерите много изгладнели, а ще получите милионите ако някой благоволи да купи 60+ год панелки, 80/100год кооперации, които се самосрутват...
82
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е абсолютния балон от строителните фирми. Алчността на строителните предприемачи е безгранична.
81
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За бога братя не купувайте :)))
80
18
 
11
 
! Отговори
Сълза и смях преди 3 седмици
Добре че взех два апартамента в ман ливади 2019.....цените ще се покачат още малко при влизане в еврозоната ....Мисля тогава да ги продам,половината пари на детето да учи, с другата половина стягам къщата на село (20 мин. от София) и с остатъка продължавам да си ходя по Гърция и да си наемам девойки по Сандански..за 15-20 год ще ми стигнат за такъв живот дори и да не работя..а пък аз и си работя,така че само живи и здрави
79
1
 
17
 
! Отговори
Номерът беше преди 3 седмици
да вдигнат Данък сграда със 60%. А сега готвят нова тесла такса смет. Като дори да изчислят на човек, ще е повишен поне с 50 лв. В много държави данък сграда с годините намалява. Не може на една улица старо и ново жилище да са с един и същи данък. Не може жилище на презастроена улица, с разбита инфраструктура от бетоновози, разбити плочи, отрязани дървета, без въздух да има пазарна цена. Част от жилищата са непродаваеми с години, заради дивашкото презастрояване и офиси, купувачите бягат.
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да станат 100 милиона, ако искат и да има още *** да си ги купуват. Мен това не ме интересува. Не харесвам София и няма да живея там.
77
4
 
32
 
! Отговори
християнин преди 3 седмици
Най-бързо топящ се народ,огромно строителство,а цените нагоре?!Лъжи,лъжи и пак лъжи за цените.Огладнелите и многобройни измамници,пардон "брокери",плащат на сойтовете за откровено измамни статии.Никога не опирайте до тези измамници,купувайте си зиректно,без измамни посредници.
76
1
 
23
 
! Отговори
С други думи преди 3 седмици
Имотният бизнес е новата пирамида на глинени основи в тресавището България!
75
2
 
17
 
! Отговори
Някои след време преди 3 седмици
Ще ядат тухли. Сега заблудени, не виждат как паричките им изтичат към банки, имоти и бизнеси в чужбина не без участието на строителни предприемачи, брокери и банкери. Тези парички не създават в страната работни места с и без висока принадена стойност. Колко са бизнесите, които изнасят скъпи високотехнологични продукти и внасят свежи пари. Колко са чуждите инвестиции в производствени предприятия? Къде ще работите? Тези ипотечни кредити трябва да се връщат. Да не се наложи банките повторно да прод
74
1
 
16
 
! Отговори
Каква преди 3 седмици
грозотия няколко залепени сгради с различни бои и никакви отстояния. За тези коптори, хората дават пари.
73
2
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
Споко,не се газирайте толкова.Цената на залато и биткойн взе да спада,споко другари приватизатори.някой да не го удари удар преждевременно,и парите му да ги яде и пие на жена му следващия и мъж.
72
6
 
4
 
! Отговори
Без пари го дадох преди 3 седмици
Не е лъжа вчера продадох в Лозенец стара кооперация 150 кв. за 400 000 евро.
71
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това са мафиотски пари.Никой нормален човек не би дал такива пари за жилище, хората отдавна се ориентираха на по-евтини, по-просторни апартаменти в големи западни градове.
70
4
 
24
 
! Отговори
хммм преди 3 седмици
Държат покачването като на инат но вече изглеждат смешни, скоро ще им лъснат задните части на всички, да видим само откъде ще избие, бая народ ще остане без работа само това е сигурното, най-вече разни агентчета които се имат за брокери изживяващи се в момента като Вълка от Уокстриит
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато бъдат изринати "анализаторите", не само цените ще започнат да падат, а ще настъпи и банкова криза. Путин не би могъл да причини това сам, трябва и много локална тъпня за целта..
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като дойде Путин и почне да ги срутрва блоковете ще паднат цените.
67
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чудя се дали да си купя хляб или да изчакам още 50 години да му спадне цената. Който разбрал, разбрал, но ме съмнява най-бедните хора във вселената да разберат за какво иде реч.