Предлагат 15 дни отсъствия по семейни причини и в предучилищна

До сега разрешеният брой беше 10
Обновена: 8 апр 2024 11:13 | 8 апр 2024 11:08, Инна Ангелова
14
Предлагат 15 дни отсъствия по семейни причини и в предучилищна
Снимка: БГНЕС

Децата, които посещават задължително предучилищно образование вече ще могат да а отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование, който е публикуван за обществено обсъждане на страницата на МОН.

За тази учебна година максималният брой отсъствия по семейни причини от детска градина е 10. С увеличението им  ще се синхронизират изискванията към децата, записани за задължително предучилищно образование с тези към учениците, коментират от МОН.

С приетото миналия месец изменение на Наредбата за приобщаващото образование се даде възможност учениците да отсъстват до 15 дни в рамките на една учебна година с мотивирано, писмено заявление от родител до класния ръководител. Така родителите могат самостоятелно да вземат решение по отношение на отсъствията на своите деца от училище в случаи на семейни събития, лични ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др.

Извън тези 15 дни по семейни причини децата, посещаващи задължително детска градина, е допустимо да отсъстват и за времето на училищните ваканции, определени за съответната година. Те могат да отсъстват и по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Образование
Изпит по математика за кандидат-студенти в Софийския университет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 3 седмици
До 2 Детето ти ще отсъства от училище колкото решиш ти, а като завърши детето ти и е неграмотно и не може даже името си правилно да напише, ще работи където и ако го наеме някой! И претенции за четирицифрена стартова заплата ще си останат само претенции!
10
1
 
3
 
! Отговори
Митко, 3та "В&q преди 3 седмици
Аз имам много пари. Когато ми свършат, излизам на двора и си бера шума от дърветата. И пак имам пари. Толкова е лесно. Възрастните само се оплакват, че нямат пари, но не се сещат да си наберат...
9
0
 
2
 
! Отговори
До преди 3 седмици
Като си толкова отворен,защо децата ти не са в частна детска градина?Нямаш пари?Ти колко деца имашюбе отворко ? От сега знам 0 ..поредния ялов многознайком
8
0
 
5
 
! Отговори
Некадърници преди 3 седмици
В момента малките деца са по-ограничени от учениците - явно детската градина е по-сериозно нещо от училището. И никой не се сети да го гласуват заедно, та сега поотделно за предучилищна.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крайно време беше! Като се има предвид и несъществуващият сутрешен филтър на децата в градините, дори 15 дни са крайно недостатъчни при тези чести боледувания! На практика тези дни човек вместо да ги използва за отдих на детето, трябва да го държи вкъщи здраво, понеже болните и сополиви са на градина...
6
0
 
4
 
! Отговори
Ранно съзрял преди 3 седмици
А по майчинство и бащинство кога?
5
3
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 3 седмици
Детето ми, което е на градина, е в ЧДГ, защото на бачкерите от прованса дечурлигата заеха местата на топ платците на данъци в София. Какво значение има, прочее, дали е държавна или не?! Правилата са еднакви. Те следват това, което е заложено от МОН. А пари имам, не ме мисли мене.
4
5
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 3 седмици
Като си толкова отворен,защо децата ти не са в частна детска градина?Нямаш пари?
3
1
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
Айде пак си помисли едно време за 2ра, 3та и 4та група на ДГ колко бяха и дали беше задължителна 2ра група.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
О, моля ви се! Детето ми ще отсъства от ДГ и училище точно толкова, колкото решим НИЕ, родителите. Разни амбициозни тетки и даскалици грам не ме интересуват. Точно НИКОГА детето ми няма да ходи на градина и училище (с 2 деца сме), когато е пикът на грипа. Тогава сме на семейна ски почивка минимум месец. Добре, че направиха онлайн бележките- с 2 реда по Вайбър моментално ЛЛ прави бележка. Не че и преди сме се редяли при лекари де- нашият е частен.
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно време бяха по 3 дни.

Спонсорирани публикации