Времето за Brexit дойде! Kaкво ще донесе на българите на Острова?

Много от сънародниците ни чувстват несигурност
31 яну 2020 07:00, Красимир Ангелов
77

Как ще се отрази Brexit на българите, живеещи на Острова и какви са предизвикателствата за британците, които са избрали да живеят у нас?

Несигурност – това е причината Ани Пунчева, студент по журналистика в Лондон последна година, да иска да се завърне в България след Brexit.

Още по темата
"Изобщо не е ясно как ще се развият нещата. Аз се притеснявам ако остана да живея там, след това дали ще мога свободно да се прибирам, дали ще мога да се връщам, колко ще бъде достъпно летенето между България и Великобритания", казва Ани пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Същата стъпка смята да предприеме и семейството ѝ, което е на Острова от шест години.

Поля Станчева се занимава с дигитален маркетинг в Лондон. Очаква следващите няколко години да са трудни за хората като нея. А големият проблем пред сънародните ни ще е т. нар. "статут на уседналост".

Хари пък живее от четири години постоянно в България. Преподава английски език в IT компания. 

"Имам смесени чувства по отношение на Brexit. От една страна предпочитам Великобритания да има по-голям суверенитет, от друга страна смятам, че страната има място в един реформиран Eвропейски съюз. Не изпитвам притеснения от това, което предстои", сподели Хари пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Съветът му към българите, които все пак гледат към Острова за работа или обучение, е да не се тревожат и да бъдат смели.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Тодор Тодоров!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия и brexit е пример за България че бъдеще в тоя кофтор ЕС нямя България е време да напусне ЕС
25
0
 
16
 
! Отговори
Ач преди 4 години
До СкептикТова "дигитален маркетинг" не е ли да качваш снимки на дънки втора употреба в сайт и да пишеш от долу САЛЕ-9,99...
24
13
 
22
 
! Отговори
става скучно вече преди 4 години
Ако ви се налага случайно да идете до тоя остров - един съвет. Вземете си разговорници по полски, хинди, румънски, арабски, фарси, индийски. А ако случайно видите някой англичанин - вземете му автограф, че скоро като изчезващ вид ще ги показват в зоопарка. То там никой вече не говори английски. Бях миналата година - абе един бял човек няма там. Столипиново е като Лас Вегас в сравнение с Лондон. Максуда във Варна е като френската Ривиера. Хр. Ботев в София е като Холивуд в сравнение с Лондон.
23
1
 
13
 
! Отговори
направо преди 4 години
Направо се разтревожих за обедненото кралство. Наздраве , Елисавета !
22
4
 
17
 
! Отговори
те го поискаха преди 4 години
Казвам ви, хора отх ЕС. Час по-скоро осъзнайте, че оттук нататък Британия ни е враг. Ще видите с течение нна времето, как нейнитеу интереси, различни от тези на ЕС, ще я накарат да ни вреди. Затова, не се заблуждавайте, а дайте на Бриттания това, което тя самата поиска - отчуждение.
21
5
 
5
 
! Отговори
като ще е гарга преди 4 години
Оттук нататък Британия е вражеска държава и тайните и служби трлябва да бъдат отсвирени от Европа.
20
2
 
9
 
! Отговори
британската афера преди 4 години
В Европарламента дори им ръкопляскаха на изпроводяк. Не виждам какво добро са ни сторили британците, че да им се радвам. Напротив, сега искам да видя какви търговски споразумения ЕС ще сключи с тях. Ако Британия си запазва изгодните позиции в ЕС, това означава само едно - Британия е цинична и ЕС подкрепя британския цинизъм. Утре Бритавния ще се държи по същия начин с всеки, с когото може да си позволи.
19
4
 
18
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Защо не попитат студентката кой и плаяа 9000 паунда на семестър?Българите студенти отдавна се разселиха след вдигането на таксите.Да потърсят някоя чистачка за интервю.Аз лично имам няколко варианта за преселване в НеЕС държава.Сега Великобритания е още една възможност.Демокрацията победи.За жалост българите дори едно мижаво протестче не могат да направят.
18
0
 
11
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Всичко е театър. Елитите няма да допуснат никаква органична промяна. Със сигурност!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи челюсти има това момиче ве...
16
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велика Британия си остава велика! Някоя друга страна от ЕС да е намерила куража да напусне досега, въпреки недоволството от бюрократите в Брюксел?
15
7
 
16
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 4 години
Аз продължавам да твърдя, че GB няма да ислезе от ЕС!Да така е. За Великобритания 31 януари, е нищо друго освен стартиране на един дълъг период на несигурност и въпросителни. Период с неясен изход с множество неизвестни и детерминанти.
14
0
 
11
 
! Отговори
Сеирджия преди 4 години
Да четеш коментарите под подобни новини е по-добро губене на време, отколкото да отваряш разни сайтове с вицове. Само вижте Севрюкова и Наполеон... буквално си изплюх дъвката в монитора от смях. :)
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще донесе посъкрашаване на социалните и намаляване на моралните права на работниците от източна Европа.Иначе няма да има проблем за работа и всичко друго,стига да не си ***.Брекзит вълнува високите етажи на дипломацията,а за обикновемият човек се отнася само ликвидирането на социалните терористи.Тоест,който се труди и плаща данъци няма да разбере има ли Брекзит,няма ли...
12
11
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Аз продължавам да твърдя, че GB няма да ислезе от ЕС!
11
3
 
20
 
! Отговори
Какво ли? преди 4 години
Индиец, завършил медицина в България и работещ в Англия каза, че 70-80% от колегите му са чужденци.Влезте в аптеките им и ще видите индийци и пакистанци /мои наблюдения/. В заведения и магазини - пак чужденци. Това за образованите и що годе грамотните.И за другите - кой ще им бере ягодите и ще им чисти къщите.Англетата не са много по ученето и работенето.Ще се накефя всички да си вдигнат чуковете и албионците да се спасяват. Е, няма да стане и затова са толкова сербез
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ли да ме интересува,според мен -неСпоред теб - не, защото просто от носа си по - далеко... Когато се научите да мислите глобално, а не с приоритет към собствената си дупарана, едва тогава материала е добър.
9
3
 
19
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
"преподава Английски език в АйТи компания", занимава с "дигитален маркетинг" ..... Бре какви кадри, направо за министри на ГЕРБ.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Ирландия и Шотландия ................вън от Великобритания!!Не им е мястото заедно с надутите ингелизи!!
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, Гурбеткзит. Идвайте си в България и донесете Магна Харта с вас, за да промените тоталитарната политика на ГЕРБ.