Харчим все повече за пътувания и развлечение, но как да не излезем "на червено"?

Разхлабването на колана може сериозно да застраши семейния бюджет
4 сеп 2023 15:36, Нели Христова
65
Харчим все повече за пътувания и развлечение, но как да не излезем "на червено"?
Снимка: БГНЕС

Харчим все повече за пътувания и развлечение, въпреки инфлацията. За разлика от миналото лято, потребителите у нас повишават разходите си за свободно време преди сметките през зимата да изядат доходите им. При някои от домакинствата харчовете след летните месеци се удвояват, а до края на годината предстоят нови допълнителни разходи, предупреждават финансистите. Как да планираме бюджета си през есента, за да не излезем "на червено" в края на годината?

Още преди лятото да е свършило, списъкът с допълнителните разходи за семейството на Ралица Карабаджакова се оказва дълъг. "Допълнителен разход се оказаха разходите за ремонт, за почивки, за развлечение, покупки, свързани с нуждите на децата за училище", обясни жената пред NOVA.

Преди да е приключила сметката за лятото, Ралица вече очаква новата серия с харчове за семейството. "Имаме разходи по оборудване на автомобила за зимния период. Битовите сметки ще се увеличат зимата, трябват подаръци за Коледа", споделя още Карабаджакова.

Заради допълнителните харчове в края на годината тази есен може да се окаже истинско изпитание за семейния бюджет, категорични са и финансовите експерти. „Лятото обикновено е сезонът, в който си позволяваме малко повече волност – почивки, забавление, преживявания. Ако не сме го планирали добре, може да го приключим на „червено” или с разходи, които не можем да покрием”, коментира Райна Миткова от Асоциацията за управление на вземанията в България.

Наред с допълнителните харчове в края на лятото, за потребителите остават и традиционните месечни разходи, които също са по-високи тази есен. Така разходите при някои домакинства могат да се повишат значително през оставащите месеци на годината, пресмятат финансистите.

Преди сметките за зимата да дойдат, това лято потребителите харчат доста повече от предишното за почивки, забавления и пътувания, показват данните на националната статистика. „Потребителите видяха, че инфлацията няма да им изяде доходите, а ще изяде част от техния ръст, което им позволи това лято много повече да харчат за развлечение и почивки. Докато миналото лято по-скоро въпросът беше дали ще можем да запазим стандарта си на живот, вече въпросът е с колко той расте”, твърди Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Разходите за свободното време, които са били 72 лв. на човек миналото лято, сега вече са 100 лв. Същото се случва през лятото и с парите, които българинът оставя в хотели и ресторанти.

Разхлабването на колана обаче може сериозно да застраши семейния бюджет точно сега - между поизтънелите сметки в края на лятото и очакваните нови харчове до края на годината. Това е и периодът в годината, в който просрочените дългове най-много растат, отчитат от колекторските агенции. "При вземанията също има сезонност – единият пик обикновено е точно след лятната ваканция. Другият период, в който се оказваме с празни джобове, е януари-февруари”, обясни Райна Миткова от Асоциацията за управление на вземанията в България.

Преглеждаме цените и с търговците. Очакванията са бюджетът за подаръци да нарасне поне с 20-30% спрямо миналата година, а най-много потребители да отделят между 200 и 400 лв., за да зарадват близките си в края на годината. Най-много празнични покупки се очакват при дрехите, обувките, смарт устройствата и електроуредите, както и при играчките и по-дребните подаръци.

Разходите за почивки и пътувания в края на годината също ще са по-високи, отчитат експертите в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви развлечения , ходих само на море за 5 дни . На ресторант не ходя . Ходи ми се в чужбина .
58
1
 
0
 
! Отговори
ЧСИ преди 7 месеца
Чета и се радвам с сълзи от Виена как всички скъсаняци сте забогатели снощи. Хайде, сега да си платите вноските по бързите кредити, кредитните карти и заемите щото ако ви запукам лечението ми е мноо ефективно и скъпо ,а за вас то минава през кашона на улицата и изтупване ви като брашниви чували ,но лошото че и жената и децата и цялата ви рода потънаха
57
2
 
