Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите запознанства, каза журналистът
28 дек 2022 08:43, Елка Василева
675
Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане
Кадър: Нова тв

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл, да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск”. Това заяви пред Нова тв журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа „Белингкат”. Грозев беше обявен за издирване от Русия.

Още по темата
„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас””, каза още Грозев.

Той не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента.

 „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, каза Грозев.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

Грозев не знае защо е включен в този списък. Каза, че е наел адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, каза Грозев.

„Наех адвокат и от правозащитната организация „Агора”. Вече втори ден не могат да получат информация. Надявам се вече да я получим”, каза той.

Грозев смята, че е привлякъл вниманието на руските служби през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. „Всяка година ходих да обучавам журналисти в Русия. През 2016 г., на излизане от страната ми беше сложен черен печат”, каза журналистът. „През 2019 г. наше разследване нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за убийство в Берлин на чеченски бежанец. Практически нашето разследване беше основно доказателство в съдебна зала, с което представител на ФСБ беше осъден до живот и в момента той е в берлински затвор. И в края на 2020 г. разкрихме кой е отровил Навални, но и го направихме по начин, по който практически унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който определени инструкции са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, така че съм сигурен”, каза Грозев.

„Два дни преди българското правителство да привика Митрофанова, три други правителства в Европа ми предложиха помощ”, каза още Грозев.

Той допълни, че до момента му е предложена помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

За момента знае от руската държавна медия, че е обявен за издирване по руския Закон за разпространяване на фалшиви новини за руската военна операция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


675
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За шпионаж се преследва, разследва; рядко осъжда, защото обикновено се разменя за друг шпионин, но ако е замесен в убийството на Даря Дугина (примерно) в атентатът на Кримския мост - тогава има за какво да се страхува.
392
0
 
20
 
! Отговори
И ВСЕ ПАК ПУТИН преди 1 година
НЕ Е СТАЛИН > ОНЯ ГОНЕШЕ ДО ДУПКА. ТА ЧАК И В МЕКСИКО
391
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работодателят му да го пази, България няма нищо общо с тоя, даже и български вече едвам говори!
390
22
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Какво стана ,бе? Бункерното Джудже и от един журналист ли се уплаши? А къде е нашият "смел" Фигурант да размаха юмрук! Пак се е скрил зад полите на Деса и Йотовица! Смел е само пред платените агитки на Черепа!
389
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я *** СИ ХВАНИ АДВОКАТ ПРИ ЗЕЛЕНИЯ! - НАЛИ СЪС КОМЕНТАРИТЕ ПРОТИВ РУСИЯ СИ МУ ПОМАГАЛ.ПЛЪ" ШОК.
388
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наел адвокат от правозащитна организация. АБЕ тея Путин ги изтрита бе.
387
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да знае защо овцете в публиката на стани богат носят намордници?
386
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхуват се изменниците. Тоя ще си пукне от страх. ПУТИН няма да си хаби хората само.
385
3
 
34
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Сигурно има защо да се страхува!
384
14
 
19
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Ако е мъж да си признае, че е английски шпионин и никой няма да го търси. Да ама не, щото тогава вече няма да му дават парички. А иначе Христо си включил лаптопа, написал КГБ и започнал да чете за операциите на руското разузнаване и щото е журналист решил да каже и на другите. Сигурно е прочел нещо и за себе си, затова се уплашил. Не се бой Христо то руснаците за нищо не стават и няма да те намерят.
383
36
 
10
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
430 коментара?!?!? Очевдино пак са потекли копейки към неумните хора, които продават собствената си държава за един петак!!! Христо Грозев е топ журналист, признат в ЦЕЛИЯ РАЗВИТ СВЯТ!!! Това обвинение към него е най-голямото признание за сериозността на работата му! Тези с копейките, помислете...вив предавате собствената си държава?!? Ако пък безплатно смятате този герой за виновен..за вас няма оправия, вероятно имате IQ на лeмур!!!
382
3
 
27
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Ако има г'лупостта да се появи пак в Русия и го осъдят, ще го изпратят в трудова колония в Сибир. Хем ще работи, хем ще го обслужват редовно.
381
6
 
42
 
! Отговори
Кое е позор преди 1 година
До Валя: Това, че агент на британското външно разузнаване MI6 е съсобственик на медийна група у нас, и на това отгоре участва в шпионски акции - ето това е позор. Заслужаваме да сме зад Зимбабве по свобода на медиите.
380
0
 
30
 
! Отговори
Кой е Христо Грозев преди 1 година
До И какво излиза?: ВАЦ Медиа Груп и БГ Приватинвест са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България, съобщи вестник "Труд". Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ". "Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев.
379
4
 
28
 
! Отговори
И какво излиза? преди 1 година
Че сътрудникът на британското външно разузнаване MI6 Христо Грозев е собственик на пресгрупата "24 часа", "168 часа"и "Труд".
378
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхливецът веднага зае балансирана позиция за случая. Двете разузнавания и тайни служби на Украйна и Русия си правели мръсни акции, в които той нямал общо. Украйна приела закони за отвличане на руски самолети и било държавна работа на Украйна. Ни чул, ни видял.
377
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправям малко 415. Правил се е на Бонд. Джеймс Бонд. Агентът на НЕЙНО величество Чарлз Трети.
376
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шпионажът се преследва във всяка държава. Да не говорим, че твоите приятели - американците малко се престарават. Защо се крие Сноудън? Къде е Асандж? И сега: ти да видиш, някакъв си "разследващ" е издирван по разследвания за шпионаж. И се вдига рева, а нашите ***, въртят задни части и още малко ще тръгнат да протестират срещу това, че Русия има тайни служби. Ай, сиктир.
375
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Името на Христо Грозев стана публично известно в България през 2010-а, когато заедно с Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата "24 часа", "168 часа"и "Труд". Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на "Труд", "24 часа" и печатната база.
374
2
 
33
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Защо се страхува само от убийство? Може да му се случи и самоубийство. В банята или в асансьора.