"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!

Тъгували за семействата си, липсвал им стандарта на живот
197
"ЗАвръщането": IТ в чужбина, IТ у нас – заплатата все е... висока!
Снимка: Reuters, архив

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21 на сто се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти.

1/3 от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите, пише БТА.

От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри.

"Близо 2 милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света", каза председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

През последните 5 години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20 на сто, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтурната индустрия, който Асоциацията изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 000 души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други.

Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри.

Същевременно близо 60 на сто от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на Асоциацията показва, 2/3 от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

"Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в ИТ индустрията в Германия", коментира председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров.

Любомир Стойчев - един от автор на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата ИТ индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата.

Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто.

Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 000 българи не само от ИТ сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров.

Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 000 ще бъдат от тази индустрия или по-малко от един процент от работната сила в България. Същевременно 3,13 на сто от осигуровките в България идват от тези 25 000 човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсвал им стандарт за живот,кой стандарт робския в българия ли .
55
4
 
20
 
! Отговори
от Копенхаген преди 5 години
От автомата можеш да купиш кафе за 5 крони, иначе в кафенето е около 20 крони - към 2-3 евро. Има и кафе за ценители което е 40-50 крони, но и това не е проблем при месечна заплата 90-100 хил крони.
54
5
 
62
 
! Отговори
IT специалист преди 5 години
Кой ще се върне в България, вие луди ли сте? Много хора включително и аз направихме тази грешка и до година след това отново сме в странство. В България се чувстваме по-чужди отколкото в чужбина и проблема не са парите, а хората - злобни, оплакващи се, търсещи далавера и лесни пари. Не виждах никакво бъдеще за професионално развитие, когато менаджера ми беше българин, ходещ на ски всеки ден през зимата, правейки се на хай лайф персона, нито пък децата ми имаха бъдеще сред наркотици и леки жени
53
16
 
28
 
! Отговори
IT-то преди 5 години
Оффф, поредните простотии. Какви софтуери в България бре? Едно индийско гето на Бомбай прави 1 000 000 пъти повече и по качествен софтуер от българския. Тия балони с "талантливите ни програмисти" приключиха преди много години. Понеже сферата ми е медии, един русенски тарикат преди 20 години издрънча радиата с един куц софтуер, за по 2000 евра, та се наложи да го подменям с такъв за 200 долара, произведен в Тексас.
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До jendosВ Дания не можеш да купиш кафе с левове, там е друга валута, не като България.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевВсеки иска да създаде програма или сайт които да се ползват от всички по света. Това обаче не зависи само от програмистите а зависи и от предприемачите.
50
2
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
да, c++ е за контролери, всички джаджи разботят на базата на C++ ти като си *** java-джия се спасявай :D
49
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм чул да са се завърнали айтитата.
48
4
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Измислена статистика, дайте данни за МРЗ в ЕС и покупателната способност спрямо нея
47
5
 
10
 
! Отговори
jendos преди 5 години
До МинаващНе знам кога е била Вашата последна визита в Дания, но в Копенхаген едно кафе е около 14,00 лева....
46
0
 
6
 
! Отговори
GG преди 5 години
Мишките пак се надъхват взаимно хахаха мизерници, стига хейтите !
45
10
 
25
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Българският софтуерет и IT сектор е аутсорсингов и зависи от поръчките на големите компании!!!Българските прогламисти не са направили един софтуерен продукт, който да се ползва в цял свят, като антивирусна програма или социална мреже или някаква друга праграма, която да я купуват всички компании по света, които използват интернет и социалните мрежи!!!Дребни поръчки я към някоя болница,банка,предприятие и всичко друго копират или нарушават авторските права!!!Това са дребни селски тарикати!ЦРУ
44
6
 
8
 
! Отговори
бах преди 5 години
Бойко, що им даваш 560 лв минимална заплата? Това за тях са много пари. Иначе са големи мъже. Тази година колко жени има убити в България? Това и в Индия го няма!!!
43
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България почти няма ИТ бизнес със собствени ИТ продукти, всичко работи за западни фирми на час и то не истински ИТ проекти ами нещо тестване, съпорт, доработка на стари проетки, писане на документациа, но запатите им за България са много добри, въпреки че на запад с такава залата и касиерка не би се хванала да работи.
42
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора ,не се лъжете ! - ние направихме тази грешка и съжаляваме !-Очакват да донесете Спестените си пари и да ги влеете в бг "икономиката" - сиреч да ви ги прилапат олигарситетук Здравеопазване Няма ! - плащаш и държавно и частно и пак Няма ! задушаваща корупция,шуробаджанащина, прооостотия и чалгария .Да,Територията е прекрасна , ама народа е м...ша.
41
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като работещ в сферата - не се покачват никакви заплати! Фалшива новина! Стига сте лъгали! Но за сметка *** това разходите не се повишават, разходите скачат! Правителството си измисля всякакви начини да кожи, примерно кат те глобява за нещо, слвд това частни фирми те глобяват чрез гражданска отговорност втори път за същото провинение! Не се връщайте! Тук е мизерия ръководена от мутри, които законно рекетират!
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, да шъ мъ убийти с тъз напудрена статийка.
39
2
 
34
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Сбъркали сте раздела на новината.За раздел ВИЦОВЕ е.
38
11
 
33
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Заплатите им са високи за стандарта тук, но нищожни спреми тези в Германия. И нека да спрем да ги хвалим толкова, трудът им не е, нито физически тежък, нито чак толкова умствено труден. Една медицинска сестра, един учител са 100 пъти по-качествени и полезни за обществото кадри. Стига сте ни занимавали с тези вече. След време ще са нужни не повече от 1/10 от тях, и тогава да ги видим къде и какви заплати ще взимат.
37
4
 
27
 
! Отговори
Дедо Мади преди 5 години
В България или си програмист, или умираш от глад.