80% от младите лекари у нас искат да мигрират незабавно

За да останат в страната, медиците искат заплата от 2500 лв.
115
80% от младите лекари у нас искат да мигрират незабавно
Снимка: архив, Булфото

80 от 100 млади лекари в България искат да заминат незабавно за чужбина. В столицата се провежда трудова борса, на която над 20 западни болници предлагат офертите си към родните медици, за да ги привлекат на работа, предаде bTV.

Тенденцията за изтичане на български лекари се задълбочава все повече. Почти всичките ни специалисти, които в момента завършват образование, искат да работят извън България. Основната причина е ниското заплащане и лошите условия за работа. Най-предпочитана от младите е Германия.

Германия, Англия, Франция и Скандинавските страни предлагат в пъти по-примамливи условия за работа и живот на нашите млади лекари. Заплатата на лекар в Германия за година е около 40 хил. евро.

В същото време и Германия вече не отваря така лесно врати за лекарите ни. От догодина изискванията за език се увеличават, а и конкуренцията на специалисти от други страни също е голяма.

За да останат тук, лекарите настояват за минимална заплата от 2500 лв. и 1500 лв. за специализантите. Освен това те искат повече места за обучение в болниците, трудов договор, докато са специализанти, по-добро преподаване, както и по-добра апаратура и условия за работа.

Лекарите настояват още за адекватен контрол над клиниките и обективни възможности за кариерно развитие. Те искат и ножицата в заплащането между отделните специалности и колеги да не бъде толкова голяма.
 
Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Ако фаянсаджията и кофражиста нямат деца и не са между живите вече, защото са си отишли от глад и студ няма как незабавните ти приоритети да проработят - нито за учители, нито за лекари ! Или просто да си вземате пари като чиновниците: парите да идват незнайно откъде.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 75Интересно, в другите страни няма гробища май, а?
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Незабавни ПриоритетиМоже, може и още как.Чел ли си концепцията за "работническата аристокрация" на ***?Ей това се стремят да направят и у нас местните им дупедавци!
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската медицина е най-добрата в света: откакто съществува нито един български лекар не е допуснал лекарска грешка ! Няма нито един осъден досега. Само дето гробищата са пълни с лекарски грешки. Но труповете не говорят, а останалото е мълчание.
68
7
 
15
 
! Отговори
Незабавни Приоритети преди 9 години
1000-2000 евро нищо не са! Трябва да има фонд за гарантиране на лекари и учители! Здравната и социално-осигурителната система е пред колапс. Кой работи и кой предпочита да ражда деца, вместо да работи? В дългосрочен план загиваме като нация. С толкова много пробойни, корабът потъва. Не може един фаянсаджия или кофраджист да взема повече от лекар или учител..
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 70Ти като четеш това което е написал тоя знахар наричащ се доктор не се ли сещаш от кои проценти е?Говори лошо за теб.От написаното е ОЧЕВАДНО че индивида е от партията на Боко и Чичовото (все нещо им пречи..........че не им става).
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари, аз мисля че няма страшно в тази миграция на младите лекари .Нас тук ще ни лекуват видните светила по медицина проф.Вучков, проф.Петров, доц.Шлиферов (Ухото - ушни болести и гинекология 2 в 1) и ред други изтъкнати другарки и другари на псевдопрехода.
65
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До д-р Имаш право да говориш така, само ако си от малкото кадърни и високоотговорни лекари. Ако си от некадърниците, които те убиват безхаберно, ще се радвам да заминеш по-бързо. Ама кой ще те иска там????
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези каки от снимката са само за оргазми.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са врачки,а екзорсисти.Прочети малко за тях.Това си е цяла наука.И не всеки го може.Факт е,че много хора ги лекуват погрешно.За това хората на доктори много доверие,като цяло нямат.Всеки има право и шанс да отиде в чужбина и да си пробва късмета.В някои страни дипломата от БГ не важи.Учат и специализират допълнително.Още,толкова години.
62
8
 
4
 
! Отговори
бизнесдaмa преди 9 години
Сидеров е популист, нямa пaри, товa не го ли рaзбрaхте вече!Зaрaди хленчещи лилгльовци, които нямaт нито бизнес нюх нито кaчествaтa нa лидери, дa не говорим зa инстинкт зa предприемaчество, бългaрия е нa тоя хaл!!Aмaн от всезнaйковци, които сaмо,говорят и нищо не вършaт!A тия лекaрчетa дa не си мислят, че сa единствени, вече имa достaтъчно чaстни болници къд3то дa се лекувaме
61
1
 
11
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Само 80% ли?Според мен би трябвало да са поне 95%.Да тая ежедневна ежечасна гавра на която са подложени от управляващи, медии, общество, бандити...не се издържа.
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До д-р 61Едва ли знаеш че такива *** като теб на запад НЕ ГИ ИСКАТ!От "ИСКАЩИТЕ" да заминат 90% за *** НЕ СТАВАТ и ще си останатс едното "искане".А после и те като останалите НЕКАДЪРНИ докторя в Бг ще гледат в ръцете бедните селяни и ще им съдират по десет кожи.
59
2
 
9
 
! Отговори
Tanya преди 9 години
До номер 55, не сте прав. Всъщност ОПЛ учат 6 години, след това специализират още 5 години. Такса от 3 лева не се плаща, а тази от 2 и 80 се плаща от малко хора, понеже другите са освободени от такса (безрабодни, пенсионери, деца и такива които просто не плащат). И не, не е боли те око-очен, боли те ухо- ушен, защото, когато дойде някой и го боли корема, ти му дадеш хапче и го пуснеш да си ходи, а той падне и умре пред врата, защото е с инфаркт, те пишат по вестниците,а те обичат такива истории
58
1
 
16
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Абе Вие сте много нагли, не само лекарите ами никой няма да ви остане тука, а защо? Сами си отговорете, ако можете.
57
7
 
12
 
! Отговори
д-р преди 9 години
След няколко години в Б-я ще останат само лекари пенсионери и ***. Ще ходите в чужбина на доктор и ще плащате луди пари,но най голямата ви изненада ще е че доктора е българин. Дефицита вдига цената.
56
0
 
9
 
! Отговори
Боев преди 9 години
Да но в крайна сметка ще заминат до 30 %,а ще останат за постоянно не повече от половината.Аз заминах за Германия през 1997 г. и останах 2 г..Работех като инженер в БГ фирма, на обект в Мюнхен.Уж заплащането прилично, уж условията добри,но само чакаш да свърши договора,прибираш парите и се връщаш.През 2007 отидох вече като специалист в немска фирма,заплатата отлична,но работиш като роб, прибереш се,ядеш и спиш и после пак здраво бачкане.Ставаш като животно и си винаги ауслендер и скоро се връща
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Dr HausСелски, само като ти чета изказа сши ,и ясен.На такъв като теб магаре да нахрани не бих му поверил та какво остава за човешки живот.А на "колеги" може да говориш на подобни смешници като теб с тапии за докторЕ но истинските лекари не са ти никакви колеги а ГОСПОДА Лекари.А професията наистина е уважавана ( а не конвертируема) но ти не си част от това!
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В чужбина няма работиш по 12 часа.Работа по 24 часа и кога ти каже чорбаджията на клиниката.Ако не ти харесва родна БГ.
53
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличете приема на лекари във ВУЗ-овете. Не е сложно.