Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!

90% от вакантните меса били за хора без обзарование
Обновена: 5 дек 2018 18:14 | 5 дек 2018 16:00, Камелия Цветанова
283
Доклад доказва: Глад на кадри няма, заплатите просто са ниски!
Снимка: Булфото, архив

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение.

Още по темата

Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила, организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружението.

Според нея дисбалансите на пазара на труда са заради високата квалификация, а не заради липсата на такава.

Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.

Поводът за доклада, представен днес, е поредицата направени промени в трудовото законодателство, с които се облекчи достъпът на работници от трети страни с аргумента за недостиг на кадри.

Ваня Григорова отчете, че в България твърденията за недостиг са от 2008 година, когато е направен опит за споразумение с Виетнам, за да се удовлетворят нуждите на бизнеса. Десет години по-късно работодателите вече са благодарни на сегашното правителство за вноса на кадри от трети страни, каза Григорова, цитирана от БТА.

По данни на Агенция по заетостта към 5 ноември свободните работни места са малко над 13 000 за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди, което означава, че приблизително 15 регистрирани безработни се борят за едно място.

Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас - 90 на сто от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг на отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест.

За първите 9 месеца на 2017 г. има обявени 409 свободни работни места за инженери, а в същото време 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация.

Тези работни места обаче стоят свободи заради ниското заплащане. Едва по около 700 лева на месец при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия.

Някои от безработните инженери са се деквалифицирали, но въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри, каза Григорова.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа.

Приемливите заплати са едва 9% от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати.

89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, каза Григорова, като уточни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според нея основните проблеми в България са свързани със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия.

Григорова смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период.

Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, коментира Григорова.
Експертите искат още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

Прогнозите на работодателите са в следващите няколко години в резултат на промените в трудовото законодателство у нас да дойдат половин милион работници от трети страни.

В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10 на сто от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната , то 1,7 на сто от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, каза Григорова. Това означава, че два милиарда и седемстотин милиона лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, коментира Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето вече нещо което е близо до действителността. В месечните запитвания към НСИ всички "работодатели" се оплакват от липса на работна ръка вкл. и квалифицирана - без да има реална нужда от нея. И кой ще дойде на 600-700 лв. заплата, че да си покрива елементарни нужди - квартира, храна, здравеопазване, че и някой лев в родината да изпраща. Освен да се да се узакони даването на гражданство на радикални мюсюлмани... май това е целта
118
3
 
14
 
! Отговори
смнирен депутат преди 5 години
Беден и неук народ лесно се управлява, с 510лв минимална-400лв чисто им стига.
117
1
 
25
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Преди няколко години попаднах на едно малко предприятие с много добро технологично оборудване. Собственикът ми се оплака, че работата не върви. След 2 дена оглед проблемите ми станаха ясни, при това преодолими. Предложих си услугите за да заработят успешно. Собственикът онемя като му казах, че искам заплащане чисто по 1000 лв на седмица. След 2 г. това перспективно предприятие тегло кепенците.
116
0
 
32
 
! Отговори
джо преди 5 години
Разликата между нашите и чуждите бизнесмени е огромна. Познавам и от едните и от другите. Чужденеца винаги мисли за бизнеса напред във времето и много внимава какво придобива. Докато нашите *** шарани първо си дават парите за играчки , после плачат ,че пазарът се е променил и нямат средства да направят нови инвестиции. Това е в основата всичко останало са нюанси.
115
1
 
16
 
! Отговори
Уво преди 5 години
Когато разберат работодателите че тези работници не стават,тогава кво праим -те са хора, трябва да се хранят,обличат и т.н.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БизнеменПосле да не ривеш, че ти искат 2 кубика начукани камъни за смяна в Белене?
113
2
 
48
 
! Отговори
Бизнисмен преди 5 години
Пускам обява, че купувам запазен велосипед със скорости, нови гуми, светодиоден фар и алуминиева рамка. Предлагам 10 лева, ако е произведено тази година - може и 15 лева. Никой не ми се обади. Достигнах до извода, че велосипеди не се продават...
112
0
 
25
 
! Отговори
Ivo преди 5 години
Лошото е че няма кой да работи за такива пари.Може би в някои части на Африка 🌍 парите са по-малко, но тези хора трябва да бъдат обучени и научени.Ромите са тук от 7-9век и още не са,камо ли да свалиш някой от дървото и той да почне да ти работи. Ще дойдат хора, които допълнително ще трябва да храним,обличаме, издържаме
111
22
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До до БизнесменАми напуснах. Заради такива пишман бизнесмени като теб отидох да работя за нормална заплата в чужбина, сега слушам вайкането на такива като теб, че нямало кадри. При такова отношение като твоето няма и да има. Радвам се за теб и ти пожелавам много успехи в чужбина на нормална заплата. Пожелавам на всички работници които са на ниски заплати същото, и на мойте работници винаги съм им казвал - напуснете и заминавайте в чужбина ако ви е ниска заплатата.
110
1
 
