АФП: България е разтърсена от вълна от антимигрантска дезинформация

Засилиха полицейското присъствие около бежанските центрове
Обновена: 21 мар 2024 20:20 | 21 мар 2024 20:20, Стела Стоянова
85
АФП: България е разтърсена от вълна от антимигрантска дезинформация
Снимка БГНЕС, архив

Демонстрации, насилие над чужденци, полицейски патрули - обстановката в България се нажежава, като в навечерието на частичното присъединяване на страната към Шенгенското пространство, насрочено за края на март, се разразява вълна от дезинформация.

Почти всяка седмица опозицията размахва една и съща заплаха: че балканската страна, най-бедната в ЕС, ще бъде превърната в "сметище за мигранти", пише Росен Босев в свой материал за АФП.

През януари Костадин Костадинов, лидер на ултранационалистическата проруска партия "Възраждане", предупреди, че "ще се превърнем в най-големия бежански лагер в света".

Въпросът възникна малко след като Австрия вдигна ветото си върху присъединяването на София и Букурещ към Шенгенското пространство за пътуване по въздух и море.

В замяна на това Виена поиска от двете страни "незабавно да върнат обратно всички търсещи убежище и бежанци, за които са отговорни", но които са продължили пътуването си към Австрия.

Като входна врата към Европейския съюз (ЕС), през последните две години България отбеляза ръст на нелегалната имиграция, въпреки 234-километровата ограда от бодлива тел по границата с Турция. Често обаче тя е само междинна спирка за мигрантите, предимно от Афганистан, Сирия и Мароко, по пътя им към Западна Европа.

В другия край на политическия спектър социалистите също се включиха в танца на дезинформацията.

След неотдавнашното решение за депортиране на хора от Германия те обвиниха правителството, че превръща страната в "наказателна колония за престъпници, убийци, изнасилвачи и перачи на пари".

В действителност става дума за няколко българи, освободени след излежаване на присъдите си, според българското МВР и баварските власти. 18 сирийци, сред които и деца на възраст между 4 и 6 години, също са били върнати обратно в София, но те никога не са били осъждани за сериозни престъпления в Германия.

В съобщение, публикувано във Фейсбук миналата седмица, правителството опроверга съществуването на "безпрецедентни миграционни потоци" в България - страна, която е сравнително пощадена с оглед на регистрираните през 2023 г. един милион молби за убежище в ЕС, което е рекорд за последните 7 години.

Според официалните данни на Националната агенция за бежанците към 11 март тази година 190 граждани на трети страни са били прехвърлени от други държави от ЕС съгласно Дъблинския регламент, който предвижда, че мигрантите трябва да подадат молба за убежище в европейската държава, в която пристигат за първи път.

Тази цифра е съпоставима с последните два месеца на 2023 г., когато в България са се завърнали 127 души.

Освен това приемните центрове "са пълни само на 43%", според властите.

"Българските партии, които искат да отклонят страната ни от европейския ѝ път, се заиграват със страховете на хората и насаждат омраза, като разпространяват невярна информация", обвини правителството, което вижда зад тези "прогнози за хаос" ръката на Кремъл.

В допълнение към антиимигрантската реторика някои избрани представители публикуваха в социалните мрежи извадени от контекста видеоклипове, на които се вижда как "мигранти пребиват млади българи" на пешеходна улица в София - инцидент, който полицията описа като сбиване между две групи, които се познават.

Представители на малки партии дори отидоха на летището, за да посрещнат самолетите, за които се твърди, че превозват "орди от мигранти", като публикуваха снимки в подкрепа на твърденията си.

Всеки път проруските уебсайтове подхващаха историята.

В този отровен климат бяха регистрирани инциденти, насочени срещу чужденци, в София и край Пловдив, втория по големина град в страната. Бяха организирани и демонстрации с призиви мигрантите да бъдат прогонени "от България".

Дотолкова, че правителството реши да засили полицейското присъствие в столицата и около бежанските центрове.

"Думите се отразяват на реалността", заяви пред АФП Илдико Отова, изследовател в Софийския университет. Няма миграционна "криза", а "кризисен разказ, който представлява реална заплаха за сигурността".

