Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?

Всяко НПО може да пробута на чиновниците съмнителна кауза в добронамерена опаковка
Обновена: 19 апр 2023 17:46 | 19 апр 2023 14:12, Стела Стоянова
168
Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Ти се събуди и ми го пъхна“ – книжка с такъв текст се предлага на деца в пети-шести клас под формата на инициатива, която уж трябва да стимулира интереса към четенето. Инициатива, подкрепена от Министерството на образованието, което иначе не е одобрявало четивото, което се дава на децата - това си било работа на авторите.

Излиза обаче, че никой въобще не го е чел, преди то да попадне в детските ръце или по-скоро в ръцете на бдителни родители, които тутакси поискаха изтегляне на книжката. Аз лично не съм сигурна, че и самите автори на инициативата са я чели, а не са прегледали само анотацията, както си призна и началникът на регионалното управление по образованието в Хасково. А анотацията на "Да пробудиш драконче" безспорно е симпатична – етнофентъзи, змейове, пробудени в наши дни.

Колко му е да пробуташ на просветното министерство за одобрение нещо, които благородно насърчава четенето и има в заглавието си закачливото „драконче“, което със сигурност би привлякло вниманието на децата? Експертите в МОН и без това нямат време да четат всяко нещо, което препоръчват, едва успяват да прегледат десетките предложения за учебници, които идват при тях, а понякога и те излизат с грешки.

Идва едно НПО, предлага инициатива с хубаво име, един чиновник слага подписа си и то тръгва по кабинетите „за съгласуване“. Оттук нататък вече никой не е наясно какво точно съгласува, защото вече има първоначално одобрение, и така проектът се сдобива с щемпел „Подкрепено от МОН“. След което НПО-то тръгва да рекламира опакования по този начин продукт по училищата и евентуално да усвои едни пари. И всички са доволни.

Направих си труда да сваля книгата от интернет и да я прегледам – ами едва ли е това, което ще накара децата да обикнат магията на словото и красотата на думите. Още до 10 страница така наречените фентъзи елементи се редуват с алкохолно-битови сцени, където се лее алкохол, цакат се карти и се пее на маса „Шуми Марица“. Сюжетът може да е интересен за определен кръг читатели, но така и не става ясно към кого е адресиран.

Със сигурност обаче не и към 11 - 12-годишни, които по този начин получават ранна представа за отношенията между мъже и жени като „чукане“ и „пъхане“, а алкохолът идва обагрен с романтичния ореол на свобода. Ако искаш детето ти да чуе подобни образователни диалози, със същия успех можеш да го заведеш и в кварталната кръчма или да му пуснеш някое риалити. Ако искаш да разбере, че думите могат да бъдат красиви, многозначни, омайващи – не това е книгата, да ме прощава дракончето. Впрочем, след очевадната реклама, която й направи този скандал, книгата може да се прочете от доста хора. И от деца, на които в крайна сметка едва ли е обяснено както трябва защо възрастните им предлагат една книга, а после им я вземат гузно и припряно с обяснението, че "има мръсни думи". Да, мръсни думи има. Въпросът е, че няма такива, които да те докоснат.

Другият проблем е, че очевидно в момента всяко НПО може да пробута каквото си иска в добронамерена опаковка – любов към четенето, към природата, към животните и прочие. Чиновниците са обучени да реагират като кучето на Павлов – щом има думичката „четене“, значи каузата е добра.

