Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи

Бизнесът поиска 2000 шофьори от Украйна и Молдова
Обновена: 19 ное 2018 10:37 | 19 ное 2018 08:50, Елка Василева
498
Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи
Снимка: архив, Булфото

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с Украйна, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на общото събрание на Съюза на международните превозвачи у нас.

Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, пише "Труд".

Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2,2 млрд. лева през 2019 г., показва изследване, поръчано от бранша.

Още по темата

Според него заплатите на международните шофьори са между 1800 и 4400 лева, но интерес към професията няма.

Затова бизнесът настоява държавата да вземе спешни мерки за внос на работници.

"Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат", каза Йордан Арабаджиев от съюза.

Само преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че 500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години.

Първата карта на нужната работна ръка разкрива, че шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Част от работодателите обаче не могат да прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, посочиха експерти.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да вдигнат жизнения стандарт, да насърчат раждаемостта,да се подобри икономическата ситуация в страната и да се вдигнат доходите,да се подобрят условията на труд и младите да не бягат, те внасят работна ръка от вън.Вижте им акълите.Ами внесете си и население което да замени българското че ние рязко се топим и тогава дали тая държава ще се казва България.Ние намаляваме ама управляващите се готвят да ни надживеят и да управляват вечно.Третират ни като стоки-каквото нямаме внасяме.
76
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говори се за заплата бруто. Нето взимат масово 1000-1500 лв.Всичко друго са алабализми. По принцип съм чувал тираджии да казват, че под 1500 лв. нето няма кой да работи тираджия, но има и на 1000 лв. както казах, затова и хората напускат. Не говоря за международни, а за такива, които карат в страната предимно или само. За международните пак някъде според мен взимат 1500 лв. нето.Затова няма шофьори, защото защо да работиш в България за 750 евро, като в чужбина ще взимаш 2000-3000 евро и нагоре
75
24
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Ми заминавайте за други държави бе, що стоите още в тази държава да работите на ниски заплати да ви "експлоатират", и само приказвате за Терминал 2. Заминавайте на Запад и много ви здраве, успехи!
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъвто ни беше социализЪма такъв ни е и капитализЪма . Нашите работодатели са назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС . Раздадоха си парите на народа на техни хора и сега като им кажат за заплата се хващат за кобура. Как може всички фирми от Западна Европа да плащат прилични заплати , а нашите не могат.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪтСъщото, като при тираджийте. На места Може да изкарваш 3 до 5 пъти повече, за по-леки условия на труд. Ей ти Холандия, Дания, Австрия, Норвегия и Швейцария (да, дори и при тези две) - Самолета пътува от 1 до 3 часа, а вече полетите са масово по 100-200 Евро. А и ако си на нивото, за което се дават 5000 в България, спокойно можеш д догони 20000 в някой други страни.
72
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛоШо,Изчерпал си темата, човече.Вместо да се мисли за по-високи заплати, се чудят как да намерят балъци за ниски пари. И всичко това с помощта на държава, синдикати и т.н.Десет години опитват и пак не могат.
71
20
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Прав си!Няма 5 лева в джоба,няма занаят,а1000 лева му били малко.Абе льольо на света не му пука за твоето самочувствие.Ни език,ни занаят,ни образование но ИСКА.Такива като теб с лопата да ги ринеш.
70
0
 
42
 
! Отговори
До ЛоШо преди 5 години
Прав си. Един приятел с висше, но безработен. Много умно момче иначе. Взема категория за ТИР и реши да си пробва там късмета. Повече от 1000 лв никой не му предложи. Емигрира с цялото си семейство и сега кара ТИР в Швеция за по 6500 евро на месец. Само си търсят поводи да не вдигат заплатите, ама работна ръка няма и сега да внасяме работници, вместо да вдигнат заплатите и да върнат българите от чужбина. В демографски апокалипсис сме, а ТЕ мислят пак за своето благо.
69
2
 
24
 
! Отговори
емигрант преди 5 години
някой е луд да стои в тази загубена държава!
68
0
 
32
 
! Отговори
лаком г.з преди 5 години
Само проверете какво им плащат на километър,и повече не ви трябва!
67
0
 
32
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Хахаха... От Молдова!! Като знам какви пишман шофьори са... С тия купени книжки.. Фирмата че фалира! То ще бъдат-сринати скоростни кутии;загубил се;глоби.... Нищо чудно, товара да бъде доставен някъде из Молдова! Тия крадът повече от наз!
66
0
 
40
 
! Отговори
granik преди 5 години
Стреса е много голям. Мислиш за маршрута, за камиона, за товара, за инциденти, за правилник, за времето, за графика,за проверяващи, за почивките които трябва да спазваш и къде ще те заварят,за рисковете да те ограбят, за това да те упоят в кабината, да се къпеш по бензиностанции,да спиш и готвиш в камиона, не разбираш какво ти говорят в различните държави, висиш с часове в задръствания, караш основно в мъгла,дъжд,сняг.Ами инфаркта ти е гарантиран на 50 години.
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дигни мерезето бееее, дигни го бееееееее!
64
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много гадна работа. Подходяща е само за млад човек без семейство и то не да се работи дълго време. Най много няколко години за да спестиш пари за собствен бизнес например.
63
0
 
3
 
! Отговори
Ейц преди 5 години
Роботи,машини.......95540
62
0
 
19
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
То няма програмисти при заплати от над 5хил. лева и при далеч по-приятен вид работа...
61
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох една информация по такъв повод , но в Швеция . Не достигали багеристи на тежки машини и заплатата стигнала до 10 000 евро. Естествено вече има достатъчно кандидати.Това е пазарна икономика, а не като нашата . Всички пишман работодатели разсъждават така, айде стига им толкова пари не се наядоха. Същевременно дават стотици хиляди за любовници-фолкаджийки и други такива развлечения. Тогава да си работят сами.
60
1
 
27
 
! Отговори
Само обещания преди 5 години
Само обещания и прах в очите на хората. Направете новина, за нещо което са изпълнили ГЕРБ и е в полза на народа, а в момента изпълняват само заканите си за увеличаване на данъци, такси и по високи сметки.
59
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе? Само до преди няколко години драгите и мили родни бизнесмени обясняваха как има "10 като тебе на портала, можеш да си тръгнеш когато си поискаш"
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, това Тиквено-Прасешките медии лъжат, та се късат.Кому е нужна тази изкривена представа на действителността в България ?На шефовете ви ли ?Нали всички живеем тук и виждаме какво става.