1
 
! Отговори
Сухайте Дупата преди 7 месеца
Русия е петата най-мощна икономика в света, скоро ще стане и първата, заплатите там започват от 10 хиляди рубли. Аз и тъст ми решихме да си одмениме спестяванията, които имаме в левове - в рубли. Имаме и един имот непродаден, като го продадем и него ще го обърнем в рубли. Защото после ще ми се превалутират без такса, когато минем на БРИКСКОЙН. Може да изглеждам залупен, но съм си изпипал нещата по конец.
56
0
 
0
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Градските Автобуси, Тролеи и Трамваи считат ли се за разход "Пътуване"!?
55
3
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 7 месеца
Я по-полека с ВПН-а, ц ървулакис. Хората не са го измислили да цъкаш минуси и да пишеш пр остотии в новинарски форуми. Ама то такива като тебе умници как да го разберат.
54
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Русофилите са най-големите лъжци, подлеци и комплексapи... Прочетете няколко от коментарите им и ще получите потвърждение на това което твърдя.
53
6
 
0
 
! Отговори
До 55 преди 7 месеца
Много си прав.
52
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До54.Обаче дядо ти и баба ти посрещаха Червената армия със сълзи на очи 1945.После им дадоха жилище и работа и образование.Добре си живееха през соца и те ли са мизерници?Защото нали всички които харесват Русия са мизерници по твоите думи?
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Викаш, чиста случайност е, че най-пропадналите, мизерни, но пък завистливи хора са привърженици на Путин и "Възраждане"? Имам лоши новини за теб, НЕ Е случайност, а закономерност.
50
7
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 7 месеца
Бе много го гледам GL ли е, кво е. Влизам в дилършипа на Мерцедес и казвам, че искам най-големият и скъп СУВ, който имат. По възможност АМГ версия. Хич не гледам цена, нито модел. Не съм програмист, проджект мениджър съм, над програмистките неща съм отдавна. Любовницата ми е програмистка, много способно момиче.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 49 Така е. Писнало ми е да слушам разни мизерници само да хленчат колко им е зле, все едно някой друг им е виновен и все едно аз някак си трябва да се чувствам зле за тях. Не само това, ами такива като видят, че някой се радва на живота, всячески се опитват да му се изаakat на кефа. Ето, един такъв с номер 50 веднага ти е отговорил.
48
4
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 7 месеца
Няма Mercedes GL 2023. Като собственик на GLE 2022 казвам. А ти си бедняк склададжия с 3к заплата, wannabe програмист с 30к. Иначе програмистите ходим всеки месец на почивка, защото можем да работим от цял свят.
47
9
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 7 месеца
Аз пък ще водя 6-те си деца, жената и любовницата за 7-ми път на море. Събирам ги всичките в моя Мерцедес GL 2023-та година и отпрашваме за частната ми вила в Италия. Истината е, че само душевно болните си мислят, че живеят добре в България. Другите сме си топ.
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дай Боже всекиму! Аз се глася четвърти път да водя децата на море за това лято, преди да са започнали училище. Истината е, че единствено болните, инвалидите и русофилите живеят зле в България в момента. Другите сме си супер.
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да, да за такива забавления харчат само 10% от населението, богатите, които нищо не работят, тези, които окрадоха България по време на прехода, а сега внуците им са "успели" бизнесмени... с откраднати пари
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Духайте супатаЯд те е, че си беден ли? Споко, бягай в руши я щ, и веднага ще станеш богат. Там е толкова могъща икономиката, че парите извират от земата
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Живея днес , какво ще стане утре само Бог знае !
42
3
 
6
 
! Отговори
К.Качамаков преди 7 месеца
Според *** вече трябваше да сем загинали от студ и глад, а то какво излиза - яко сем на вълна и бре дебре курорте.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На възраждането му е много гадно от такива новини. Българите харчат както никога до сега в историята си, а копейкаджиите пак мизерстват. Така и не разбраха защо все така се получава и че за тях няма значение кой е на власт. Те просто са си такива.
40
3
 
10
 
! Отговори
До духайте супата преди 7 месеца
Браво на Русия! Кога се изнасяш на там?