АФП: България е разтърсена от вълна от антимигрантска дезинформация

Засилиха полицейското присъствие около бежанските центрове
Обновена: 21 мар 2024 20:20 | 21 мар 2024 20:20, Стела Стоянова
85
АФП: България е разтърсена от вълна от антимигрантска дезинформация
Снимка БГНЕС, архив

Демонстрации, насилие над чужденци, полицейски патрули - обстановката в България се нажежава, като в навечерието на частичното присъединяване на страната към Шенгенското пространство, насрочено за края на март, се разразява вълна от дезинформация.

Почти всяка седмица опозицията размахва една и съща заплаха: че балканската страна, най-бедната в ЕС, ще бъде превърната в "сметище за мигранти", пише Росен Босев в свой материал за АФП.

През януари Костадин Костадинов, лидер на ултранационалистическата проруска партия "Възраждане", предупреди, че "ще се превърнем в най-големия бежански лагер в света".

Въпросът възникна малко след като Австрия вдигна ветото си върху присъединяването на София и Букурещ към Шенгенското пространство за пътуване по въздух и море.

В замяна на това Виена поиска от двете страни "незабавно да върнат обратно всички търсещи убежище и бежанци, за които са отговорни", но които са продължили пътуването си към Австрия.

Като входна врата към Европейския съюз (ЕС), през последните две години България отбеляза ръст на нелегалната имиграция, въпреки 234-километровата ограда от бодлива тел по границата с Турция. Често обаче тя е само междинна спирка за мигрантите, предимно от Афганистан, Сирия и Мароко, по пътя им към Западна Европа.

В другия край на политическия спектър социалистите също се включиха в танца на дезинформацията.

След неотдавнашното решение за депортиране на хора от Германия те обвиниха правителството, че превръща страната в "наказателна колония за престъпници, убийци, изнасилвачи и перачи на пари".

В действителност става дума за няколко българи, освободени след излежаване на присъдите си, според българското МВР и баварските власти. 18 сирийци, сред които и деца на възраст между 4 и 6 години, също са били върнати обратно в София, но те никога не са били осъждани за сериозни престъпления в Германия.

В съобщение, публикувано във Фейсбук миналата седмица, правителството опроверга съществуването на "безпрецедентни миграционни потоци" в България - страна, която е сравнително пощадена с оглед на регистрираните през 2023 г. един милион молби за убежище в ЕС, което е рекорд за последните 7 години.

Според официалните данни на Националната агенция за бежанците към 11 март тази година 190 граждани на трети страни са били прехвърлени от други държави от ЕС съгласно Дъблинския регламент, който предвижда, че мигрантите трябва да подадат молба за убежище в европейската държава, в която пристигат за първи път.

Тази цифра е съпоставима с последните два месеца на 2023 г., когато в България са се завърнали 127 души.

Освен това приемните центрове "са пълни само на 43%", според властите.

"Българските партии, които искат да отклонят страната ни от европейския ѝ път, се заиграват със страховете на хората и насаждат омраза, като разпространяват невярна информация", обвини правителството, което вижда зад тези "прогнози за хаос" ръката на Кремъл.

В допълнение към антиимигрантската реторика някои избрани представители публикуваха в социалните мрежи извадени от контекста видеоклипове, на които се вижда как "мигранти пребиват млади българи" на пешеходна улица в София - инцидент, който полицията описа като сбиване между две групи, които се познават.

Представители на малки партии дори отидоха на летището, за да посрещнат самолетите, за които се твърди, че превозват "орди от мигранти", като публикуваха снимки в подкрепа на твърденията си.

Всеки път проруските уебсайтове подхващаха историята.

В този отровен климат бяха регистрирани инциденти, насочени срещу чужденци, в София и край Пловдив, втория по големина град в страната. Бяха организирани и демонстрации с призиви мигрантите да бъдат прогонени "от България".

Дотолкова, че правителството реши да засили полицейското присъствие в столицата и около бежанските центрове.

"Думите се отразяват на реалността", заяви пред АФП Илдико Отова, изследовател в Софийския университет. Няма миграционна "криза", а "кризисен разказ, който представлява реална заплаха за сигурността".

-----------------------------------------------------

АФП/БГНЕС автор Росен Босев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
28
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Мигранти в България НЕ трябва да има, без значение, криминални ли са или не. Целта която трябва да се гони е нулева миграция. Тоест границите трябва да са блокирани за мигранти, а вече пристигналите да бъдат репатрирани по най-бързия възможен начин. Всичко друго е ала-бала. Няма да превръщаме държавата си в катун за кефа на един човек(?)!
53
0
 
32
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
"...насилие над чужденци...?!"Аз пък си мислех че наглостта не може да бъде безгранична.
52
0
 
16
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Абе те ще ги върнат хубаво, ама какво ще правят в България? Целта на тия е богатия Запад, не скъсаната ни страна. Да останат 1-2 г. и после пак ще драпат и ттрсат начини да бягат към белия свят. Тук знаят че българите са расисти и ще ядат бой.
51
26
 
