Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия

Това да става с оръжието, което е дадено от Германия
31 май 2024 11:02, Александър Попов
147
Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Берлин ще обмисли възможността да разреши на Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус на брифинг в Одеса, предаде Укринформ.

САЩ и Германия са най-големите доставчици на военна помощ за Украйна. Двете страни многократно са заявявали, че Украйна не трябва да използва техните оръжия за нанасяне на удари по руска територия поради опасения, че това ще доведе до ескалация на войната.

"Политико" съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц сега "подкрепя разрешаването на използването на западни оръжия срещу цели на територията на Русия", като се позова на лице, запознато с позицията на германското правителство.

На пресконференция на 28 май Шолц заяви, че Украйна може да използва оръжия, доставени от Германия, "в рамките на международното право", което не забранява да се нанасят удари по руска земя. Германското правителство обаче не е дало изрично и публично разрешение на Киев да направи това.

Писториус припомни на пресконференцията в Одеса, че Шолц "ясно" е дал позицията си за използването на предоставените от Германия оръжия в рамките на международното право от страна на Украйна.

"Това е нещо, което ще обмислим", каза министърът в отговор на въпроса за разрешението на Киев да нанесе удар по руска земя с оръжия, предоставени от Германия.

Писториус каза още, че съществуват двустранни споразумения, които "не трябва да се обсъждат публично, за да се очертаят някои "червени линии" по отношение на това какво се допуска и какво не".

Призивите на Украйна да ѝ бъде разрешено да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия се засилиха, след като на 10 май Русия започна нова офанзива в Харковска област, в която според съобщенията са участвали 30 000 войници.

Киев заяви, че не е в състояние да нанесе превантивни удари по руските сили, които се струпват на границата, поради ограниченията за начина, по който могат да се използват западни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Далновиден преди 4 месеца
Този път май САЩ и Англия няма да помогнат на Братушките?
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 35 Едва ли. Седи в Кремъл и си скубе олисялото теме как сега ще строява руски войски от другата страна на границата, като знае, че украинците вече могат да ги намилат, за разлика от досега ....
39
3
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
29, то и на Вашингтон само това му трябва. Само дето руските подводници са по-близко до Фашингтон, отколкото американските до Москва.
38
2
 
5
 
! Отговори
ДО 24 преди 4 месеца
ДРЪН, ДРЪН ЯРИНИ... ... ПУТИН ИМАЛ ГЕНА НА УРСУЛА...??....... ЛЕКУВАЙ СЕ, ЧОВЕЧЕ.. ПУТИН СИ Е ЧИСТОКРЪВЕН МОНГОЛОИД , ЗАТОВА ВСЕ КЪМ АЗИЯ ВИ ТЕГЛИ ГЕНА...
37
4
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 4 месеца
Все повече се убеждаваме, че на Германия трябва да се забрани и кухненски ножове да има. Какво стана със забраната за въоръжаване наложена след 1945 година?
36
1
 
8
 
! Отговори
Става Страшно преди 4 месеца
Помните ли предния път, когато Русия и Германия бяха във война какво стана?
35
6
 
6
 
! Отговори
време за поправка преди 4 месеца
Bойна нямаше да има, ако САЩ и Великобритания навремето не бяха спасили СССР от далновидния германец...
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Адолф Хитлер хареса това!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така става, когато 75 години се изучава грешната и лъжлива история. Справка-Македония. На Запад е подобно. Днешните канадски студенти дори не знаят, че СССР е участвал във ВСВ и е стигнал до Берлин. Каза го български професор, преподавател в канадски университет и живеещ над 30 годи и там.
32
1
 
5
 
! Отговори
така е преди 4 месеца
До Сашо - С Германия и против Русия, в кърпа ни е вързана поредната катастрофа. И както коментират хората, че с връщане останките на Фердинанд на българска земя, ни чака трета национална катастрофа.
31
7
 
6
 
! Отговори
Хората са го казале преди 4 месеца
"Който нож вади.." - живеехме си спокойно, преди руската агресия.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде е бункера...
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
3a Бepлuн лu cтaвa въnpoc, uлu зa Paмщaйн?
28
7
 
3
 
! Отговори
закривай гетото преди 4 месеца
На Раша й трябва само 1 голяма ракета в Москва. Друго не й трябва. Няма нужда да трепят комарите и мечките в блатото.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците са се превърнали вече в уплашени животни и каквото им нареди господаря изпълняват. Ще се хвърлят през глава и в най-голямото безумие, повечето виждат смъртта като избавление, но какво ще стане с нас, какво ще стане и с наперените германци. Пак ще реват, че руснаците марширували в Берлин.
26
1
 
11
 
! Отговори
Хмм... преди 4 месеца
Освен от краварника сега и от фашистка Германия обмисляли да дадат право на зеленото просяче да удря цели в Русия. Хах и какъв мислите, че ще е отговора на Путин, след като анти съюза и неговата уж най-силна икономика се държат като агресор в полза на фашиста от Киев? Само не си въобразявате, че Русия ще стои и ще гледа как я атакуват на нейна територия. И последствията въобще няма на бъдат непредизвикана ядрена война!
25
0
 
5
 
! Отговори
Ядрена Франция преди 4 месеца
Ядрена Франция и Технологична Германия се въоръжават като за Трета Световна.
24
1
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
Европа навлезе в междинния етап на подготовка за война с Русия, тъй като тя все повече се въвлича във въоръжения конфликт в Украйна. Това мнение изрази унгарският премиер ОрбанПо думите му, всяка седмица той вижда нови признаци, че Европейският съюз и НАТО се готвят за военни действия.Орбан отбеляза, че влизането във война не става с една стъпка. Има три етапа: обсъждане, подготовка и унищожаване. Сега завършваме обсъждането и сме в подготвителен етап. На сантиметри сме от унищожението"
23
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Хаха, по-скоро руснаците са братя на германците по ген :)
22
1
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 4 месеца
До Наши БратяИ като сме все с Германия до къде сме стигнали? Два пъти загубили и съсипани