Цените на жилищата продължават да скачат

Поскъпването е с близо 7%
21 апр 2024 22:50, Нели Христова
175
Цените на жилищата продължават да скачат
Снимка: БГНЕС

Ръст на цените на жилищата. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година, а с около 20% се увеличиха имотните сделки в столицата. 2024 година стартира с динамичен имотен пазар и увеличение в цената на жилищата в София.

През първото тримесечие на годината средната цена за квадратен метър е 1650 евро. Това е с близо 100 евро повече в сравнение с изминалата година. Изчиcлeниятa нa ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ пo дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa пoĸaзвaт, чe cдeлĸитe c имoти в Coфия бeлeжaт пъpви pъcт cлeд няĸoлĸo пopeдни тpимeceчия нa cпaд oт 2022 г. нacaм. Така 2024 година стартира с ръст от близо 7% на годишна база.

В столицата най-предпочитани са двустайните апартаменти, а веднага след тях се нареждат тристайните.

По данни на ВULGАRІАN РRОРЕRТІЕЅ cpeднитe цeни на квадратен метър в нaй-пoпyляpнитe ĸвapтaли са от 1400 евро в "Овча купел" до близо 2000 евро на квадрат в "Кръстова вада". Но въпреки поскъпването - имотните сделки бележат значителен ръст, а едновременно с тях нараства броя на отпуснатите жилищни кредити.

Peгиcтpиpaният pъcт пpeз пъpвитe двa мeceцa нa тaзи гoдинa e c близo 41% нa гoдишнa бaза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Общество
Рап песен за Даная настоява за спешни промени в детското здравеопазване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не ги гледайте тия статистики, не дават вярна представа. Който има належаща нужда, нека да си търси и проучва пазара на терен. Цените се задържат от известно време, предлагането е ограничено, сделките стават по-бавно, а купувачите по-търпеливи. Цените са твърде високи без съмнение за масовия купувач, особено в някои квартали нарочени за престижни, а реално с претоварена инфраструктура. И пазарът е силно изкривен заради традиционно масовото пране на пари в този сектор.
145
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Балонаджиите, цените като станат 5000 евро квадрата и като се пукне балона дето толкова го чакате и цените ще паднат на 4800 евро и тогава ще си напазарувате евтини жилища :)))))))))))))) Ако искате още по-евтини има в Сомалия :)))
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както казва професор Красимир Петров характерно преди спукването на балона е сделките да намаляват, а цените да скачат още повече.
143
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
А по-темата ли? Не се връзвайте на тоя номер! Помните ли "Голямото прецакване" 2011 година САЩ - Е тука е "Малкото прецакване"
142
0
 
11
 
! Отговори
КЪДЕ ГИ ДАВАТ преди 3 седмици
Нормални новини. В София заплата 10-15к вече не е мит, а реалност. ТИ БРАТ СИ НАПЪЛНО НАЯДЕН С ГЪБИ-ХАЛЮЦКИ. КОЙ ГИ ПУСКА ТАКИВА КАТО ТЕБ ПО УЛИЦИТЕ НЕ Е Е ЯСНО
141
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Лесно се пуска продукт на пазара с условието има ли нужда, трябва ли? И има и трябва! ВАЖНО ПАК ПОВТАРЯМ! И САНДЪЦИТЕ БЕЗ ДЪНО И БЕЗ КАПАК!
140
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Това допълнително производство няма да струва много ..... колко струват едни сандъци тия дни.... и тяхното по-малко прибиране редовно (по-малко) .... оголеният почвен слой обаче не закачате .... този допълнителен протеин на пазара решава малко проблеми и намалява употребата на други протеини - риба, пилешко, свинско, говеждо и т.н. Но ако питате таралежите за начина на хранене биха казали : Ей приятел - змийското е деликатес, без охлюви и червей жив съм загинал!
139
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Обикновено компостирането се извършва от червей, специфично подбрани и виждаме обаче при нормалния процес, че червейте са второстепелен компостиращ фактор. Появяват се охлюви - градински или голи и след тях червейте. В смисъл не задължаваме никой, но на тези зони има една поговорка можете да убиете с един коршум два заека. И да ускорите почвеното възстановяване с малко допълнително производство на деликатесен протеин, но при отворени сандъци ....поради ползите за околната среда!
138
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Важно! Колеги появи се допълнение към Приоритет 2. Забелязхме нещо интересно, което можете да решите да се включите! Спомняте ли си малките зони дето казахме, че махаме 10 сантиметра от почвата и я местим за ливади за възтановяване на екологични процеси и дето ви казах там не садите нищо 3 години за възтановяване. Има начин да ги възтановим много по-добре за тия три години. В опитната зона сме поставили сандък за компост на органична плевелна разстителност - отворен, а не затворен.
137
3
 
