"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!

Тъгували за семействата си, липсвал им стандарта на живот
197
"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!
Снимка: Reuters, архив

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21 на сто се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти.

1/3 от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите, пише БТА.

От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри.

"Близо 2 милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света", каза председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

През последните 5 години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20 на сто, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтурната индустрия, който Асоциацията изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 000 души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други.

Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри.

Същевременно близо 60 на сто от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на Асоциацията показва, 2/3 от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия", коментира председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

Любомир Стойчев - един от автор на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата.

Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто.

Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 000 българи не само от ИТ сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров.

Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 000 ще бъдат от тази индустрия или по-малко от един процент от работната сила в България. Същевременно 3,13 на сто от осигуровките в България идват от тези 25 000 човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
7
 
! Отговори
European преди 5 години
До АнонименZaplatata na consultant v IT (daily rate) zapochva ot 300 EUR ...kato nqmate ideq, ne govorete gluposti, che stavate smeshni
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един мой познат работи програмист във Финландия на 170К годишно.
34
0
 
20
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Нидерландия, как в Нидерландия, колко зимат програмистите в Нитерландия, колко зимат програмистите в Нидерландия?
32
1
 
21
 
! Отговори
European преди 5 години
Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия ... ahahhaahaha pii si hapchetata, koito I da si ti pisal tazi poredna tapotiq...
31
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пре 3000Евро (ниска заплата в Гермония) на програмиста му остават 1500-останалото отива в данъци и осигуровки. При 3000 Евро(високазаплата) в България на програмиста му остават малко над 2000Евро. Жилищат в Германия са поне 3 пъти по-скъпи отколкото в България.
30
1
 
8
 
! Отговори
Консантин преди 5 години
До бахЧакай... има и други свестни хора в България и не са програмисти. Другото много ме рзсмя за жената.
29
3
 
29
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лв. Истинате е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали." Ей тука спрях да чета. Явно пак се правят някакви измислени сравнения чрез относителни величини. ИТ хората са с по-висока средна интелигентност от останалата част от населението. Ще трябва малко повече да се постараете в аргументите.
28
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
ГЕРБ са слуги на Световното Правителство!!!Агент Дейвид Джеймс!ЦРУ!!!
27
1
 
6
 
! Отговори
Бойко борисов преди 5 години
Знаех си, че тия стачки са платени! От утре всеки полицай да пита протестиращите къде работят и здраво преса!!!бензина им бил скъп? еми, карайте с уиски бе!хляба дигнали? яжте пасти!От утре всички каруцари на стачка. Скъпа стана ярмата
26
0
 
3
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До Айти-РомИма много българи, които са много работливи. С потентността не съм запознат, а за ракията съм съгласен.
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2008 се върнахме, защото имаше някакъв лъч надежда... 2015 си тръгнахме отново, въпреки, че сме заети в тази преуспяваща в България индустрия
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
според преброяването с цел субсидиране на вероизповеданията в България населението в момента е - 5 758 301 .
23
4
 
25
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Само за информация - моя позната започна работа в Германия като програмист и брутната й заплата е 150 000 евро годишно. Цените в Германия са горе-долу два пъти по-високи от българските. Толкова по въпроса за жалките сравнения на г-н Доброслав Димитров със заплатите и стандарта в България.
22
2
 
32
 
! Отговори
Айти-Ром преди 5 години
Отделно твърдението, че в БГ има софтуерна индустрия е толкова вярно колкото и твърдението че българинът е работлив, потентен и изключително здрав благодарение на ракията дето плющи от заран.
21
3
 
32
 
! Отговори
Айти-Ром преди 5 години
"Ако някой има желание..." Абсолютно съм съгласен с теб. Познавам хора дето са се върнали, има такива разбира се, но са разни млади мечтатели, дето като сивата действителност им убие мечтите ПАК ще се изнесат. Както Милена пееше "Очакваш нещо като рай, а те със смачкана реалност го сменяват" Никой нормален човек с кариера навън и семейство не би се върнал тук. Не познавам такива.
20
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
работя в тази индустрия и въпреки добрия стандарт в България се махнахме... причините - начина на управление на държавата, наглостта на политиците, чувството на безнаказаност и безсилие
19
4
 
31
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
да се завърнат заради прекрасната инфраструктура,перфектно функциониращи институции,правдата в съдилищата,невероятната образователна система за децата им,идеалните здравни услуги,липсата на корупция,липсват им шменти капелите по типично балкански тертип мнооого им липсва но лошия запад ги е заковал като роби за дане севърнат в рая а да слугуват там...властта дори не може правилно да разчете симптомите за демографската ни криза
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и малко да им остава от заплатата, пак могат да си позволят почивка нормална почивка в нормалните държави без да броят стотинките, а не олинклузив в Турция.
17
22
 
22
 
! Отговори
бах преди 5 години
В България има едни 10% читави хора и всички сме само програмисти. Останалите... ужас. Дай им стачки, високи заплати, всяка вечер ракия, жената задължително веднъж в месеца да бъде пребита в кухнята... Ей, затова за Вас минимална заплата 360 лв.!!!