4
 
! Отговори
$$$ преди 1 месец
По важно кога ще изхфърлим рашистката 6 колона от България! Алкаши и копейкджии предатели трябва да се изгонят в матушката им!
50
3
 
37
 
! Отговори
Ягуар преди 1 месец
Жалка пропаганда е тази статия. Вчера по австрийските новини официално съобщиха, че от миналата година са екстрадирани от Австрия до Словакия,България , Унгария и Румъния рекорден брой мигранти с влезли в сила криминални присъди в Австрия! Тоест започват да изхвърлят *** и утайките от Австрия при нас! Не можете да скриете истината за бежански проблем на България!
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМА ВЕРНО ЛИ МАКАРОНЧ ЩЯЛ ДА НАСТАНЯВА МИГРАНТТЕ В СЕН ДЕНИ И МОНМАРТЪР?!!...
48
2
 
23
 
! Отговори
Глупава статия преди 1 месец
"мигрантите" ни ги доставят директно със самолети на летище София, и то такива с уникално криминално минало и настояще...
47
0
 
4
 
! Отговори
А преди 1 месец
Да не са намалели дюнерите след ковида?
46
0
 
31
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
А, бе, по-добре да сме си дезинформирани, щото така писаха и на запад, и там вредни НПОта и медии ги убеждаваха, че нямало проблеми, нямало много имигранти само нуждаещи се, как щели да се интегрират и да им изкарват пенсиите, докато хората не осъмнаха чужденци в собствените си държави. По-добре да сме си расисти, да ни мислят за втора ръка хора и дезинформирани, отколкото ислясмки башибозук ОТНОВО. Стигат ни смрадливите индийци.
45
0
 
28
 
! Отговори
sky преди 1 месец
Родоотстъпници и продажници, захранвани от НПО-тата на Сорос и друга ***. Заплахата е напълно реална, имаме си достатъчни *** съграждани от Индия и знаем отлично как се "интегрират". Нямаме нужда от друга ***, да си направят гета по градовете и да си носят с тях тяхната религия и култура.. Драги европейци, моля задръжте си ги, а на границата с Турция да се изгради многослойна бариера с с няколко метрови стени, бодлива тел и да се стреля по нелегалните.
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че нямаме все още много мигранти е единственото ни предимство пред другите европейски страни, по всички други показатели сме далеч от тях. Предпоставка е за по-спокоен живот. Тяхната култура е съвсем различна и не подлежат на интеграция.
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера италианците показваха по телевизията си как един огромен дебел *** с един удар свали един младеж на земята и казаха, че други 2 *** италианци били убити с мачете. Казаха че около гарите действали банди. Дано да вземат мерки и дано тук не стане така
42
0
 
37
 
! Отговори
София преди 1 месец
Изгонете ги тези навлеци. Само неприятности може да очаквате от тях. Защо събирате отпадъка на европа ?
41
0
 
10
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
Особено за някои от Канада , Мадрид...
40
2
 
35
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Не можеш само да говориш против мигранти, защото ще те обвинят че си ксенофоб, проруски, националист, въобще, самия са-тана. А може да се каже, че дезинформация е това, с което ни успокояват, че ще влезе определена бройка и нито 1 повече, което си е чиста лъжа. Оли.френите от запада искат навсякъде в ес да е като във франция да речем. И защо обвиняват България, а не меркел и германия?
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори не разбират, че като постоянно свързват дезинформация, пропаганда и рушия в едно постигат точно обратния ефект. Постоянната пропаганда и дезинформация и всяване на омраза са по-лоши дори от хибридните войни на кремъл. Хората не са толкова гллупавви, че да нямат мнение и да виждат нещата. Точно заради глупостите и прекаляването с тях ще ни напълните с копейки като противоположен ефект. Спрете се, нека представяме реално нещата
38
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голямата дезинформация е, че нещо хубаво ни чака в Шенген, Еврозоната и въобще в ЕС.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
антимигрантска дезинформация звучи мега еднорожко!
36
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като влезне в Шенген бг трябва да приеме и емигранти от Италия, Испания и др. които не са влизали в бг. За бг тогава е по-добре да не влиза в Шенген. Заради някакви опашки трябва после да приемем милиони чужденци че ЕС иска така. ЕС си ги приема но те са големи държави.
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още като започнаха да прииждат ордите преди 10-на години, с жена ми посетихме София по работа. Покрай джамията беше някаква джунгла. Минавайки покрай тях, изведнъж настана тишина и насъбралата се тълпа започна да ни гледа кръв. Беше доста неприятна ситуация, от онези в които очакваш някой от тях да направи нещо. Добре, че беше през деня, ако беше вечер не ми се мисли. Ноо, щом Роската е казал, че си въобразявам и съм дезинформиран, явно трябва да вярвам на него, а не на очите си.