Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!

90% от вакантните меса били за хора без обзарование
Обновена: 5 дек 2018 18:14 | 5 дек 2018 16:00, Камелия Цветанова
283
Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!
Снимка: Булфото, архив

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение.

Още по темата

Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружението.

Според нея дисбалансите на пазара на труда са заради високата квалификация, а не заради липсата на такава.

Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.

Поводът за доклада, представен днес, е поредицата направени промени в трудовото законодателство, с които се облекчи достъпът на работници от трети страни с аргумента за недостиг на кадри.

Ваня Григорова отчете, че в България твърденията за недостиг са от 2008 година, когато е направен опит за споразумение с Виетнам, за да се удовлетворят нуждите на бизнеса. Десет години по-късно работодателите вече са благодарни на сегашното правителство за вноса на кадри от трети страни, каза Григорова, цитирана от БТА.

По данни на Агенция по заетостта към 5 ноември свободните работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15 регистрирани безработни се борят за едно място.

Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас - 90 на сто от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг на отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест.

За първите 9 месеца на 2017 г. има обявени 409 свободни работни места за инженери, а в същото време 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация.

Тези работни места обаче стоят свободи заради ниското заплащане. Едва по около 700 лева на месец при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия.

Някои от безработните инженери са се деквалифицирали, но въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри, каза Григорова.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа.

Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати.

89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, каза Григорова, като уточни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според нея основните проблеми в България са свързани със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия.

Григорова смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период.

Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, коментира Григорова.
Експертите искат още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

Прогнозите на работодателите са в следващите няколко години в резултат на промените в трудовото законодателство у нас да дойдат половин милион работници от трети страни.

В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10 на сто от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната , то 1,7 на сто от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, каза Григорова. Това означава, че два милиарда и седемстотин милиона лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, коментира Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
42
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ГНУСЕН КУРИОЗ:-Десетки хиляди българи напускат страната И НАМИРАТ препитание в Европа,докато в същото време.."има недостиг на работна ръка" у нас!!!!!!!!Е,как става така,че ТАМ се реализират и са доволни,а В МУТРОБЪЛГАРИЯ не могат?!?!..Знаете отговора:-МУТРОПАСМИНАТА от МС,НС и другите "институции" спазват /съзнателно или не / тактиката за ЛИКВИДИРАИНЕ на България и българите!!!!..
138
11
 
19
 
! Отговори
Луда преди 5 години
Виж ти, според статията и агенцията по заетоста имало само 13000 отворени позиции.Защо тогава ако отворя някой портал за работа днес примерно Джоб ми дава >27000 отворени позиции. Ясно е че ако търсиш квалифициран работник няма да пускаш в Агенция по заетоста. И да недостига на кадри е ОГРОМЕН. Дори чистачки няма. Учителите са на по 50години, лекари и мед сестри НЯМА, ИТ Кадри и за 4000лв вече НЯМА - хайде да си отворим очите а????
137
1
 
29
 
! Отговори
deko преди 5 години
Господата искат с трици маймуни да ловят !
136
2
 
33
 
! Отговори
Име преди 5 години
синонимът за по-голямата част от бизнесмените е далавераджия, а тълкуването на думата бизнесмен е: тесногръд и дребнав далавераджия с перманентен запеk.
135
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тея програмисти. Една икономика не е само ИТ. Взимат, хубаво, но не може да се казва ходете там. Не всеки става за това. Истината е че в Бг работодателите искат роби. Вместо непрекъснато да лъжат как нямат кадри да погледнат Франция. Ничие търпение не е безкрайно.
134
1
 
26
 
! Отговори
Ме преди 5 години
"90% от вакантните меса били за хора без обзарование" ...Явно важи и за т.нар."журналисти"...
133
1
 
21
 
! Отговори
милен преди 5 години
Няма мениджмънт / мениджъри. Нито в държавни и общински структури, нито в частните организации (има изключения, но за съжаление са малко). Просто бизнес културата в България е на много ниско ниво. Концепции като развитие на персонал, атестация и тн свучат като космическа технология. Просто плановата икономика от едно време е в главите на голямо количество хора, които не са за упралвнски позиции.
132
11
 
