Владимир Чуков: Българският кораб "Руен" е подценил опасността в Арабско море

Засега няма връзка с екипажа на кораба "Руен"
15 дек 2023 08:24, Елка Василева
61
Владимир Чуков: Българският кораб "Руен" е подценил опасността в Арабско море
Снимка: архив, БГНЕС

Българският кораб "Руен", който беше отвлечен вчера в Арабско море, не е взел необходимите мерки и е подценил смятаната за по-малко рискова зона край йеменския остров Сокотра. Това заяви пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

"През последните 3-4 дни хутите невероятно се активизираха, като атакуваха с дрон, с ракета - всичко това беше отблъснато. Но очевидно нашият кораб не е приложил мерки за сигурност, приложими по отношение на Червено море, а тук инцедента става по на юг - в Арабско море. Предполагам, че в случая тази зона е смятана за по-малко рискова и не са взели необходимите предпазни мерки", каза проф. Чуков.

Още по темата
Професорът направи паралел с отвличането на "Галакси лийдър", чийто екипаж остава в неизвестност.

"Преди около 10-ина дни хутите разшириха своя обсег. Те казаха, че ще нападат всички кораби, които идват или отиват в израелско пристанище. Очевидно вече не става въпрос само за плавателни съдове, израелска собственост. Големият въпрос в случая с нашия кораб е дали е отивал или е идвал от израелско пристанище. Тази информация може да е била известна на нападателите, но това не е сигурно. Сегашното отвличане е станало в Арабско море, на юг от йеменските брегове, близко е до остров Сокотра, който е йеменски остров, между другото там има военноморска база на ОАЕ. Учудва ме, че са допуснали подобен тип абордаж. Схемата е сходна. Появява се един ирански кораб, който очевидно наблюдава. На борда на този ирански кораб са тези лодки, с които се пленява желаният кораб и се взима на абордаж", обясни арабистът.

Той заяви, че България или Малта трябва да преговарят с терористите, отвлекли "Руен" с 18 души на борда. Сред тях има осем българи, моряци от Мианмар и Ангола.

"Американците също се опитват да контактуват с хутите по дипломатически канали", допълни проф. Чуков.

Засега няма връзка с екипажа на кораба "Руен".

Плавателният съд е собственост на параходство Български морски флот, но плава под малтийски флаг. За БНТ директорът на БМФ Александър Калчев обяви, че към момента е приоритет гарантиране на сигурността на моряците, за което продължават да работят в координация с компетентните международни органи. Те са в постоянна връзка с всички служби, които отговарят за плаването в района.

Инцидентът е станал на около 700 морски мили източно от сомалийския бряг. Риболовен кораб е изключил сигнала си за идентификация шест часа по-рано в близост до мястото, където българският кораб най-вероятно е излязъл извън курса си. Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщава, че е получила сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица, източно от Босасо в Сомалия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Dimoff преди 5 месеца
Хайде да не разбира чак толкова много и от корабоплаване г-н Чуков...
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки,който си вре носа там,дето не му е работа,да си носи последствията! Сега ч**ф**у**те да ги спасяват!!! В България има толкова много хора,които умират от глад и мизерия,но на никой от продажните сглобкажии не му пука!
48
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Звучи малко като : "Сами са си виновни, да се оправят" - типично по български за съжаление.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Navibulgar е търговската марака на БМФ, приватизиран през 2008год. 70% на"Кеи джи маритайм шипинг" българо-германски косорциом и 30%,, Адванс пропартис" на братя Домусчиеви, от 2013 год. БМФ е изцяло собственост на,, Адвантис Пропартис. От 2019 год Агенцията по Приватизацията си търси 53 милиона лева от", Кей джи", след съдебни битки преди 1 година е решено,, Адвантис" да плати на АП 25,3млн. Няма информация Домуса да е платил и тия пари.
46
7
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
България трябва да стои далеч от Световната война която върви в момента! Битките на Чи*фу*тленда не са наша грижа.
45
3
 
2
 
! Отговори
До Дупка ЦРУ Маркс преди 5 месеца
Около 1989 беше въпрос на ПРЕСТИЖ ХИТЛЕРИСТКИ БЯЛ РАСИСТ от САЩ да убие възможно най-голям брой бели ченгета от ЦРУ,ФБР..............Едни такива БЕЛИ ВЪОРЪЖЕНИ СПОРТИСТИ по СТРЕЛБА бяха тогава ...........Няма ги вече защото абсолютно всичко зелена джунгла в САЩ от САТЕЛИТИТЕ СЕ ВИЖДА
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
200 кулиметра са от най-източния бряг на Сомалия до остров Сокотра, а 700 мили са около 1300 километра. Нищо не се разбра къде е станало и откъде е измервано бе.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не разбрах хути ли са или хуси ? Объркани макарони. Били хусити по някакъв си имам еди кой си Хуси, но им викали някои хути по неизвестни причини.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мюсолмански братя и черните вдовици не спят.Имат много изградени клетки в цял свят.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До да деееее. Обрязали са ти мозъка.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия хути бе...А кои са тия хути ?
39
6
 
2
 
! Отговори
да деееее преди 5 месеца
До СПРАВОЧНИК Пропусна Владимир Ага ,скоро се обряза и ДЖАМИЯ вдигна в Москва!
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е дело на Путин,той стои зад всичко това.
37
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До лихвар в задунайская губерения сумата не е с ддс а с дс.
36
1
 
4
 
! Отговори
лихвар преди 5 месеца
Какви пари ще искат.Да кажат наще каква е сумата с ДДС и без ДДС.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво стана с шпионина от Сърбия,защо покрихте всичко.
34
1
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 5 месеца
До СПРАВОЧНИКтатарино неук, арабите са европеидни.
33
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Някой си а помниш ли беслан, дето спецназ намятаха термобарични бомби в салона по физическо и местните щеха да ги избият?
32
1
 
2
 
! Отговори
СПРАВОЧНИК преди 5 месеца
Мохамед Ата терорист мюсюлманин от БЯЛАТА РАСА............Египетският ЕМИР ОСМАН е арабски мюсюлманин от БЯЛАТА РАСА.......... ЕГИПЕТСКИЯТ ЕМИР МОХАМЕД АЛИ е арабски мюсюлманин от БЯЛАТА РАСА.................Имало ли го е изобщо този фалшификат Чернокожият боксьор Мохамед Али или е холограма на ЦРУ................БЯЛАТА ИТАЛИАНСКА РАСА НА РОКИ БОКСЬОРА ОЩЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ МАЧА ПОБЕДИЛА БЕЗ НИТО ЕДНА ЗАГУБА.......... Ашколсун на ЧЕРНОКОЖОТО ЦРУ, ЧЕРНОКОЖОТО ФБР........ПО ДОБРЕ УГОВОРЕН ФУТБОЛ
31
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Някой си а помниш ли, че ги изтровиха с нервнопаралитичен газ, и че резко се оказа, че 30 + процента жертви от заложниците било нормално при спасителна операция на спецназ? помниш ли, всезнайко, как оставиха 130 човека да умрат на асфалта, щото в линейките нямали атропин? легай да си доспиш, казах.