Христо Грозев се страхува да си дойде в България

Американските и европейските служби не му препоръчват това
Обновена: 15 апр 2024 08:58 | 15 апр 2024 08:58, Елка Василева
112
Христо Грозев се страхува да си дойде в България
Кадър: БНТ

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. Пред БНТ Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Още по темата
Грозев коментира също, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава, предали са три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

Запитан дали се страхува да се завърнете в България дори и на работно посещение, Грозев отговаря: „Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", каза Христо Грозев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
15
 
! Отговори
Аха преди 4 месеца
До браво на ГрозевАбе че Грозев умее да обърквап лановете е вярно. Но най-успушно успява да ги обърка в своя вреда. Вре се там където пари, после да не настъпи котето и да се чуди как така? Безплятен обяд нама. Той го знае. Обаче вече си изяде обяда. Иде време за сметка + бащшиша.
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като за застрашен журналист под прицел на руското разузнаване не слиза от медиите ръсейки глупотевини и съшити с бели конци полуистории, колкото да си заслужи субсидийката...Нещо като официално *** на атлатическо/соросоидната пасмина е Грозката....Но идва Тръмп торнадото и орязвайки субсидии и променяйки политиката такива набързо ще се научат да работят истинска работа иначе ще умрат от глад.
37
0
 
10
 
! Отговори
не е добре преди 4 месеца
съчинява си и си говори , а сега се е уплашил . в българия има агитки и мигранти и ще го притесняват .
36
0
 
3
 
! Отговори
3 5 8 преди 4 месеца
много правилно
35
22
 
3
 
! Отговори
браво на Грозев преди 4 месеца
Не ми харесва че pyсофилистиците необезпокояване дращят руска пропаганда. Трябва да бъдат извадени на светло и журналисти като Христо Грозев добре им объркват плановете на продажните руски слуги.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дори дашната Навална му е била шута и сега се такова с Чичваркин. Вече няма как да пише хвалебни пропагандни статии и за нея.
33
2
 
20
 
! Отговори
Защо изтрихте? преди 4 месеца
Да не би да не е вярно, че спи с жената на Навални, докато се представя на целия свят за негов защитник и човека лежеше в затвора??????? Човекът е пълен с морални ценности.
32
1
 
24
 
! Отговори
БАНко преди 4 месеца
ТОЙ СЕ СТРАХУВА , НО БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ ПРЕДАТЕЛИТЕ И ПОДОЛОГИТЕ - НЕЖЕЛАН СИ !!!
31
1
 
14
 
! Отговори
Аха преди 4 месеца
Правилно, не много здравословно да се прибере в България. Нека кюти там където е, колкото може. Пък каквото Господ е казал...
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този е абсолютен клоун!!! Каквото е казал, след време всичко се оборва. Не знам до кога ще се дава трибуна на такъв неадекватен ***?!?!?!
29
0
 
14
 
! Отговори
666 преди 4 месеца
Кво ти пука...ти пък си се поставил в услуга на английските тайни служби.
28
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая изтривалка на ЦРУ рано или късно ще получи куршум от американците. Вече става ненужен и последно ще опитат да го превърнат в "сакрална жертва" с пропаганден ефект. Така че, дали ще дойде тука да го претрепат руснаците или ще стои там да му теглят куршума от ЦРУ - все тая. Пътят на такива употребени памперси като него винаги е на *** в крайна сметка.
27
2
 
19
 
! Отговори
ПРАВИ СИ ПИАР. преди 4 месеца
Тука брато""има толкова управляващи и надупарени кът тебе на саща,че брой немат. Никой не ги закача. Ти страх те било. ЛЪЖЕШ ИЛИ ИМАШ СТРАХОВА НЕВРОЗА. АЙДЕ БЕГАЙ ЗА ГЪБИ В ГОРАТА ША СА УПРАИШ.
26
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
До 24 мда вие доларките много се кефите на българи, които са се отказали от българско гражданство
25
8
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 4 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
24
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам копейките са се рaзцвилили в коментаритe, значи Грозев добре ги е настъпил по мазола русофашистите и жалките им слуги в България
23
5
 
13
 
! Отговори
Еееее преди 4 месеца
Ние не сме достойни за такива герои, да си седи където е сега и да не се помазва, Путин дебне
22
7
 
22
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Щото знае, че ще го набараме и ще виси на дървото тоя предател!
21
4
 
17
 
! Отговори
Малиии, мале... преди 4 месеца
И с право се страхува! Нали знае, че имаше един "родолюбец" като него на когото му отвори чадъра.
20
3
 
23
 
! Отговори
A преди 4 месеца
И това е много добре че се страхува и не идва)).Стой си в някоя дупка, п л ъ х, там ти е мястото!