Какво представлява Паметникът на Съветската армия?

Той е построен е при управлението на Вълко Червенков
13 дек 2023 09:06, Елка Василева
388

Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Основанието на областната управа е, че монументът е опасен за гражданите. Струпването на техника и започването на демонтажа доведе до напрежение между служители на областната управа и привърженици на паметника.

Паметникът на Съветската армия е монументална композиция, издържана в стил социалистически реализъм. Открит е на 7 септември 1954 година, а датата е избрана символно, за да съвпадне с наближаващата десета годишнина от Деветосептемврийския преврат.

Още по темата
Построен е по времето на комунистическия режим при управлението на Вълко Червенков. Решението се взима през 1949 г. от доминирания от БКП Министерски съвет с председател Васил Коларов. Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулптора Иван Фунев с идеята да символизира признателността на българския народ към съветските воини, посочва Bulgaria ON AIR.

Той представлява висока 37-метрова пресечена пирамида със съветски воин, български работник и майка с дете, изработена от Васка Емануилова и Мара Георгиева. С автомат в ръка съветският воин възвестява победата над фашизма. В долната част на паметника са изработени композиции, които разказват последователно за създаването, укрепването и победоносното шествие на Съветската армия.

Източният орелеф представлява композицията "Октомври 1917 г.", изработена от проф. Любомир Далчев. Изобразени са матроси, войници, работници, девойки, които сформират Съветската армия. Орелефът на южната страна представлява композицията "Тилът" или "Всичко за фронта, всичко за победата", и показва целия съветски народ в тила, вложил всичките си усилия в помощ на своята армия.

На западния орелеф "Великата отечествена война на Съветския съюз" е показан бойният устрем и несломимата мощ на Съветската армия във войната срещу германските нашественици. На предната страна на паметника стои надписът "На Съветската армия освободителката - от признателния български народ".

От двете страни на подхода са издигнати 10 пиедестала, на които са поставени бронзови лаврови венци. Те символизират десетте най-решаващи удара на Съветската армия в разгрома над немско-фашистката армия. Върху двата пиедестала, в самото начало на подхода, се издигат композициите "Българският народ посреща Съветската армия-освободителка с хляб и сол, с цветя и дарове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И в Москва няма такъв голям паметник на Съветската армия. Малко сме се престарали в навеждането към Съветския съюз.
217
8
 
14
 
! Отговори
До авторката Е.лка преди 5 месеца
А какво представляват Триумфалната Арка в Париж и Райхстага в Берлин и Хеопсовата пирамида в Кайро ? Нали всички тези постройки са символи на диктатори ? Факт. Или според теб и нищоправците разчитащи на грантове от Козяк, Наполеон Бонапарт, Адолф Хитлер и Хеопс не са тоталитарни режими и не са ползвали робски труд ? Защо не давате зор на Франция Германия и Египет да ги бутат ? Пък и те дали ще ви послушат !
216
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво е "воин" и "воини"? Питам за един познат във втори клас.
215
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Така Военната статистика показва СССР воени 1941-42 година не могат ефективно да воюват но след 1943 вече разликата е тотална Мечката се научава на нови номера. крайния резултат е почти равен като загуби с силите на остта а в далечния изток Квантунската групировка е буквално помляна от СССР части. САЩ има 450000 убити на всички театри и 400000 за Великобритания.
214
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Платеният посолствен тRол пак се пробва да захлеби по обедно време, пишейки сто еднотипни неграмотни коментара, състоящи се от смехотворни лозунги и обидни квалификации. Как им плащат от посолството за толкова некадърно изпълнение на поръчките, не знам.
213
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам що има паметник на Съветската армия а няма паметник на Турската армия на Сръбската армия на Гръцката армия . На Всички чужди армии които са били на територията на България да отдадем почит и уважение. А на Българската армия къде е паметника никой не знае.
212
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Така За атомните бомби неточно. Занчи САЩ за да направи бомбата ползва Компютри в сметките. СССР такива машини няма. За това уравненията са променени и оптимизирани за да се ползват живи калкулатори - специално обучени хора. Това води до реално подобни но все пак различни сметки и съответно конструкции. За водородната бомба САЩ бомба е една сграда с криогенна течна установка. СССР първата бомба дирекно е изпитана от самолет и ползва съвременната "суха" технология на бомбите.
211
7
 
