СУ има нужда от 100 млн. лв. за ремонт, сградата е в тежко състояние

Покривът е един от основните проблеми, необходима е пълна реконструкция
34
СУ има нужда от 100 млн. лв. за ремонт, сградата е в тежко състояние
Снимка: БГНЕС

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние.

Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката.

Сградата деградира, а покривът е един от основните проблеми, подчерта той.

"Нуждае се от цялостна реконструкция. Дори над Аулата, най-тържественото пространство в сградата на СУ, дървената конструкция, която носи този великолепен купол, е компрометирана. В следващите години ние рискуваме действително да стигнем до тежки поражения", добави той.

По думите му към момента няма помещения, които да не се ползват, но има такива, които са с тежки поражения от течове.

Настояването е за планирана в рамките на няколко години цялостна реконструкция на двете сгради и дворното пространство. На държавата ще бъде предложено и изграждането на подземен паркинг. Ректорът е категоричен, че това е напълно възможно: "В минали години са правени такива предварителни проекти, но не са отпускани средства".

Предварителните разчети сочат сума между 80 и 100 млн. лв. за ремонта, посочи ректорът в интервю за предаването "Преди всички". Той обясни, че тази сума не може да бъде инвестирана наведнъж, защото университетът не може да затвори врати. По думите му реконструкцията ще бъде в рамките на 4-5 години, за да се обхване цялата сграда.

"Освен финансова подкрепа, трябва да получим и институционална подкрепа от държавата", категоричен бе проф. Вълчев. Според него проблемите във висшето образование изискват дълготрайни решения.

"Като хора, които стопанисваме тази сграда, сме длъжни да алармираме за сериозните проблеми в нея. Полагаме всички усилия и грижи да я поддържаме в добро състояние, да обновяваме отделни аудитории, но с бюджета, който държавата отпуска, не сме в състояние да спрем тази видима деградация на сградата. Това е един от символите на централната част на София, един архитектурен символ въобще на пиетета на българската нация към образованието, онзи възрожденски порив за промяна, за модернизация, което да става през образованието", коментира ректорът.

Проф. Вълчев се надява да получат подкрепата от държавата, за да се върне достолепието на тази сграда. Ако не срещнат нужното разбиране, колективните органи на Университетът могат да вземат решение за протести, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: университетремонтСУ
Още от Образование
Европа ни дава над 257 млн. лв. за приобщаване на деца към образованието
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 4 дни
Студент съм с СУ и уча в ректората. Не мисля, че мнозинството коментиращите са били в сградата в близките години. Някои кабинети са в доста тежко състояние, с банки на 60 години, разпадащи се панели и стени, които не са виждали боя от времето на соца. С мои колеги изчислихме, че за да се стегне една стая са необходими немалко пари (на фона на таксите ни, това е непосилна задача за институцията). Все пак браво на ректора, че в последния месец нареди да се започнат някои освежителни ремонти.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
искаха независимост, искаха самостоятелност, всеки който има собствено жилище сам си прави ремонта, същото и в църквата, искаха си храмовете, сега храм "Св. Ал. Невски" е с почти заличени стенописи от течовете, а от дарението на дядо Добри си направиха нови дрехи и обновиха стенописа на Фердинанд, на който той е изобразен като римски император
32
0
 
6
 
! Отговори
Вече имаше преди 1 седмица
ремонт за енергийна ефективност и на ректората и на университетска библиотека. Правиха и ремонти на покривите. На сградата на ректората, където е библиотеката на филологиите, направиха основен ремонт, дори Борисов идва да открие библиотеката. Ректор беше Иван Илчев.
31
1
 
6
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 седмица
Искам да попитам главния ректор кой допусна да се стигне до това състояние на сградата и защо реве за пари сега като мълча когато гласуваха студентите да не плащат такси ?
30
0
 
1
 
! Отговори
Пари има, в злато са преди 1 седмица
Братята Евлоги и Христо Георгиеви са получили от Вълчан войвода пари за построяване на българско висше училище. Никой не знае дали огромното златно съкровище на войводата и на рода Бимбелови или той е намерил една от така наречените "банки на римляните" - трудно достъпни места в пещери, в които са държали злато. За една от тези пещери се знае доста. Толкова ли е трудно държавата да организира проникване там, вместо иманяри самодейци постоянно да изчезват, опитвайки се да достигнат до там?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако се отпусне тази сума за ремонт, вероятно ще го направят добре. Ще ударят един латекс,да се освежи и цената на евтините апартаменти ще стане пет хиляди евро квадрата . Ще има и за банкянското шкафчинци,че то само с изваждане не става.
28
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 1 седмица
То Главчев си е Бойко.
27
0
 
6
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 седмица
Е, случва се човек да открадне... понякога по повечко...
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малко ли "бизнес" прави СУ. Сигурно върти милиарди годишно. Да си отделят няколко процента от печалбата и ето пари за ремонт.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сори, няма вече Бойко дай.Няма вече Бойко, няма и пари.Следващият път такива *** като Вълчев , Илчев и кукувицата Бадева да си мерят приказките.Да искат от Радев.
24
0
 
5
 
! Отговори
Баце преди 1 седмица
Да извади от чекмеджетата .
23
1
 
7
 
! Отговори
А,и тоя преди 1 седмица
Ректор иска хотел в Гърция.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пимпирев да ги закара всички от ръководството с кораба на остров Ливингстън и да ги остави там.Белким се отървем от тия пиявици.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това което аз построих вие не можете да боядисате!
20
1
 
4
 
! Отговори
мение преди 1 седмица
Като продадат вилаета на Любо Спасов в парка на болница Лозенец могат и повече от 100 милиона да усвоят!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си ги търсят от Катамарана
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Луди!
17
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
ВЪВ УЧИЛИЩАТА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ И УНИВЕРСИТЕТИТЕ РЕМОНТИТЕ СЕ ПОЕМАТ ОТ ДЪРЖАВАТА КОЯТО ПРАЩА КОМИСИИ И ТЕ ИЗГОТВЯТ ДОКЛАДИ! 100 МИЛИОНА ЛЕВА СИ! ДА ИЗГОТВЯТ ПРОЕКТ И ДА КАНДИДАТСТВАТ ПО НЯКОЯ ПРОГРАМА КЪМ ЕС И ЩЕ ПОЛУЧАТ ПАРИ! ЯКО МИРИШЕ НА НЯКАКВА ДАЛАВЕРА ОТ СОРТА ДЪРЖАВАТА ДА ПОЕМЕ ВСИЧКИ РЕМОНТИ В СУ ПА НИЕ ДА СИ РАЗПРЕДЕЛИМЕ ПАРИТЕ ОТ СТУДЕНТИТЕ ЗА БОНУСЧЕТА И ДРУГИ РАБОТИ :D
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ректора втори университет ли ще строи? Аз за толкова ще построя цял град :(
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
щом няма пари за най-старият университет у нас, значи не сме си направили добре сметката