Крум Зарков разясни мотивите на президента за промените в Конституцията

Те били приети набързо
6 яну 2024 23:00, Стела Стоянова
26
Крум Зарков разясни мотивите на президента за промените в Конституцията
Снимка БГНЕС, архив

Бившият правосъден министър Крум Зарков разясни мотивите, с които държавният глава Румен Радев ще атакува в съда промените в Конституцията, предаде NOVA.

„Начинът на съставяне на служебно правителство или по-скоро невъзможността, начинът, по който се спира прекратяването на мандата на едно изтекло Народно събрание, в двойното гражданство, възможността за двойни граждани да заемат функциите на народни представители и министри. В частта съдебна власт – под атака ще бъдат само въпросите за участието на президента в съдебната власт чрез укази, с които се назначават т.нар „трима големи”. Конституцията направи опит това да бъде заобикаляно”, обясни секретарят по правните въпроси на президента Радев.

Според Зарков промените в Конституцията са били приети набързо и без достатъчно обсъждане.  По думите му има голяма разлика между това да се отвори дебат за двойното гражданство и да се затвори такъв с промените в основния закон. Зарков каза, че президентът е поставял принципни въпроси, а сега промените са били за облагодетелстване на конкретен човек, което скоро ще разберем. Бившият министър попита кога е дошла идеята за двойното гражданство и кой я е предложил.

Зарков коментира, че изказването на президента за двойното гражданство от 2019 г. е извадено много избирателно, тъй като тогава са повдигнати въпросите и за дистанционно гласуване, както и създаването на изборен регион „Чужбина”.

По думите му истинските мотиви за промени в Конституцията ще станат явни с предстоящите кадровите назначения в съдебната система.

„През 2020 г хората излязоха на площада с искания – едното беше за оставка на тогавашния кабинет, другото беше за отърваване на Прокуратурата от политически чадър. Сега обаче с тези поправки рискуваме, ако не се предприемат действия, и ако тези квоти наистина са партийно-политически, както изглежда, че са очертани, рискуваме вместо нещо нередно, то да стане конституционна норма”, заяви Зарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
18- И САМО НЯКОЙ ДА Е КАЗАЛ ЧЕ В САЩ И ЕС ИМА СВОБОДА...ДРАЗНИТЕ ХОРАТА- СВОБОДАТА Е В РУСИЯ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, КИТАЙ....
18
0
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Зарков нали ти искаше промяна юмрук божковист отрови излязоха свалиха законна власт правителство сега какво не е по вашата нали падение
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 10 Голяма, грандиозна глууупост си сътворил - цитирам: "ЕС , САЩ и Швейцария - страни с доказани работещи демокрации!" Каква "демокрация" пък и "доказана" съзря в САЩ, където забраниха на действащ президент да си казва мнението в медиите и където на журналисти служебно снимали нахлуването в Конгреса дадоха присъди за тероризъм??? А пък в ЕС също имаш глууупостта да твърдиш за някаква демокрация??? Ти къде живееш, някъде в Африка или Азия май, щом си толкова късоглед?
16
0
 
4
 
! Отговори
Олд преди 4 месеца
До Дo ПeнcиoнepКое посолство руското ли.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде скри парите от Киро Добрев бе коткоубиецо? Поредният и З. Род наследник на ДС !
14
6
 
0
 
! Отговори
донос.бг преди 4 месеца
Гледах "интервю - разпита" при Цайсатка Оризова :) оная ко6ра не спря да съска и да го прекъсва и пита 20 пъти :Президента ще прави ли партия? Президента подготвя ли свой проект? 3март ли ще се нарича проекта на Радев? Радев ще се включи ли в партийната система? С БСП ли ще участва в коалиция? Кога ще направи партия Радев? Служебните кабинети ли ще участват в новата партия на Радев? Крим руски ли е? Путин агресор ли е? Вие ще бъдете ли мин-председател ако ви покани Радев? :) :) :)
13
0
 
6
 
! Отговори
Конституционер преди 4 месеца
16 Това правителство е велико
12
6
 
4
 
! Отговори
Дo Пeнcиoнep преди 4 месеца
Okaзвa ce, чe nocoлcтвoтo e no-вeлиko...
11
6
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
Нали само Велико народно събрание може да промени Конституцията ?Какво става ?
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Настоящият президент е вреден за развитието на държавата, той прави вредно и съществуването на самата презитетска иституция, пълна с негови клакьори!
9
4
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 4 месеца
Едни чуздоземски измамници,на които временно им повярвахме/без национална принадлежност/,павианът от банкя,и фъфльото от драндар,ще решават каква да е конститутуцията?Боже мой?! Заспали народе,ставайте да ги изметем!
8
2
 
16
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Като обикновен "читател" на основния закон на държавата ,а не като професионалист с юридическа квалификация стигам до извода ,че чрез промените в Конституцията се дава възможност на това ,което "до вчера" е било извършвано ,без да бъде регламентирано ,се узаконява т.е превръщат се в правни норми незаконните действия. "ВСИЧКО Е ПРОЗРАЧНО", нали това искахме през 2020 г. ?! За това ли бяха протестите ,което е незаконно ,да го направим законно за тези с власт ,за да убиват !
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледах интервюто.... Като цяло е прав! Особено за частта с двойното гражданство - трябвало е да има изричното условие , да е роден в БГ човека и ако второто му гражданство е в страни от ЕС , САЩ и Швейцария - страни с доказани работещи демокрации! Т.е. сега както са го направили и от Туркменистан и от Бахрейн , може българи с двойно гражданство да са министри ( По скоро очакваме от Турция)
6
0
 
15
 
! Отговори
Георги преди 4 месеца
Хората излизат на протест само когато някой им го организира, а обикновенно го организират отново в интерес на някой който иска да се уреди в политиката, за да продължи кражбите.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едни хора искат вечна власт. Няма да има протести!
4
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Многобройната свита от съветници на Радев, отвори огън по тези, които изгониха служебните на резидента от властта. Само че, вместо загриженост за конституцията и държавата, прозира злоба и завист в действията им.
3
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радев е полупрезидент.
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През2020 си беше чист преврат срещу правителството и държавата, като бе яхнат протеста на много млади хора, българи, които искаха промяна към по-добро, което искат всички хора. Който преврат бе платен от Божков черепа и оглавен от президента Радев с вдигнат юмрук. Днес вСАЩ конгресът обсъжда обвинение срещу Тръмп, който организира преврат срещу държавата и правителството, което да бъде основание, да му се забрани политическа дейност. Наред с това има и други обвинения срещу него и семейството му
1
16
 
20
 
! Отговори
Зарков преди 4 месеца
много се излагаш с този полупрезидент. Киселова каза, че промените не са противоконституционни. Съгласувани са с Венецианската комисия и с ЕС. А от 15 години се обсъждат няколко текста. Убива му камъчето - служебно правителство, защото вече няма да може да узурпира цялата власт и да сключва неизгодни договори с Боташ, националният предател Радев.