Харчим все повече за пътувания и развлечение, но как да не излезем "на червено"?

Разхлабването на колана може сериозно да застраши семейния бюджет
4 сеп 2023 15:36, Нели Христова
65
Харчим все повече за пътувания и развлечение, но как да не излезем "на червено"?
Снимка: БГНЕС

Харчим все повече за пътувания и развлечение, въпреки инфлацията. За разлика от миналото лято, потребителите у нас повишават разходите си за свободно време преди сметките през зимата да изядат доходите им. При някои от домакинствата харчовете след летните месеци се удвояват, а до края на годината предстоят нови допълнителни разходи, предупреждават финансистите. Как да планираме бюджета си през есента, за да не излезем "на червено" в края на годината?

Още преди лятото да е свършило, списъкът с допълнителните разходи за семейството на Ралица Карабаджакова се оказва дълъг. "Допълнителен разход се оказаха разходите за ремонт, за почивки, за развлечение, покупки, свързани с нуждите на децата за училище", обясни жената пред NOVA.

Преди да е приключила сметката за лятото, Ралица вече очаква новата серия с харчове за семейството. "Имаме разходи по оборудване на автомобила за зимния период. Битовите сметки ще се увеличат зимата, трябват подаръци за Коледа", споделя още Карабаджакова.

Заради допълнителните харчове в края на годината тази есен може да се окаже истинско изпитание за семейния бюджет, категорични са и финансовите експерти. „Лятото обикновено е сезонът, в който си позволяваме малко повече волност – почивки, забавление, преживявания. Ако не сме го планирали добре, може да го приключим на „червено” или с разходи, които не можем да покрием”, коментира Райна Миткова от Асоциацията за управление на вземанията в България.

Наред с допълнителните харчове в края на лятото, за потребителите остават и традиционните месечни разходи, които също са по-високи тази есен. Така разходите при някои домакинства могат да се повишат значително през оставащите месеци на годината, пресмятат финансистите.

Преди сметките за зимата да дойдат, това лято потребителите харчат доста повече от предишното за почивки, забавления и пътувания, показват данните на националната статистика. „Потребителите видяха, че инфлацията няма да им изяде доходите, а ще изяде част от техния ръст, което им позволи това лято много повече да харчат за развлечение и почивки. Докато миналото лято по-скоро въпросът беше дали ще можем да запазим стандарта си на живот, вече въпросът е с колко той расте”, твърди Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Разходите за свободното време, които са били 72 лв. на човек миналото лято, сега вече са 100 лв. Същото се случва през лятото и с парите, които българинът оставя в хотели и ресторанти.

Разхлабването на колана обаче може сериозно да застраши семейния бюджет точно сега - между поизтънелите сметки в края на лятото и очакваните нови харчове до края на годината. Това е и периодът в годината, в който просрочените дългове най-много растат, отчитат от колекторските агенции. "При вземанията също има сезонност – единият пик обикновено е точно след лятната ваканция. Другият период, в който се оказваме с празни джобове, е януари-февруари”, обясни Райна Миткова от Асоциацията за управление на вземанията в България.

Преглеждаме цените и с търговците. Очакванията са бюджетът за подаръци да нарасне поне с 20-30% спрямо миналата година, а най-много потребители да отделят между 200 и 400 лв., за да зарадват близките си в края на годината. Най-много празнични покупки се очакват при дрехите, обувките, смарт устройствата и електроуредите, както и при играчките и по-дребните подаръци.

Разходите за почивки и пътувания в края на годината също ще са по-високи, отчитат експертите в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
6
 
! Отговори
Малката Верга преди 8 месеца
Преди когато бяхме с Русия народа гладуваше и беше беден, а сега има деца на 20 години, които не могат да си преброят парите, купуват си последни модели лимузини и строят палати - на 20 години. И даже не се майтапя.
38
13
 
5
 
! Отговори
Духайте супата преди 8 месеца
Русия е първа икономика в Европа и на пето място в света по БВП за покупателна способност на населението. Германия вече е втора в Европа след Русия, руснаците вече живеят по-висок стандарт от германците. Пред Русия са само Япония, Индия, САЩ и Китай. Засега. А България гони 80то място - нeщаcници! Мизepна, презряна, умираща държавичка и винаги ще си остане такава. България с всеки изминал ден се затрива и отива в нищото. Жалки палячовци и марионетки на задокеанските кукловоди.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До38.Е твоят приятел е уцелил джакпота с украинката.Ще му скъса джоба за максимално време.Не програмист ами и космонавт да е няма да и смогне на разходите.Да му е честито.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото сме по-далеч от русия, толкова по-богат е народът. Лека полека започнаха да ни увират тиквите.
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
IT-тата взимат високи заплати и парите им идват от бедния български народ. Пенсиите са ниски заради IT-тата. Може да се каже, че на практика IT-тата крадат пенсиите на нашите баби и дядовци.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До34.Един приятел точно това направи.Програмист ама нямаше много време за жени.Обаче накрая си хвана украинка да му харчи парите които е спестил.Сега е доволен вика украинката се грижела за всичко.Като се видяхме последно го черпих пари защото парите все не му стигали.
33
5
 
