80% от младите лекари у нас искат да мигрират незабавно

За да останат в страната, медиците искат заплата от 2500 лв.
115
80% от младите лекари у нас искат да мигрират незабавно
Снимка: архив, Булфото

80 от 100 млади лекари в България искат да заминат незабавно за чужбина. В столицата се провежда трудова борса, на която над 20 западни болници предлагат офертите си към родните медици, за да ги привлекат на работа, предаде bTV.

Тенденцията за изтичане на български лекари се задълбочава все повече. Почти всичките ни специалисти, които в момента завършват образование, искат да работят извън България. Основната причина е ниското заплащане и лошите условия за работа. Най-предпочитана от младите е Германия.

Германия, Англия, Франция и Скандинавските страни предлагат в пъти по-примамливи условия за работа и живот на нашите млади лекари. Заплатата на лекар в Германия за година е около 40 хил. евро.

В същото време и Германия вече не отваря така лесно врати за лекарите ни. От догодина изискванията за език се увеличават, а и конкуренцията на специалисти от други страни също е голяма.

За да останат тук, лекарите настояват за минимална заплата от 2500 лв. и 1500 лв. за специализантите. Освен това те искат повече места за обучение в болниците, трудов договор, докато са специализанти, по-добро преподаване, както и по-добра апаратура и условия за работа.

Лекарите настояват още за адекватен контрол над клиниките и обективни възможности за кариерно развитие. Те искат и ножицата в заплащането между отделните специалности и колеги да не бъде толкова голяма.
 
Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vseki vijda, che zaplatite v Balgaria sa absurdno malki i smeshni v ochite na evropeicite, i sqkash se pravite vsichki na udareni
91
0
 
2
 
! Отговори
До ген.Луков преди 9 години
Абе тебе нали те очистиха!Злословиш! Аз не съм попадал на такива лекари, значи да обобщаваш от зла умисъл. Единствено в ТЕЛК видях ***, даже им казах, че ще обърна бюрото с все компютъра.Безспорно за кадърния лекар навсякъде има работа.Но първо трябва да станеш лекар! Аз веднаж лепнах на вратата на една позната доцентка бележка с молба да ми звънне. На другия ден ми се обажда едно гъркинче и ме пита за доцентката на такъв български, че става ясно, че нищо не е научила, ни език, ни медицина.
90
5
 
4
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
За да получиш трябва да дадеш!Като им гледам отношението към пациентите и нивото на обслужване повече ми приличат на гробари.За кадърният лекар навсякъде има добро заплащане.
89
3
 
5
 
! Отговори
До 94 - продълж. преди 9 години
...че още не са станали лекари. Че трябва да натрупат знания и опит, за да станат лекари. Да не говорим колко от тях са взели дипломи без да са ги заслужили. С други методи - полушпагат, флейта, но най-вече с пари, които са ръсели на преподавателите си. Нека се пробват, но ако са били на стипендия, да си я отработят, моля!
88
1
 
3
 
! Отговори
До №94 преди 9 години
Ще те поправя. Поживях малко в САЩ и специално таази тематика ми е ясна. Там няма да дадат лиценз за докторне само на такива, които имат българска диплома. Може да си завършил най-престижния университет в UK, Германия, Япония, трябва да положиш изпити, до набиреш необходимите точки и тогава ще станеш лекар. Познавах такъв, който се явява два пъти, но дупето му се оказа тежко да прескочи летвата. И се върна. Младите полуумници да ходятда се пробват, не ги съветвам в Щатите! Те, горките, не знаят,
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако все пак някой е оцелял тези от ТЕЛК-вете се чудят как да го уморят. Пращат болен в тежко състояние на задължително лечение за 6 месеца със съдебно решение в специализирано психиатрично заведение с диагноза Параноидна Шизофрения и след това специализиран ТЕЛК го оценява с 0 % увреждания ?! Какво му пречело да работи ???! Пациентите в БГ са като Ник Валенда - ходещи по опънато въже с вързани очи на 200 метра височина. Който оцелее ще живее.
86
7
 
