МС: Таксите за студенти и докторанти във ВУЗ отпадат тази година

Целта е да се подобри достъпът до висше образование
13 мар 2024 14:18, Анисия Иванова
20
МС: Таксите за студенти и докторанти във ВУЗ отпадат тази година
Снимка: БГНЕС

Таксите за студенти и докторанти в държавните висши училища да отпаднат още тази година, реши правителството с предложените промени в Закона за висшето образование (ЗВО), съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Целта е да се подобри достъпът до висше образование на студентите, както и държавните висши училища да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина или в България. С отпадането на таксите за студентите и докторантите съответните разходи за обучение ще бъдат поети от държавата. Необходимата сума се изчислява на близо 136 млн. лева за 2024 г.

Предвижда се заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 година. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства на университетите и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен "доктор", за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения за 2023/2024 година.

Мярката е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. в подкрепа на родителите и на достъпа до ранно детско развитие детските градини станаха безплатни за гражданите. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от следващата учебната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от първи до 12-и клас ще бъдат безплатни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ВУЗтаксистуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
До МОН преди 1 месец
Сега МОН да направи наредба за правила за приема и публичното оповестяване на баловете за всяка специалност и университет. Защото ще се нарежда всичко под масата. Ще се приемат едни студенти безплатно, а други ще останат за платено обучение. Познайте - ако няма прозрачност какво ще се случи! Четох някъде скоро, че нямало такива изисквания за публично обявяване. Защо няма! Хайде МОН - Вие сте.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро търговските дружества уж университети ще започнат да дават пари само и само някой да се излъже да им влезе там да се образова, за да им върви далаверата
10
0
 
4
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
Приемните изпити за ВУЗ-овете отдавна са една пародия. Сега и безплатно образовние. Кой ще плати "безплатното образование" на студентите ?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
75 000 места за първокурсници и тая година при 51 000 завършващи средно образование. И ще е безплатно. Сега е момента за Вишо. Или баклаварър.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще плащаме на кцо, кьраво и черно да се излежава на топло в аулите!
7
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Честото на данъкоплатеца! Още едно перо за хранене! А тези студенти после гарантира ли държавата, че ще останат да работят в България? Или само ще им плащаме таксите и после ще ходят в Германия да практикуват?
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, много добро решение, ако ми върнат парите за този семестър, ще гласувам за пп дБ. Не им Бях фен, но с това ме спечелиха.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Божее всичко в България става безплатно!! Да не отиваме на избори??
4
9
 
11
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Най-после нещо изключително важно за бъдещето на българските граждани , които желаят да се образоват .
3
1
 
19
 
! Отговори
ооо преди 1 месец
вместо да направим нещо да направим образованието по-смислено, ние го правим безплатно, за да се харесва. Безплатен можеше да е градският транспорт, за да е предпочитан, образованието на 1во място трябва да е смислено!
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама чудесно, нямам думи! Дайте достъп на куцо, кьораво и сакато до висше образование, после ще ви питам кой ще ви носи пицата и кой ще ви мие колата!
1
2
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Това добре, ама аз ли да им плащам масрафа? Пак ше орежат от пенсиите.

Спонсорирани публикации