Христо Грозев се страхува да си дойде в България

Американските и европейските служби не му препоръчват това
Обновена: 15 апр 2024 08:58 | 15 апр 2024 08:58, Елка Василева
112
Христо Грозев се страхува да си дойде в България
Кадър: БНТ

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. Пред БНТ Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Още по темата
Грозев коментира също, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава, предали са три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

Запитан дали се страхува да се завърнете в България дори и на работно посещение, Грозев отговаря: „Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", каза Христо Грозев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
7
 
! Отговори
Не съм убеден преди 4 месеца
До Пловдив Пращаш на четвърти километър човек за който се говори, че е високопоставен служител на крал Чарлз и милионер. Докато яде от мазната английска баница и си бърше омазаните ръце в България, този човек не е редно да се брои за луд.
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хич не ни трябваш, агент Грозен! Направи като Кристо Целофанчето, фукни!
77
2
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 4 месеца
Христо Грозев,спешно се нуждае от ремонт на 4-ти км.,ще го отремонтират,и този човек е на свобода,трагедия.
76
3
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Христо не се връщай, то и Горбачов не се върна в Русия, но ти можеш да отидеш в Русия там ще те приемат, там те чакат да им разкажеш за откритията си. Може пък нещо да не знаят, да са пропуснали.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това защо не е в рубриката платена реклама. Преди години на Сидеров като му отвъртяха един шамар, той го сметна за опит за убийство, а Трактора като го стрляха с гранатомет и оня вика станала е грешка. То се чудиш да се смееш или да плачеш. И Бойко Сретан щеше да го убива, че после Цецо-ухото правеше спец команди от проости полицайчета.
74
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Итересно какво толкова има на лаптопа на един журналист, та да пратят агенти да го гепят и занесат в Москва. Пък знае и маршрута.
73
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се завърне в България? Ми той никога не е имал такова намерение. Той си чужденец. За него България още нещо, което може да плюе.
72
1
 
25
 
! Отговори
един преди 4 месеца
"Грозев коментира също, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България" - а те защо си общуват точно с него!?!Друг е и въпросът - а кой го иска точно него в България.
71
1
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 4 месеца
Мръсен плъх ! В ада да гориш дано, както и всички ми.Си.рки от Днес.бг
70
1
 
23
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 4 месеца
Мръсен плъх ! В ада да гориш дано
69
2
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Тоя нали се кълнеше, че не работи да западните специални служби? А сега те го пазят? Не знам някой, който няма връзки със специалните служби, те да го пазят... да си каже, че им е агент, ще му олекне...
68
31
 
4
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
Нормално. Свестни хора като него са несъвместими с тази пробита територия, която наричате родина.
67
2
 
27
 
! Отговори
Хаха преди 4 месеца
Ице, малко е да се страхуваш! Трябва много, ама наистина много да те е страх. Страхът е роднина на лъжата!
66
2
 
37
 
! Отговори
Хмм преди 4 месеца
Че, какво ще прави още един британски агент в България? Тук стана пренаселено. Стой си там и мародерствай над българската общност, каквито слухове се носят. Терор над всеки, който откаже да ти съдейства и да влезе в агентурната ти мрежа.
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз лично ще му извия врата ако го набарам.
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чувстваше се безопасно в Туитър, но палачинката се обърна.
63
2
 
22
 
! Отговори
жорето преди 4 месеца
Щото ще го бия много лошо
62
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съжалявам го човечеца щото знае че и във Виена русите ще му праснат черепа за тях не е проблем да го открият стига да поискат това. За тях не бе проблем да намерят в Испания онова руско *** военен което се продаде на бандеровците и им достави руски боен хеликоптер и уби руският войник в него който бе на служба.Да си агент на краварите в България може и то официално но видиш ли симпатизираш ли на Русия не можело .Еми 80 на 100 от българите са русофили *** не като теб.
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То ако някой иска да го очисти, не мисля, че е голям проблем и в Австрия да го направи или където и да било на друго място.
60
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нормално, България е руски анклав. Всички служби работят за Митрофанова.