БАН: Почти 40% от територията на България е “демографска пустиня”

Най-застрашените области са Пернишка, Кюстендилска, Видинска, Добричка
31 май 2024 16:30, Петър Бойчев
162
БАН: Почти 40% от територията на България е “демографска пустиня”
Снимка БГНЕС

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”. Това заяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН, предаде БГНЕС.

“Демографските пустини” представляват територии с изключителна ниска плътност на населението под 10 души на кв. км. Такива има в Европа - предимно в крайния север във Финландия и Швеция. “За съжаление, в България тези територии нарастват много бързо. Те растат с по-бързи темпове, отколкото са темповете на съкращаване на българите”, алармира доц. Цеков.

През 2021 г. 39.3% от територията на България могат да бъдат определени като “демографска пустиня” или това обхваща 43.6 хил. кв. км. Тази цифра представлява площта на развити държави с изключително развито стопанство като Нидерландия и Дания.

През 2001 г. 25% от територията на страната ни е демографска пустиня. Вижда се нарастване от почти 15%. Ако през 2001 г. сме имали 5340 кметства, през 2021 г. те са 5256. Съкращаването на броя на кметствата се дължи на биологичното измиране на свръхвъзврастно население, особено в Северозападна България. Почти в 217 от 265 общини има ядра на “демографски пустини”. Най-застрашените области са Пернишка, Кюстендилска, Видинска, Добричка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
2
 
! Отговори
Демокрация,сър! преди 1 месец
Юроценности и банани!
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувай земя.
152
1
 
7
 
! Отговори
До Сергей Бесскурин преди 1 месец
А не ти ли се струва, че българина е пропаднал, преди всичко защото е чуждопоклонник?!? Преди се кланяхме на дъртите пръд*льовци от съветското политбюро, сега със същата охота го правим със западните такива. И на едните и на другите не им пука за нас. Обвиняват Орбан, че бил путинист (?!?), ама човека заяви че е унгарец и го интересуват само унгарските интереси и затова Унгария процъфтява. Сега очакваме да го сполети съдбата на Фицо. За нашите продажници няма такава опасност.
151
0
 
6
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 месец
Чакайте да видите какво ще е след 5-10 години. По селата все още доизживяват по 20-30 възрастни хора. След като и тях вече ги няма ще е мъртвило. И сега се вижда как природата настъпва в някога кипящите от живот села. Когато тези хора си заминат там ще е пустиня. Единствената добра новина е, че природата се възстановява и е пълно с дивеч.
150
0
 
4
 
! Отговори
Това беше целта преди 1 месец
На ЕС!!! 40% сме българи и 60% талибани!!! След като хотелиерския сектор не угоди на българите за високи заплати,си намери други от 3ти страни,така е и в повечето места тук,ми как да не бяга народа от тази МАРОДЕРСКА държава??? Кажете ми има ли едно нормално нещо работещо за народа тук???? Защо ни е еврото след като ще ни осъкатят финансово с него и то доста но в момента само лъжи се говорят за него,как българина ще забогатява с еврото.НИЕ ТЕЗИ СЕРИАЛИ СМЕ ГИ ГЛЕДАЛИ ПО ТРИ ПЪТИ ВЕЧЕ!!!
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой би стоял в държава, в която цари беззаконие и некадърност? Можещите българи бяла охулени, наклеветени и обиждани, от *** добрали се до властта. Пример: асфалтира се мястото на катастрофата, за да не се види липсата на спирачен път, при скорост 175 км в час, на колата, на НСО, която уби човек на пътя, а жена му прати в болница, в тежко състояние, до самата табела за ограничение. Лъжата в декларацията да гражданство, фалшифицирание подписи от метресата Лена, торци кеш, пачки, пудели...
148
0
 
3
 
! Отговори
Молец фор евър преди 1 месец
Ше оцелеят някои насекоми . Молци комари и едни дето изскачат от каналите софиянци ги бият с чехли . Нещо свърЗано с хлебарите беше.
147
1
 