5
 
! Отговори
PHILIP преди 3 седмици
BULGARIAN PEOPLE ARE GREEDY PEOPLE
136
3
 
2
 
! Отговори
Холандия преди 3 седмици
Българскто стадо с д-били и загубеHяци още ли е живо.
135
0
 
6
 
! Отговори
циник преди 3 седмици
Колкото повече скачат цените сега, толкова повече "инвеститори" ще скачат утре от покриви и тераси.
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
О,познаваме такива строители.Стоят с огромните си джипове и нямат пари за гориво.Забягнаха кой в Камбоджа кой на другия край на света.
133
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормални новини. В София заплата 10-15к вече не е мит, а реалност. Хората се чудят къде да си вложат парите. Кой контролира цените на имотите? Именно хората с доход минимум 20-30к на семейство. Ние, например, купихме, каквото купихме със жена ми, и забравихме. Общо 12 наши имота и още толкова наследствени. Всичко наред под наем, държим си само 1 къща, 1 вила и най-хубавия апартамент в София. В момента е безумие да се купува. Ама, когато ние купихме, пак имаше чакачи балонът да се спука. Не стана
132
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имам жилище за мен , имам и за детето , изплатени .Тоест 20 години няма да участва на пазара моето семейство .Това с цените не е много нормална работа . Балон издиша от 2008 насам , въпреки че цените са се повишили , това е изкуствено напомпване с кредити .Тази седмица ще видите спадовете на фондовата борса , нещата са свързани за който разбира .
131
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Испания беше същото , но по едно време апартаменти купувани на 180 000 евро се продаваха за по 14 000 евро .В момента са по 1000 -1100 евро на квадрат и продължава да има спад .
130
1
 
0
 
! Отговори
ТИ БРАТ преди 3 седмици
До Реалист ЯКО ЛЪЖЕШ
129
2
 
13
 
! Отговори
Гастербайтер преди 3 седмици
До Икономист 132 НЕ казвай никъде, че си икономист, че ще ти се смеят. Бясната инфлация вече я няма. Тя беше донякъде изкуствено създадена. Специално в БГ ситуацията може де се опише не толкова с инфлация, колкото с алчност и глупост. От толкова много разбирачи и тесни специалити, се навъдиха и много пишман инвеститори, които рано или късно ще си сърбат попарата. Безплатно е само сиренето в капана. Ако човек има нужда от жилище и има средства да купува-с много пазарлък и по възможност без брокер
128
1
 
7
 
! Отговори
@@@ преди 3 седмици
И друго си спомням от 2007, тогава щяхме да влизаме в ЕС и пак всичси се юрнаха да купуват имоти, като автоматично в града ни от 3 агненции за недвижимости в един момент станаха 30 брокера с едни и същи обяви, като повечето бяха някакви *** стойкаджии или млади хубави момичета повтарящи едни и същи заучени фрази, след като мина истерията пак си останаха старите 3.
127
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да оставиш хубавата къща на село с всички екстри, и да се забодеш в ръждясалия панел за да живееш с противогаз и да вирееш на кренвирши си е синдром.