7
 
! Отговори
Бадженак ми Боко преди 8 месеца
Програмистите и Бойко имат едни и същи гъбички, защото са баджанаци по линията "Мата Хари"
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 31 Ми днес какво беше? "Русия удари румънска територия с дронове." В следващата статия" Румъния отрича за подобна атака". Те това е простаааащината дезинформаторска отвсякъде.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 9 Никой преуспял българин не живее на запад . На Га.н.ю му са вижда много скъпо на лазурния бряг . Там хората ходят да бачкат а не като преуспели. В България ,,преуспелите,, купуват панелка в Люлин за 200 000 евро за да те видят всички че си преуспял . Там на запад кой ща види че си преуспял ? Като преуспееш излизаш от малкия град и отиваш там у Люлин до околовръстното и жриците . Там е рая :)))
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма лошо програмистчетата да вземат големи заплати.Ама малко и да се стегнат че повечето са с неугледен външен вид.То рошави коси,очила,бради и едни и същи дрехи които носят месеци наред.Също и да не гледят само компютрите ами да си намерят и жена.Ясно че българките бягат с 300 км като ги видят,но сега има много украинки които нямат такива претенции за външен вид.
29
3
 
8
 
! Отговори
Ричи Свръхпечалбегов преди 8 месеца
Кръчмите са пълни, а българина все нема пари.
28
4
 
10
 
! Отговори
43 годишен преди 8 месеца
до 26 Баровете и заведенията са за вас младите. Ние сега предпочитаме да излезем сред природата, да опечем сред гората месце, да изстудим бялото вино и бира в каменното корито на чешмата сред сладкопойните чучулиги и славеи в дърветата и те така. А вие сега ви е времето да ви се надуват ушите от музика по заведенията и да ви бръснат яко милите ресторантьори.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един път статия "българинът едва покрива сметките си ", сега пък "харчим повече за пътувания и развлечение "
26
4
 
2
 
! Отговори
Болно общество... преди 8 месеца
Във всяко казино до портрета на Путин трябва да седи портрета на Костадин. И на Божков лотарията също - да се ребрандира на Националната Пирамида на Путин. Колко народ ошушкаха тия руски мутри, еле майко, стотици хиляди даваха пари като въртоглави по тия билетчета. Търкане, търкане, търкане, набиха хиляди левове и сега въпреки, че Божков ги обра до шушка и освен това прави самопризнания, че е давал пари за корупция, те го подкрепят и му пожелават успех.
25
3
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 8 месеца
20 години ви наливах максимални осигуровки, заради такива като вас спрях преди 2 години, оправяйте се след като ми избрахте чалгарина и ще се молите да има други които да внасят в държавата.
24
7
 
4
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 8 месеца
Средно програмист взема 7хил лева. Тия заплати ги взимат защото са се намърдали навсякъде където има пари за да "оптимизират". Програмистите следят къде какво горива се купуват, целият НАП се движи от програмисти. Митници , здравеопазване и т.н. Навсякъде си бутат продуктите и вдигат цените.
23
4
 
2
 
! Отговори
Много Паплач ве. преди 8 месеца
Как ня излезат на червено като си изпиват парите по казината. И после света им е черен и гласуват за Къци Копейкин, с надеждата да вкарат некой у Белене. Което нема как да стане, разбира се.
22
2
 
1
 
! Отговори
Спокойно Другаре! преди 8 месеца
Мутрифонова е организирала най-големия търгаш на гласове на предстоящите местни избори. Само пуснете за Путин (Възраждане) и 80-те кинта са ви в кърпа вързани.
21
3
 
4
 
! Отговори
парите са в крадците преди 8 месеца
На бойkовото първо внуче му викали Милиoнчо.
20
5
 
4
 
! Отговори
Глоби Далаверата преди 8 месеца
трябва да приемем еврото и да направим MOЧА на чакъл.