1
 
! Отговори
До 144 (част 2) преди 1 месец
е все земя. Оцелелите ще са горе по високото. Затова България, преобладаващо планинска страна, по слабо ще пострада при бедствията."
146
1
 
3
 
! Отговори
До 144 преди 1 месец
Аз мислех, че пророчеството да се върнат българите до определена година е на преподобна Стойна, но преди малко потърсих информация и видях интервю на Христо нанев, в което става дума, че пророчеството е на Слава Севрюкова: "Предупреждавайте младите хора, които са зад граница, някъде от 2022-ра до 2025-та година, всеки да се е прибрал в България. Да си идват тука, защото започват едни световни катаклизми и там, където е земя, няма да бъде повече земя. Не мислете, че земята, по която ходите, ще ..
145
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Сахара е демографска пустиня. Австралия е демографска пустиня. САЩ са демографска пустиня , защото са се проснали на ЦЯЛ КОНТИНЕНТ , а са един файтон хора колкото китайска провинция . България е пренаселена , вижте градовете няма къде да се спре , синя зона , зелена зона. Плюс това в България над 85% са си собственици на имотите и земята така че навлеци не са нужни защото няма къде да ги сложим.
144
0
 
1
 
! Отговори
ПРАГА ЗА ДЕТСКИТЕ преди 1 месец
Е САМО 10,3 ЕВРО НА ДЕН ЗА ВСЕКИ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО > НАД ТОЗИ ДОХОД ДЕТСКИТЕ ОТ 25 ЕВРО СЕ СПИРАТ
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не знам защо но всички казват до 2029г" - нещо подобно четох и аз, но някъде преди 2010 не помня къде и беше нещо от сорта на: да се върнат българите от чужбина до 2032 най-късно, че после щяло да е много трудно да приемаме хора, не че нямало сме да искали, но нямало да може, но нямаше подробности защо.
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е статия за разделяне на българите на русофили и русофоби, на туркофили и търкофоби, на гръкофили и гръкофоби, на македонофили и македонофоби, на сърбофили и сърбофоби, на човекофили и на човекофоби, на циганофили и циганофоби, на магарефили и магарефоби, понеже България е на Българите, а не на Филите и Фобите!
141
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте за мутрите...
140
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1985 - 8,9 млн, 2021 - 6,5 млн, всичко е по план, да идват другите. Тодоре, Тодореее, къде си да се върнеш.
139
3
 
21
 
! Отговори
Ами браво! преди 1 месец
Това показва, че България твърде много е напреднала в демокрацията! При тоталитаризма бяхме 9 милиона. Сега колкото по-демократична държава ставаме, толкова повече населението бяга от хубавата ни демокрация и не иска да живее при нея.
138
1
 
9
 
! Отговори
До Сергей Троленкоо преди 1 месец
Еййй от такива рядки парчета като теб ми идва да се издрайфам,България си отива то дрънка врели некипели!!
137
1
 
11
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 1 месец
Във Париж ще се разбунтуват црняците ако ги ограничат до 15 минутен град,а и франсетата не са коленопреклонни,а са си направо гадни и лицемери.То и във централна Франция има демографска пустиня и кво? Живота си продължава.Тока си е 50 евро,80 евро газ,600 евро нафта за отопление за сезон.дори 1200 евро пенсия за нищо не стигат,помощите са по 700 евро .Във Франция има 300 000 бездомни но 40% от тях работят и живеят на палатки или в автомобилите а и тази година се предвижда още100к души на улицата
136
17
 
9
 
! Отговори
Сергей Бесскурин преди 1 месец
От коментарите става ясно, че българинът е изключително пропаднал, защото е единственият Путиноnokлонник в Европа.... Полша, Литва, Латвия са светлинни години пред нас.... Защо ли?
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ще се купуват портативни камери и радари да ги местят насам-натам,защо не статични,който да са винаги на блевардите и да действат превантивно.