-----------------------------------------------------

АФП/БГНЕС автор Росен Босев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
до долни*щата от парламента: РАЗЕБЕРЕТЕ СЕ, ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ СЕ НАСТАНЯВАТ НОВИ МАЛЦИНСТВА В И БЕЗ ТОВА ПЪЛНАТА С ТАКИВА ДЪРЖАВА!!!Ако не го разберете много скоро ще има нови и нови по-драстични "динковци" ;)
73
0
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Поредния виц от евродалите!
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До gg, и да ни каже, че всичко освен тяхната истина е дезинформация :) "Ти не си вече котка! Ти си геврек!" Ей това е положението в момента! Имаме си и министерство на истината. Всичко различно от тяхното мнение е пропаганда..... О, чакай... това сме го гледали някъде вече!?!?!?!??!
71
0
 
7
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Ех, добре, че си имам ***.бг да ни каже истината!
70
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега по-интересно е какви методи за утилизация на кoпeйкитe ще приложим.
69
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете се с тия поръчкови статии. Елате в София до ЦУМ да видите как няма никакви мигранти. Около женския пазар вече си е огромно гето! Обикалят на тумби по Витошка. С всеки ден са все повече. Какъв Путин ви гони и какво общо има!!! И запек да имате сутрин пак Путин ще ви е виновен.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 68, държавните служители не плащат данъци :) Така че са едно и също!
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 67 - едните плащат данъци и не бият хора по улицата. Другите не
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 66, на едно ниво са :) Няма как да е по-добре!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен до 63 - По-добре на държавен служител отколкото навлек престъпник
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мигновено нов закон за нулева толерантност към престъпниците от други страни. Ако си прекосил границата незаконно моментално депортиране, биометрия и забрана за подаване на искане за бежански статут за 50г!
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 63, ако е от държавен служител, може! Търкачите на столове и без това получават прекалено много!
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки лев даден да храним престъпниците е залък взет от устата на Българско дете, пенсионер или държавен служител.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"извадени от контекста видеоклипове, на които се вижда как мигранти пребиват млади българи" ТОВА Е КОНТЕКСТА! Диваци, ***, необразовани, без образование, без култура, без уважение към нищо, без страх от закони, идват и се държат както си знаят!
60
0
 
19
 
! Отговори
Бай Пенчо преди 1 месец
Значи пари за здравеопазване няма, за бездомни няма, за пенсии няма, за майки с деца няма, за инвалиди няма, за социални няма, за пътища няма, за селата няма, за малките градове няма, за да оправим границата няма, за полицията и пожарната няма, за армията няма, за стипендии няма, за студенти няма, за България няма. За престъпници (прекосяване на границата нелегално е престъпление) ИМАААА! Е къде е дезинформацията? Значи тия да ги храним може, ама на бабите за дърва зимата НЯМА КИНТИ!
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само мъже, всичките на възраст 20-30 години! Това не са "емигранти", това е армия! Която европейска държава са превцели вече, са започнали да съсипват! Вижте какво става в Швеция - рекордна престъпност! Сега идват и в България! Това не е "емиграция", това е превземане!
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И къде е дезинформацията? В България регистрираните бездомни са 5000 души, което означава, че са по-скоро към 10-15 хил. Но нека работим с числото 5000 бездомни. На тези бездомни, които са родени тук, работили са все пак нещо тук и са плащали някакъв данък тук им казваме - на държавата и е през дедовия за вас. Обаче за някакви навлеци от Пакистан имаме пари за хотели, приюти, храна, вода, джобни, итн. В лицето на пенсионерите на които казваме, че няма пари даваме пари на десетки хиляди навлеци!
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи строят бежански центрове а не строят прияти за бездомни.
56
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дезинформация или не, няма никакво значение! Хората не искат да съжителстват с индивиди, които не могат да бъдат интегрирани поради разлики в интелектуалното и културното ниво. В крайна сметка на тези "мигранти" нищо не им дължим! В момента, в който стъпят на българска земя трябва да бъдат извозвани до Турция и толкова. Нищо, ама нищо не им дължим и нищо не могат да търсят от страната ни!
55
0
 
21
 
! Отговори
росенчо преди 1 месец
росенчо мама, къде пийна мазното кафе? май дори не е било мазно, а май не е било и кафе?