Над 5 бона за IT висшист...Какви заплати получават новозавършилите?

МОН изготви рейтингова система на висшите училища у нас
14 ное 2022 12:23, Анисия Иванова
208
Над 5 бона за IT висшист...Какви заплати получават новозавършилите?
Снимка: БГНЕС

Поне две са положителните тенденции във висшето образование за 2022 година - по-добра реализация на завършилите и увеличен брой на научните публикации, включително на международно разпознаваемите. Това отбеляза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на новото издание на Рейтинговата система на висшите училища днес в Министерството на образованието и науката.

Министърът посочи, че независимо от негативните икономически ефекти, свързани с COVID пандемията и войната в Украйна, делът на регистрираните безработни сред българските граждани, завършили през последните 5 години висше образование в страната, спада до рекордно ниско равнище от 2 % при нива от 3,5 % през миналата година. Това е най-ниската регистрирана безработица сред завършилите откакто съществуват данни за този индикатор в Рейтинговата система, която за първи път беше публикувана през 2011 година, отбеляза проф. Пенов, цитиран от пресцентъра на МОН.

Почти всички студенти, които завършат медицински специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред дипломиралите се по професионални направления „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“ е около и под 1%. Толкова е делът на безработните и сред завършилите „Военно дело“ и „Математика“. Най-висок е той в направление „Социални дейности“ 3,7%.

Средният осигурителен доход на завършилите също нараства, достигайки до 1647 лева през 2022 г. при 1520 лева през миналата година и едва 867 лева през 2014 година. Най-високи са възнагражденията на висшистите с диплома по „Информатика и компютърни науки“ - 3456 лв. осигурителен доход. Следват завършилите „Математика“(2771 лв.), „Комуникационна и компютърна техника“ (2731 лв.), „Медицина“ (2711 лв.), „Обществено здраве“ (2703 лв.).

На ниво конкретно висше училище най-високи облагаеми доходи получават завършилите "Информатика и компютърни науки“ в Софийския университет (5592 лв.), следвани от завършилите „Администрация и управление“ в Американския университет (4568 лв.) и „Информатика и компютърни науки“ в Нов български университет (4333 лв.).

В сравнение с миналата година най-голямо увеличение на броя на действащите студенти се отчита в направленията „Педагогика“ (709) и „Педагогика на обучението по …“ (366). Най-голямо намаление има в направление „Икономика“ (1098). Въпреки това то продължава да е най-масовото в България с 28 223 действащи студенти. Следват го „Педагогика“ със 17 083 обучаващи се и „Медицина“ с 13 271.

В стандартизираните класации на Рейтинговата система за 2022 година СУ „Св. Климент Охридски“ се класира на първо място в 21 професионални направления от общо 28, с които участва в класациите. Техническият университет в София се класира на първо място в 6 професионални направления от общо 9, с които участва в класациите. Медицинският университет в София е първи в четири направления от общо 5 в класациите.

 „Св. Климент Охридски“ е университетът с най-много действащи студенти -19 999. Следват го Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ с 16 9334 и УНСС с 14 610 студенти. В 13 висши училища в страната броят на обучаваните студенти е под 1000, включително в три от тях броят на обучаваните студенти е под 100.

Рейтинговата система е изготвена по поръчка на МОН. Изследването е достъпно на български и на английски език в интернет на адрес: https://rsvu.mon.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
0
 
! Отговори
до 185 преди 1 година
Ти си програмист колкото аз съм космонафт. В англия няма професия програмист, има професия софтуерен специалист, който обикновенно върви с познания по определен език - Джава, Си/Си++, Питон, Пърл и т.н. Аз съм елрктронен инженер и освен уменията по проектиране на схеми и платки пиша и програми на всички езици, които изредих без Пърл, отделно VHDL, както и HTML, 3 вида Assembler, и работя на 3 операционни системи. Заплатата ми е средна за страната, по ниска от тази на GP. Въпроси?
179
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви програмисти, аз познавам хора, които с килийно образование в Англия цял ден си чатят по фейса и изкарват по 3-4 000 на месец хаха просто трябва да си добре информиран къде да се наместиш.
178
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се учудвам за медицината, че няма безработица, непривлекателна специалност с ниско заплащане в България, а в чужбина си е наказателно отговорна. Защо да бъдеш лекар и мед сестра като може да си в офисчето цял ден далеч от болестите на хората.
177
1
 