6
 
! Отговори
А кога ще преди 5 месеца
се сменят срамните имена ДИМИТРОВГРАД и БЛАГОЕВГРАД ? Едното име е на пияница и убиец, а другото на грък коммуноид.
210
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Така Значи ако попиташ кой да е военен той ще ти каже две неща: За танковете/самолети/кораби трябват хора които да воюват с тях. И Докато на терен не стъпи калния войнишки ботуш територията не е превзета/покорена. Кога започва ВСВ? 1930 за далечния изток когато Япония започва своята инвазия. За Европа това е Мюнхенския сговор 29.09.1938г. За САЩ 7.12.1941г. Загуби на военни СССР 11,5 милиона като за първия месец са пленени 3 милиона като единици са оживели. Силите на Оста в европа около 8мил
209
6
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 месеца
До Така 241 Руснаците откраднаха победата във ВСВ само за тях и нито дума за съюзниците. Такива не е имало. После открадват и атомната бомба с която заплашват САЩ , че им помогна.
208
6
 
14
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
МООЧА и русофилите, тоест путинофили, не защитават свободата, а привилегиите - тлъстите с нищо незаслужени пожизнени заплати и пенсии за всевъзможен род ятаци, народни борци, активисти и т.н.
207
4
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До Така: н американците им е по евтино да добиват нефт и да го пращат на СССР отколкото да се опитват да помагат на ордата да добива собствен нефт, да не говорим за факта,че цял завод за гуми е построен и след това разглобен и пренесен в СССР за да може могучая да имат гуми, цели влакове, самолети и танкове. Даже гвардейската дивизия която влиза в Берлин е със шърмани и Чърчил танкове, а не с руски!
206
4
 
6
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Всички, които милеят за паметника, вървете защитавайте свободата в Украйна бе! Или вие сте само за привилегиите?
205
9
 
5
 
! Отговори
Щука преди 5 месеца
Ционистите в България разрушават всичко.Те нямат спитка.Командирите им са отвъд Океана.
204
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има богати русофиле с имения и палати като прогимназии. Обаче не съм чул некой от тех в имението си да е съградил поне малко паметниче в чест на руските освабадители от турско и фашистко робство!
203
4
 
5
 
! Отговори
Бай Танас преди 5 месеца
А в Пловдив кога?
202
3
 
6
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Ако не бяха атомните бомби, Япония и досега щеше да воюва. Сталин после открадна схемите за бомбите.
201
6
 
5
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Как може армията на СССР, чийто БВП е 1/30 от този на САЩ, да победи? Няма как, мислете разумно. САЩ произвеждат 5 пъти повече самолети и танкове от СССР по време на войната, да не говорим за корабите и камионите. След като си построил 5 пъти повече самолети и танкове, значи приносът ти за победата е 5 пъти по-голям. Просто е.
200
4
 
2
 
! Отговори
Зеленски преди 5 месеца
О, не! О, не! Виждате ли ги, какви са руснаците? Само да видя нещо украинско и го унищожават! Моч е украински паметник, паметник на падналите украинци за свободата на България от фашизма и нацизма от трети украински фронт!
199
7
 
7
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
90 процента от победата във войната се пада на масираните американски бомбардировки над Германия, които унищожават производствения й капацитет. Така не заминават за фронта 2/3 от танковете и самолетите. СССР изцяло НЕ участва в този процес, няма сили. Многократно по 2-3 хиляди самолета летят над германски градове, пускайки умопомрачително количество бомби. СССР 2-3 хиляди самолета ги използва за цялата война. Ето това печели войната основно - унищожаване на производствения капацитет на Германия.