От умора... Скатов паднал, докато сменял от едно въже към друго

Въжето не се е късало, заявиха от експедицията
Обновена: 5 фев 2021 18:35 | 5 фев 2021 15:15,
189
От умора... Скатов паднал, докато сменял от едно въже към друго
Снимка: Facebook

Атанас Скатов е паднал, докато се е опитвал да смени системата си за безопасност от едно въже на друго. Въжетата били нови и не са се късали. Това написа в Twitter Дава Шерпа от експедицията в Пакистан.

Още по темата

"Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани. Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", обяснява Дава Шерпа.

Последно Скатов се намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу, съобщиха от екипа на експедицията за изкачването на връх К2, част от която бе и българинът.

Тленните му останки са транспортирани с хеликоптер на пакистанската армия до близкото летище Скарду.

"Въжето не се е късало... По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите... Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен", каза пред Нова тв Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

Още за инцидента с Атанас Скатов вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
14
 
10
 
! Отговори
К2 преди 3 години
Тука повечето коментиращи, утре да измрете като плъхове, никой няма да усети липсата ви. То така и ще стане, та си избивайте комплексите на воля.
89
2
 
9
 
! Отговори
Slow hand преди 3 години
"едва сега разбрал че на К2 "падат камъни", сега чак видял колко е "стръмен К2" и т. н. Все едно първолак се изаказваше."Така се получава когато вече всеки може да го закарат като багаж на най-високите върхове. Това според мен трябва да се забрани със закон, и да се допускат само хора, които имат доказан опит като алпинисти, членове на клубове, и т.н. Иначе си като Скатов - на дърти години решаваш, че ще тренираш усилено, събереш пари в Интернет и хайде на К2.
88
0
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Наско е безсмъртен. ----според мен статията, доказва по категоричен и недвусмислен начин, че грешиш.
87
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДоСК2 е най трудния връх за изкачване, Еверест въпреки че е найвисокия връх е по благоприятен :) Иначе съм съгласен че е лудост да се изкачва К2 през Зимата, това си е равносилно на самоубийство :( Все пак момчето е имало кураж, но срещу природата трудно може да се пребориш :( Съболезнования на близките му :(
86
3
 
23
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Скатов е в категорията "професионален високопланински турист". Той няма история от младежките си години като алпинист по клубове, и т.н. Просто в един момент е решил "да промени живота си", прави сайт и започва ударно да набира средства за хобито си. ПРеди това е правил нормален туризъм по българските планини и е минавал Ком-Емине. После ди поставя за цел и започва да катери най-трудните върхове по света. За да е по-интересно, и да е "уникален", вкарва и темата с веганството. Това е накратко.
85
4
 
12
 
! Отговори
ДоС преди 3 години
Много филми има и за К2, но Скатов не ги е гледал. Смехотворни и изключително *** бяха констатациите му от базовия лагер, как "сега разбрал защо К2 е толкова труден през зимата", "много е студено и вятъра отвява тоалетната", едва сега разбрал че на К2 "падат камъни", сега чак видял колко е "стръмен К2" и т. н. Все едно първолак се изаказваше. Ми тия всичките неща можеше да ги види и от изкачванията на алпинисти преди него, кпитп са ги описвали много подробно..
84
3
 
7
 
! Отговори
Да пази Бог...но има преди 3 години
някаква лудост в погледа му.
83
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише, че преди не се е качвал в зимни условия на повече от 3000 метра. К2 е над 8000. Това е огромен непремерен риск според мен. Много жалко за момчето, за жена му, за детето, за родителите. Съболезнования.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При такава височина, кислорода не е достатъчен за нормален човек, също и атмосферното налягане влияе, да не говорим за над 7000 метра :) Жалко за момчето, да почива в мир :(
81
2
 
14
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И в крайна сметка, България има нужда от такива хора,защото сивата масовка заля всичко! Да, не е Христо Проданов, не е и алпинист в истинския смисъл на думата, но е човек с мечти и кураж ! Нека почива в мир на вечната планина.
80
4
 
19
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
За мен добър алпинист е Дойчин Василев. Без много геройства, тихо и спокойно, човекът си катери 8-хилядници, и си е жив и здрав. Нито тича пред другите, нито рискува с някакво заболяване, премерено и разумно. Да е жив и здрав човека.
79
2
 
6
 
! Отговори
Di преди 3 години
До 83 Смота-н мое да дойдеш в Сливен да ти изкараме зъбите целия град. Млъквай!!
78
6
 
15
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
"Скатов извърши подвиг на тази възраст и в тези условия!"Какъв "подвиг"?! Качил се на 8000 и се пребил при презакачане на въжетата. И Проданов и той - тръгна сам преди всички, защото е голям и велик, и си остана горе. Дори не стана ясно дали се е качил. Подвиг щеше да извърши ако се беше качил и се беше върнал, че да разправя на внуците. Ей го, и аз утре ще тръгна, и ще и остана горе в някое дере. Това подвиг ли ще бъде?
77
4
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Мир на праха му! Почина, така както желаеше и търсеше.----летейки надолу в пропаста?
76
4
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Мир на праха му! Почина, така както желаеше и търсеше.----летейки надолу в пропаста?
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мир на праха му! Почина, така както желаеше и търсеше. Амин !
74
15
 
14
 
! Отговори
Фалшив Герой преди 3 години
Хайде сега от сутрин до вечер ще излизат все нови и нови "подробности" за никому ненужното "геройство" да паднеш от високо.Ако беше строител и беше паднал от скелето докато работи или пожарникар паднал от висок етаж докато спасява хора, да сведеш глава и замълчиш...но подобни безсмислени "герои" се почитат единствено от себеподобните си и от безсмислено разсъждаващи като Бойко Борисов, които побърза да го възхвали...
73
12
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Веган, еко-активист, само тревичка зоби, инфлуенцер, лектор, мотиватор... ама на ! ЛИБЕРАЛИЗМА ОСИРОТЕ !!!Такъв виден член либералче-планинарче...
72
0
 
10
 
! Отговори
До Скиорче преди 3 години
Не, но се изказваш самонадеяно. Изказваш компетентно мнение без значение дали и доколко описаното в новината покрива истината или част от нея. Поучаваш как се правят нещата, а поне едно катерене зад гърба си имаш ли? Не на изкуствената стена в мола. Навън. На Лакатник, Вратцата или Мальовица. И дори и да не съм прав и да имаш, даваш ли си сметка, че колкото и да си добър в нещо винаги идва един момент, когато жокерите в ръката свършват и си понасяме последиците. Всеки от нас.
71
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
До аз-ът750