6
 
! Отговори
До Емигрант преди 9 години
Специално в САЩ с нашенска диплома за лекар няма са вземат и за ветеринар. Там след завършването на медицина задължително се работи 5 години в държавна болница и едва след това при добра атестация има право на частна практика. При лекарска грешка довела до смърт на пациент се отнема дипломата завинаги. Няма нищо общо с търсенето на IT специалисти в САЩ и по света.
85
3
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 9 години
Да говорим с цифри. Системен администратор съм в Щатите, заплатата ми е 8000$= 12000 левчета на месец. Е бате Боко ме прати да паса овце преди години, аз претпочетох да напусна през терминал 2!
84
2
 
1
 
! Отговори
До 90 анонимен преди 9 години
И да ти го каже славянина начина, не можеш да използваш директно. Всеки сам стига до определени нива на развитие. Това не е хапче, за да ти го предостави.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинБлазе ти! Намерил пътя към вечно здраве и живот. Защо не го покажеш и на останалите. Нали си безкористен. Така всички ще прескочат алчните доктори и те ще изчезнат завинаги.
82
3
 
6
 
! Отговори
Аман от комундели преди 9 години
До Аман от паразитиКолко струва един преглед в Щатите? Една операция?Колко трябва да платиш на един пакистанец да научи български, да приравни европейска диплома и да не отиде другаде?Издържал той с данъците си.
81
2
 
17
 
! Отговори
Един преди 9 години
Всеки има право да ходи, където иска. Е - не всеки има какво да предложи, инак много биха заминали тутакси.На българина лекари не му трябват. За масата лекаря е работник...смЕх :)Вижте коментарите-много били искали, държавата ги изучила и т.н.Питате ли се защо мицифайки, митничари, политици, общинари и произволна непродуктивна *** не отива никъде, пък били и 'изучени' с народната пара?А доста от алчните и неблагодарни лекари-убийци предпочитаме да изкарваме препитанието си навън?Сладури.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е кво да кажа - така стана - родината ми е там, където ми плащат най-добре. щом е така, така да е. ще обучаваме всякакви специалисти по всичко и да хващат по странство. ок. след като тук не можем да си организираме обществото поне да отиват младите хора в организирани общества. интересното обаче е, защо българина в чужбина спазва поговорката, - че мечката играе според тоягата, а у дома все космоса му пречи. царя каза, че доста хора са си сменили чипа, ама май са много малко.
79
7
 
4
 
! Отговори
СМЪРТ преди 9 години
на тази " държава " ! Написано от лекар !
78
16
 
15
 
! Отговори
Аман от паразити преди 9 години
Докторите искали...На какво основание искат? А какво са дали? Крайно време е да започнат да си плащат за образованието и след това да искат! В А мерика едно свястно медицинско образование струва към 150 000 -250 000 долара! А българските цървуланковци ние ги издържаме от данъците си, а след това нерегламентирано ни обират по десет кожи! Айде баста! Желаещи пакистански лекари бол! Моите приятели вече ходят до Турция и Гърция за медицински услуги!
77
14
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Много меркантилни бе! Тези хлапетия не разбират, че да си лекар е призвание, мисия, Божие осияние, съдба и тежки угризения за най- малката грешка! Преди да вземете, трябва да сте дали...
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Незабавни Приоритети 74Не бива, не е правилно да се конфронтират професиите. Ти да не мислиш, че е лесно да си фаянсаджия или кофраджист! А повече пари за лекарите трябва да има, просто трябва да се направи ревизия на здравната каса и да не се дава толкова много власт на чиновниците от тази " здравна каса"
75
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 9 години
До ВелкоИстински ме разсмя. Ти живял ли си преди 1944 година? По- добре попитай баба си или пра-баба си и тогава коментирай!
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата не е част от обществото. От едната страна е държавата, а от другата е обществото, което иска да стане държава. Този на когото държавата е работодател е ***. Учителите вече ще обучават и двегодишни деца само и само да има работа за тях. Ами да вземат да задължат и пенсионерите да ходят на училище.
73
1
 
10
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
който за каквото е учил. Обществото е това- сбор от всички човеци, държавата ни обединява в една структура със съответна история, цели и насока.