Независимо от реализацията и независимо, че по този начин може да ти пробутват драконче. Проблемът настъпва, когато то се събуди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
7
 
! Отговори
Кире преди 1 година
На село имат една приказак - Бомбаж буркан, разваля ли се? Бомбажи са бурканите със зимнина, дето не са се запечата ли при варене, т.е. те са си развалени изначално! Та същото е и с разврата на децата ви! Вие сте си ги разварили още преди да се проговорили!С всичките псувни, чалга и порно което им е пред очите денонощно! Та така друагари - бумбаж буркан, повече от тове не мож го развали!
39
2
 
23
 
! Отговори
Forever преди 1 година
Значи според някои пишещи тук трябва да оставим цинизма и пошлостта да се вихри на всички нива , и да си замълчим, да не реагираме. Ако някой в къщи позволява децата му да се кълчат на Азис, други родители не позволяват това. А училището е място да се обучават, да имат знания и професия, а не място в което да се допускат подобни простотии .
38
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Джендърството идва ръра в ръка с педофилията.Разберете го!
37
0
 
13
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
Кефят ме някои...то така и така ги знаели тия думи...ами давайте да ги водим на баардак тогава, то така и така ше дойд еи тоя момент в половото съзряване нали? Па давайте кръчми, баардаци...то нали си дое и тоя момент, кво да отлагаме
36
0
 
21
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Абе братле тука говорим за училище...то е ясно, че нецензурни думи ше чуят и пред блока , ама това е учебен материал...сещаш ли се ...официално вече все едно ти казват пцувай, пийй тва е живота. Има разлика.
35
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Ако беше Сталин у нас на...власт, МОН отдавна щеше да даде...фира,по всички...показатели.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не че в пети клас не са чували такива изрази, ама качеството на текста е никакво. Все едно и книгата е писана от дете.
33
19
 
5
 
! Отговори
Айде стига бе преди 1 година
На 8 години се кълчат на Азис по прашки и сутиен, на 11-12 щели да се развратят от книжка в която имало "ми го пъхна"! Поредното бягство на родители и учители от отговорността, че децата са изтървани!!! Една книжака сега ви виновна! Те вече са гледали повече порно от родителите си, ама "ми го пъхна" ще ги разврати....аман вече!
32
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Немали време да четът пасажите...аххаха е то от редене на пасианси и фейсбук по цел ден немат време да...немам време си свърша работата !
31
3
 
3
 
! Отговори
Аферим машалла преди 1 година
Значи поостарелият графоман Николай Теллалов, за когото бях забравил отдавна, лично или чрез посредници си пробутва словесната мешана салата на децата. Няма лошо, не може да ги научи на нищо, на което нагледните житейски примери не са ги научили на тази възраст. Не може да ги научи и на сквернословия - достатъчно е да ги чуете как говорят на улицата.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен==Никакви две заплати !!! Продажните неадекватници от МОН и шефовете на регионалните структури на образованието веднага да бъдат разкарани!!! След като незнаят какво става в поверените им структури,значи не стават за тази работа! *** не пощадиха и децата ни! Гнусни сатанисти,пропаднали,дано горите в ада!
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как пък един от МОН не го е прочел, не им ли е това работата?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27Не се притеснявай, тях ги клонират.
27
1
 
1
 
! Отговори
от Максуда Варна преди 1 година
Аз мойто дракунче *** тургам на жината почти секи ден, докът *** на другото лигло спи. Ама понякога съ праи че спи, и кво? пак го пъам.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, романът е написан от Николай Теллалов още през 1996-та. Но едва ли е подходящ за деца на тази възраст. Има и други цинични пасажи...
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на всички от МОн да се забрани размножаването, но не по химически метод, физически - клъц и готово!
24
0
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
Нещата всъщност са много по-плитки! Едно НПО е спечелило проект. Авторът на този пасквил е личен приятел на някой от НПО-то и са му бутнали книжлето за да спечели и той завалията някой лев. Тази "книга" така или иначе не се продава въобще. Реално на никого не му пука дали децата ви четат. Въпросът е парите да вървят. МОН прибира също пари от тези проекти. Толкова по темата! Спасявайте децата си от това потресаващо чудовище МОН!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Котка Това е един от любимите ми цитати, приписвани на Йосиф Джугашвили.
22
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Абе съсипията е на всички нива нема кво....
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие от редакцията защо триете и не мръсни думи?