Европа ни дава над 257 млн. лв. за приобщаване на деца към образованието

МОН: Проектите "Силен старт" и "Успех за теб" са финансирани от ЕС
Обновена: 23 апр 2024 11:29 | 23 апр 2024 11:19, Анисия Иванова
19

Над 133 хиляди деца и ученици ще бъдат подкрепени по образователни проекти, които Министерството на образованието и науката изпълнява по Програма "Образование". Още в детската градина децата от уязвими групи и техните родители ще бъдат включени в дейности за трайно приобщаване към предучилищното и училищното образование, за да се намали делът на преждевременно напусналите детска градина и училище.

Проектите "Силен старт", насочени към детските градини и "Успех за теб", подкрепящи учениците, са финансирани от Европейския съюз. Те бяха представени на мащабен форум във Враца.

Инвестиция от над 257 млн. лв. европейски средства ще подкрепи деца и ученици, като ще мотивира и педагогическите специалисти за допълнителна работа с тях.

"Проектът "Успех да теб", който стартира преди 14 месеца за училищата и проектът "Силен старт" за детските градини, който започва сега, надграждат проекти, модели, инструменти и програми, включително добри практики, по няколко големи проекта, които вече приключиха. Това означава, че работим системно и устойчиво за успеха на всяко дете, започвайки още от яслените групи в детските градини и минавайки през цялата училищна система", каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

В проектите на Министерството на образованието и науката през годините са обхванати близо 200 хиляди ученици за допълнителни обучения, а над 10 хиляди специалисти са обучени за ранно диагностициране на ученици в риск от преждевременно напускане на образователната система. В допълнително обучение по Български език са включени близо 50 хиляди деца, като за преодоляване на икономическите бариери е била осигурена и такса за посещаване на целодневна детска градина.

В проект "Успех за теб" са обхванати близо 1500 държавни, частни и общински училища, подчерта зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

"От тях 1431 училища изпълняват дейности, насочени към обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие на ученици от уязвими групи. 188 училища изпълняват дейности, насочени към ученици с изявени дарби. 143 училища участват за двете целеви групи", посочи тя.

Ангажирани са медиатори, логопеди, психолози, социални работници, ресурсни и помощник-учители. С новия проект "Силен старт" ще се надгради подкрепата на децата в детските градини.

"Над 75 хиляди родители и деца в градини и яслени групи ще получат подкрепа в следващите 5 години. Тази мащабна подкрепа ще даде отпечатък върху качеството на българското образование", категорична е Лазарова.

В проекта ще бъде включена и Детска градина "Българче" от Враца, която вече има добри резултати от предходните реализиране проекти на Министерството на образованието. "Хората, които работят с децата, не сме си освободили - работят и чакат стартирането на следващия проект. Децата имат нужда", смята директорът на градината Калина Дуранкиева.

Най-добрите инвестиции са тези в образованието, подчерта изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование".

"Финансирането по Програма "Образование" се допълва и чрез инвестициите чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. ", уточни проф. Георги Вайсилов.

Проектът "Успех за теб" ще продължи до края на 2027 г.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Образование
Ръст на заразените с коклюш в София, за седмица скочили с над 50%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Христина преди 1 седмица
Още пари за крадене, няма спиране. Прецедент все повече се увеличават учениците на домашно обучение. Все по малко съвестни учители има в държавната система, за сметка на корунпирани такива ( на една заплатка не се живее, има добри родители които си плащат данък спокойствие). Всичко е добре скалъпена лъжа за прах в очите на хората.
15
0
 
2
 
! Отговори
кака Кера преди 1 седмица
Кому е нужно всичко това? На повечето деца НЕ им се учи и ходят на училище, за да получават родителите им детски надбавки.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От нищото - нищо срещу много пари за симулиране мислене у управленците.
13
0
 
12
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 седмица
Ромите пак са се жалвали от българската " тирания " . Не им стига , че не плащат от десетилетия вода , електричество и навсякъде в транспорта и БДЖ пътуват гратис , че навсякъде и от всеки се опитват или брутално крадат . Колкото и пари да им дават за помощи , ТЕЛК , НЕЛК или образование не им стигат , защото и те като управляващите ни имат умствено недоразвитие , което прераства в умствено заболяване което е неизлечимо . Това се нарича в конкретните случаи - манталитет .
12
0
 
16
 
! Отговори
Защо не уточняват? преди 1 седмица
Защо не се каже изрично колко от тези 257 милиона ще бъдат отделени за учениците с изявени дарби? Там има смисъл да се наливат пари, вместо да се употребяват за отглеждане на плевели.
11
0
 
12
 
! Отговори
Обърнете внимание преди 1 седмица
Какво се казва за онези, които и по рано са работили по програми със същата насока, например, когато ходеха по къщите, за да събират децата, престанали да ходят на училище. Помните ли плачевните резултати? Отчетоха броя на децата, върнати в училище, но после се оказа, че повечето от тях отново са отпаднали още преди края на учебната година. Сега ни съобщават, че ангажираните по онази програма не са освободени и "ЧАКАТ СТАРТИРАНЕТО НА СЛЕДВАЩИЯ ПРОЕКТ",т.е. чакат парички за безрезултатна дейност!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези 257 милиона лева са от джоба на българските данъкоплатци. Тези пари са част от задължителната ни ежегодна вноска към ЕС. Взимат ги от нашия джоб и ги дават на онези, които не плащат данъци и създават проблеми поради мързела и безотговорността си.
9
0
 
7
 
! Отговори
Нека да уточним преди 1 седмица
Европа не ни подарява, а преразпределя онези пари, които всяка държава-член на ЕС ежегодно внася като задължителна вноска. И 75 000 тукашни индивида, които не плащат никакви данъци пак ще бъдат облагодетелствани с ЧЕТВЪРТ МИЛИАРД лева заради това, че не са благоволили да научат децата си на бълг.език или не ги пращат на училище. Ако до децата на данъкоплатците стигне нещо, ще е по линия на онези 188 училища, за които се казва, че "изпълняват дейности, насочени към ученици с изявени дарби"
8
0
 
5
 
! Отговори
Който се приобщи преди 1 седмица
Повече пара няма да види
7
0
 
16
 
! Отговори
666 преди 1 седмица
тези европейци не си ли научиха урока, че с парите които наливат се гушат онези отгоре и забогатяват за дни. за римляните колкото и да дадат резултата е нулев. училище и работа не са им приоритет, поне на болшинството.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Леле, винаги съм се чудил защо българите изоставиха съвсем умишлено работещите образователни системи и ги заменят с неработещи съвсем умишлено и ето отговорът,ако бяха оставили работещите системи нямаше да се докопат до допълнително финансиране.Искаш ли пари съсипи, за да те финансират.
5
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
колко години едно и също едно дете не посещава ли детска градина или училищему се спират детските добавки какво е толкова трудно тези пари ще потънат впясъците
4
1
 
14
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
Знаем за кой етнос ще отидат парите и какъв ще е резултата. Единствен начин да се върнат тези деца в училище е спиране на помощите.
3
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Пак ли цигaниme. Или тоя път и другите. Аучете ги само да изпълняват команди, повече не им трябва.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей ся тука ще е голямата лапаница. Един няма да се научи да чете от кражби.
1
1
 
15
 
! Отговори
Бля,бля преди 1 седмица
Пак пари за *** ,за българчета по етнос купиш.