17
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До БСАко искаш да правиш бизнес и да плащаш на хората по 10-15 долара на ден, *** да го правиш в Африка. Аз живея в Западна Европа и тук това няма кой да ти го позволи.Ако искате да взимате по висока запалта напуснете и заминавайте за Западна, ето човекът казва, че там в забранено да се дават ниски заплати. В България не е така и тук заплатите се определят от пазара на труда, който не му харесва да заминава на Запад, където пазарът на труда не е позволен.
131
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РАБОТНИКДо Анонимен АМИ И АЗ РАБОТЯ ТОЛКОВА ЗА КОЛКОТО МИ СЕ ПЛАЩА А КАЖИ НЕЩО -----Ами на вас ви се плаща толкова за колкото работите, няма какво повече да се каже.
130
1
 
17
 
! Отговори
БС преди 5 години
До Бизнесмен 136:Ако искаш да правиш бизнес и да плащаш на хората по 10-15 долара на ден, *** да го правиш в Африка. Аз живея в Западна Европа и тук това няма кой да ти го позволи.
129
1
 
9
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 5 години
До Анонимен АМИ И АЗ РАБОТЯ ТОЛКОВА ЗА КОЛКОТО МИ СЕ ПЛАЩА А КАЖИ НЕЩО
128
0
 
22
 
! Отговори
БС преди 5 години
Да така е, просто заплатите са безбожно низки за Европа. Аз обвинявам всички политици в БГ и бизнеса в БГ. Не им позволявайте да внасят работници от чужбина, които да им работят за 10-15 долара на ден.
127
28
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Като са ви ниски заплатите напуснете работа и отдидете да работите в ИТ сектора, ето човекът пише, че в ИТ сектора поддържа добър стандарт, напуснете работа и отидете в ИТ сектора да поддържате добър стандрат. Бизнеса никой на задържа насила.
126
0
 
22
 
! Отговори
търсене-предлагане преди 5 години
Щом бизнеса не може да си намери кадри, да предложи повече пари. Щом хората искат работа с по-висока заплата, тогава да напускат актуалната и да търсят. Държавата не е длъжна нито на едните, нито на другите. Щели сме да внасяме работна ръка... А кави са причините да изнасяме такава? Просто да се спре изтичането на мозъци и толкова, а бизнеса като държи да плаща ниски заплати, да ходи да прави бизнес в Индия например...
125
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма ИТ сектор, работи се по поръчка на западни фирми за ниско заплащане (за западния стандарт, за България високо), като бъгларските ИТ специалисти са със съмнителна кфалификация получена от някакви школи по ИТ, но и по добра не е нужна, работят доработки на чужди проекти, тест, техническа подръжка, собсени проекти почти няма. А ако заплатите на другите сектори се повишат чуждите фирми клиенти на ИТ моментално ще се изнесат и ИТ сектора ще останат на улицата без работа.
124
13
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 5 години
Не е нужно да работим в мужбина като тук подържаме по добър стандарт. Говоря за ИТ сектор
123
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после да се каже нещо истинско за пазара на труда.Мой познат по поддръжка на сложни компютъризирани машини се принуди да напусне поради здравословни проблеми. Фирмата плащаше на роми таксита от 50км. да дойдат и си отидат от работа, но не повишаваше заплатите. Днес е безработен и иска 1200лв. като старата си заплата, но навсякъде му предлагат 500-600лв.
122
1
 
6
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Именно.
121
18
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До джоРазликата между нашите и чуждите бизнесмени е огромна. Познавам и от едните и от другите.Ами заминавайте да работите за чуждите бизнесмени, българският бизнес никой на кара насила да работи. Напускайте и заминавайте, ето човекът по доли е написал как напуснал и отишъл в чужбина да работи на чужди бизнесмени на нормална заплата, кой ви спира вас, напускайте!
120
0
 
18
 
! Отговори
Ivo преди 5 години
Нека помислят политици и бизнесмени(работодатели)дали ще има пари в класичката за издръжка на такива работници-незнаещи български,ненаучени да работят,нехаещи за работата, за града,в който работят,за фирмата, която ги е наела и т.н.От българския работник повече не може да се вземе,явно ще трябва да се краде по-малко от политиците и да се взима повече от работодателите