4
 
! Отговори
Пълна глупост преди 1 година
Работещите в областта на "Обществено здраве" 2703 лв ????????? Вие луди ли сте?Откъде го изсмукахте това? Пишете 1000 лв брутна заплата на здравен специалист-контролен орган,за да изглеждат нормални цифрите.....Подли сте
176
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия няма професия IT, всеки човек там е технически грамотен и сам си оправя компютъра/сървъра/мрежите/рутера. В по-големите компании имат отдели, които се занимават само с това, но заплащането е по-ниско от на квалифицираният персонал. Тоя мит - IT се създаде в третия свят, където компютрите са все още черна магия и само свръх надарени интелектуално могат да се справят с нея.
175
2
 
1
 
! Отговори
Епа преди 1 година
В една компания колко ИТ специалисти и колко други работници има ,тия сами с програмите си са безполезни.
174
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се занмавай.
173
5
 
15
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Еми значи не си разбрал въпроса. За 10к заплати в София би се изсипал целия свят, включително западния който се оутсорсва. Покупятелната способност на 10к лв в София е в пъти по-голяма от 10к евра в Мюнхен, Париж или НюЙорк. Та твоя отговор си остава Една Жена на Пазара Каза
172
7
 
7
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
Абе във Франция дават бруто 35-50Кевра за фулстак (нямам и понятие кво е това), а вие тук форумни плъхове твърдите, че у Софето се взимали по 10-15к лв минимум = 60-90К евра. Пояснете моля.
171
4
 
3
 
! Отговори
до доналд преди 1 година
Е то няма компания да не дава около тия пари за senior. Все едно да питаш кой магазин дава 900лв на продавачка... ами всички.
170
4
 
6
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Ама напишете ги вашите компании дето раздават по 10к заплати. Едно име не виждаме тук написано. Или се притеснявате че утре ще се получат 500000 Биогр от целия свят ? То иначе вашите коментари са тип Една Жена на Пазара Каза....
169
2
 
3
 
! Отговори
до 169 преди 1 година
Абе че има - има. Ама в 95% от случаите, когато е трябвало да оправяме мазеляк от "фул-стак" девове ни е боляло глава здраво и откриваме нови псувни.
168
4
 
13
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
Много програмисти, IT спецове , компют. грамотна нация , математици, а не мога да гласуват на машинки. ***
167
3
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Divide et impera бе
166
4
 
12
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Поредната статия, която да накара хората да се мразят помежду си. Divide and rule !
165
9
 
3
 
! Отговори
Батко преди 1 година
Аз съм системен администратор и взимам 6к. Ако има програмисти под тези пари, то те са или начинаещи или иди07и
164
4
 
5
 
! Отговори
кур преди 1 година
Брей то в БГ само програмисти ще останат. Наистина е много хубаво, че дават големи заплати в тези сектори. Поне една малка част от България да може да си плати сметките, поддържа жилището колата и евентуално допринесе за общото благо. Иначе горките са тоталщета. От бедни семейства ли произлизат, от провинцията ли са повечето, знае ли човек, но са с манталитети на плеймейтки от Горно Нанадолнище. Дано техните деца са по-удохотворени, алтруисти или поне прилични хора.
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до Full stack Абе, има хора да го умеят това. Но са много малко и определено не с 5г опит, а някъде към 15-20г. В масовия случай си прав, че резултатът от full stack е трагичен, защото опознаването на една технология- бази данни, бекенд или фронтенд отнема години първия път. Като си минал 5г писане на фронтенд с нещо, на другото ще минеш за година примерно, третия път ще е месец. Но трябва само това да правиш. Следва пак толкова бекенд и т.н. Накрая може да събереш умения.
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист ишлемист Когато намериш система сама да може да програмира нещо в момента, кажи. Реално поне 100г напред няма какво да измести уменията на човека в програмирането. Да, заготовки за сайтове и подобни има. Има системи почти без код да вадят нещо много просто. Няма никъде автоматика да изкара от 0 система да събере 2 числа и преди това да разбере, че заданието е точно такова. Системи се рекламират като заместващи програмисти. Реално искат повече хора да пишат код и да ги подържат
161
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 164 всъщност повечето не искат да се учат. О, учат всъщност. Четат какво ли не, пробват всеки фреймуърк и т.н. Но да ги накараш да пишат сериозно код и за работата си(комитват по 10ина реда на ден), да пробват тежки задачи няма шанс. Манията е, че с теория най-вече от блогове и ютуб курсове за по час ставаш супер про.10г в банални проекти за сайтове не са 2г в банкови системи даже и за web. В банката ще имаш десетки пъти повече потребители и от огромен портал, куп връзки, данни и т.н.