Христо Грозев се страхува да си дойде в България

Американските и европейските служби не му препоръчват това
Обновена: 15 апр 2024 08:58 | 15 апр 2024 08:58, Елка Василева
112
Христо Грозев се страхува да си дойде в България
Кадър: БНТ

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. Пред БНТ Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Още по темата
Грозев коментира също, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава, предали са три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

Запитан дали се страхува да се завърнете в България дори и на работно посещение, Грозев отговаря: „Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", каза Христо Грозев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
луд умора няма са казали хората!!!също като тодор живков,когато е бил партизанин-той е бягал ама никой не го е гонил!
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Австрия е руския кавал в ЕС и нашия набеден журналист отишъл там да живее, а го е страх да си дойде в родината?! Абе аланкоолу как живееш в тая руска перачница дето увеличава само тя покупките си на руска газ, а в родината те е страх да си дойдеш? Защо няма кой да го посъветва как да се държи и говори и разваля имиджа работодателите!
57
1
 
27
 
! Отговори
aa1820 преди 4 месеца
Не мога да разбера кво ни казват в тая статия - един австриец снасял на руснаците (ми че тя Австрия е перачница номер на руски капитали, а може би снасянето на информация си е и държавна политика)...от друга страна на един българин със съмнителен морал работи за американскитв служби....разлика лично не виждам, или може би по презумция американците са добрите, руснаците са лошите и Грозев добрия е подгонен от лошите руски агенти...
56
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не чака Грозев в България и той не е журналист, а шпионин
55
5
 
31
 
! Отговори
истината преди 4 месеца
Човекът е във Виена за психиатрично лечение.
54
6
 
22
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 4 месеца
Шпионина Ристю Грозеф се страхува от бай Ставри под душовете... И с право!
53
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какви са му успехите на тоя треторазряден агент на ЦРУ?
52
2
 
18
 
! Отговори
Бо Клук преди 4 месеца
Тъй ще си живуркаш, защото от теб имат полза, като мюре. Но съдбата на морето ти е известна, нали?
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Алгафари не се ли страхува да не го върнат на Баш
50
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много смелият борец срещу режима на Путин е напълнил гащите от страх!
49
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Pycopoбите яко плюят по Грозев защото ги е яд, че никога няма да имат такива успехи и най-вече ТОПКИ като него. Трудно е на едни обладани пасивни *** да си представят, че има истински мъже на тоя свят.
48
0
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
До като Борисов и Пеевски са на свобода и аз няма да си идвам в България.
47
19
 
2
 
! Отговори
Понел? преди 4 месеца
До Защо изтрихте? - тебе па сeльо кво те интересува с кой спи Грозев? Къкхелд ли си, всъшност всички pycopoби сте едни мазни къкхелдове. Ако не знаеш, какво значи тази прекрасна дума, която на 10000% ви описва, отиди в гугле или в яндекса. Понел?
46
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Грозев трябва да бъде предаден на руските власти и да бъде съден за антируската си дейност!
45
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България си е задунайска губерния, нищо че сме в Европа, тука от поне 80 години командват руснаците.
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не го иска в БГ !
43
1
 
20
 
! Отговори
Да си живее в ЮКей преди 4 месеца
и да не ни ни занимава с глупости.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да го е страх да се върне в Родината си, значи много яко е сгафил ((( Да вземе да се поспре малко и да се благодари че само с 1 лаптоп се е разминал.... Този път!
41
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всъщност Грозев само казва че в България е опасно защото е пълно с руски агенти, което си го знаем. Всички служби са завладяни, даже ушатия ни президент е назначен от Кремъл. България е съветска република от ранга на Дагестан.
40
3
 
23
 
! Отговори
Оленка Зеленска преди 4 месеца
И във Виена се крий и маскирай за да не ти плюя в лицето всеки път като те мерна ! Това да не ти е като да пълниш с майонеза Юлия Навалная!