36
 
! Отговори
до Бизнесмен преди 5 години
Ами напуснах. Заради такива пишман бизнесмени като теб отидох да работя за нормална заплата в чужбина, сега слушам вайкането на такива като теб, че нямало кадри. При такова отношение като твоето няма и да има.
109
16
 
12
 
! Отговори
Black Death преди 5 години
Не съм много сигурен как точно подобни "статии" и социологически проучвания установяват дали въпросните хора, които са безработни са квалифицирани или не. Наличието на диплома не е в никакъв случай гаранция за квалификация. Компанията в която работя предлага заплати, които са много над упоменатите 3-4 хиляди на месец. "Кадрите" които ми се налага да интервюирам, за жалост са повече от трагични. От моя дълъг трудов опит знам, че наистина квалифициран кадър никога не остава без работа!
108
27
 
5
 
! Отговори
Бизнемен преди 5 години
До до БизнесменЯ ти пробвай да живееш с 670-700 лв. месечна заплата тогава. Ми недей да живееш със 670-700 лв. месечна заплата щом смяташ, че е малко, напусни и отиди да работиш на такава заплата която те удовлетворява.
107
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До джоЗа нашите Бизнесмени, повечето , е важно да си купят кола, след това къща, вила ,някое имотче в чужбина, яхтичка /самолетче/ , да сменят женатаА ти какво искаш да е важно за бизнесмените? Да ти дават на теб висока заплата. Много се лъжеш тогава и затова си разочарован. Работи за колкото ти се плаща и бъде доволен, така няма да се разочароваш.
106
1
 
30
 
! Отговори
до Бизнесмен преди 5 години
Я ти пробвай да живееш с 670-700 лв. месечна заплата тогава.
105
40
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Заплатите са си съвсем нормални, защо да са ниски? Щом хората работят и даже има по няколко кандидати за едно място за работа значи не са ниски, къде има не-ниски заплати?
104
1
 
31
 
! Отговори
джо преди 5 години
Веднъж да се появи смислена статия, конкретно доказваща абсурдността на ситуацията в нашата родина. БРАВО...... За нашите Бизнесмени, повечето , е важно да си купят кола, след това къща, вила ,някое имотче в чужбина, яхтичка /самолетче/ , да сменят жената и накрая да обяснят, че е криза и трябва да затегнем коланите. Лятото имаше "пик" на работници от Молдова и Украйна доходите им тук бяха повече от мизерни, според тях. Остава да видим това лято що за наплив ще има. Пилците се броят на есен.
103
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В белите държави като почваш нов малък бизнес държавата не те закача поне 3 години , а тук още от самото начало почва да ти извива ръцете и да те рекетира . Няма да се оправят нещата, *** не искат средна класа затова задушават дребният и среден бизнес . Средната класа трудно се контролира затова инвестира в Ц които са им основните гласоподаватели
102
1
 
7
 
! Отговори
до Защо не се гласув преди 5 години
даже и към момента да си мислиш, че си "бизнесмен", на фона на глобалните меринджеи-------Не е изключено!Че, кой в наше време има нужда от архиолози???Май щеше да е по-добре да стана "пишман бизнесмен" или поне "меринджей"....-))))))
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 106Най големия затвор е собствената ти глава...а може би там е и свободата ... да не си роб! М?
100
0
 
33
 
! Отговори
Мария преди 5 години
ТОВА Е ИСТИНАТА.ННАСЛУШАХМЕ СЕ НА АРГУМЕНТИ ЗА НИСКАТА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА НО И ЗА ТОВА РАБОТНИЦИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ДА ОСИГУРЯТ СЪВРЕМЕННИ МАШИНИ И СЪОРЪЖЕНИЯ АНЕ ДА ПРАВЯТ ПАЛАТИ И ЖИВЕЯТ КАТО КНЯЗЕ,ОТКЪДЕ ИДВА МАЯТА Е ВСЕ ИЗВЕСТНА ИСТИНА.ЛОШ МЕНИДЖМЪНТ ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДСТВОТО, РОДНИНСКИ И ПОРЪЧКОВИ НЕКЪДЪРНИЦИ С НЕКАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ НАЗНАЧЕНИ ЗА ШЕФОВЕ. ....И НАКРАЯ НАРОДА НИ Е СЪС СОМАЛИЙСКИТЕ ДОХОДИ.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ Г-ДА.