Цените на жилищата продължават да скачат

Поскъпването е с близо 7%
21 апр 2024 22:50, Нели Христова
175
Цените на жилищата продължават да скачат
Снимка: БГНЕС

Ръст на цените на жилищата. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година, а с около 20% се увеличиха имотните сделки в столицата. 2024 година стартира с динамичен имотен пазар и увеличение в цената на жилищата в София.

През първото тримесечие на годината средната цена за квадратен метър е 1650 евро. Това е с близо 100 евро повече в сравнение с изминалата година. Изчиcлeниятa нa ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ пo дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa пoĸaзвaт, чe cдeлĸитe c имoти в Coфия бeлeжaт пъpви pъcт cлeд няĸoлĸo пopeдни тpимeceчия нa cпaд oт 2022 г. нacaм. Така 2024 година стартира с ръст от близо 7% на годишна база.

В столицата най-предпочитани са двустайните апартаменти, а веднага след тях се нареждат тристайните.

По данни на ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ cpeднитe цeни на квадратен метър в нaй-пoпyляpнитe ĸвapтaли са от 1400 евро в "Овча купел" до близо 2000 евро на квадрат в "Кръстова вада". Но въпреки поскъпването - имотните сделки бележат значителен ръст, а едновременно с тях нараства броя на отпуснатите жилищни кредити.

Peгиcтpиpaният pъcт пpeз пъpвитe двa мeceцa нa тaзи гoдинa e c близo 41% нa гoдишнa бaза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Общество
Рап песен за Даная настоява за спешни промени в детското здравеопазване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То цени има,ама купуват ли се ?Сделките са на по-ниска цена и като спрат да купуват с години ще си ги държат,докато пак започнат да се търгуват.
5
4
 
1
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 3 седмици
ДГД, Бедните! Ей, ама по-добър съм и от Жан - такава Мизеерия България и Народът й до сега не са ПреЖевявали - Муахаха, няма и да я ПреЖивеят - На Острова съм - в Тихият Океан - Частен с Чартър!!
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още не съм видял в БГ цената на каквото е да падне надолу. А пък за жилищата да не говорим. Всички селяни се довлякоха в София. Те имат пари от продадените ниви на дедовците си и ги инвестират в тухли и бетон. Скоро цените ще стигнат 2000 е / кв.м и в Овча купел. В Лозенец от средата на миналата година под 3400 е / кв.м няма.
3
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Икономическата логика е, че който има да даде толкова пари за жилище значи цената е добра и поносима. Друг въпрос е, че София е един от най-неприятните градове за живот в които съм бил.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ве, кАпейките казаха, че тази пролет щели да бъдат с 50% надолу, а вие пак увеличение. Цъ,цъ цъ те така казваха, че щехме да умреме и от студ и глад ама зимата колхозниците студуваха и се биха за яйца
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това минава всякаква икономическа логика. Но вече нищо не ме учудва.