Ethiopian и Lion Air: Две катастрофи, две авиолинии... Самолетът – Boeing 737

Много прилики между две катастрофи, станали в рамките на няколко месеца
Обновена: 11 мар 2019 09:58 | 11 мар 2019 09:50,
104
Ethiopian и Lion Air: Две катастрофи, две авиолинии... Самолетът – Boeing 737
Снимка: Reuters, архив

От дебюта си през 2017 година Boeing 737 МАХ, последният масов пътнически самолет на компанията, се справяше доста успешно с безопасното транспортиране на хора от точка А до точка Б.

Но след вчерашната катастрофа на Ethiopian Airlines, в която именно Boeing 737 се разби 8 минути след излитането си, сигурността на самолета започва да става доста съмнителна. Това е втората катастрофа с Boeing 737 само за пет месеца, отбелязват експерти в сигурността на въздушния трафик.

Още по темата

Доста е рано да се правят заключения, но има доста прилики между вчерашната катастрофа със самолета на Етиопските авиолинии и трагедията, която сподетя полет 610 на Lion Air. На 29 октомври миналата година Boeing 737 се разби в морето край Индонезия, минути след излитането си. Всички 189 души на борда загинаха.

Приликите между двете катастрофи са много.

И двете летателни средства бяха точно Boeing 737 МАХ 8s.

В семейството на Boeing 737 има 4 различни версии - MAX 7, MAX 8, MAX 9 и MAX 10, по ред на големината си. От компанията са доставили най-много самолети Boeing 737 МАХ 8.

От 31 януари насам от компанията имат потвърдени поръчки за над 5000 самолета МАХ. Доставени са 350, а два от тях вече се разбиха.

И двете катастрофи станаха минути след излитането.

Полет 610 на Lion Air се разби 13 минути след излитането. За полет 302 на Етиопските авиолинии фаталната минута беше 8-та. Трябва да се отбележи, че излитането и кацането са най-рисковите при всеки полет и тогава се случват повечето инциденти.

Пилотите не са успели да постигнат стабилно издигане.

Все още няма изчерпателни доклади за нито една от двете катастрофи, но от предварителните дани става ясно, че излитането и на двата самолета не е било плавно.

И двата полети са били първите за деня.

Малко вероятно е това да е причината и за двете катастрофи, но е интересен факт, че и двата инцидента са се случили при първия за денят полет за самолета.

Времето... не е фактор.

Атмосферните условия изглежда не са фактор за инцидентите на Lion Air и Етиопските авиолинии. И в двата случая самолетите са излетели при ясно време и добра видимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Боинг 737 не е лош самолет но не и новата версия която е направена само за . Има изключително влошени леталени харектеристики и всичко се кмпенсира със софтуер и ако се появи проблем с него овладяването на смаолета в ръчен режим е мног трудно. Има дотатъчно мнения по въпроса от хора в бранша които го критикуват много. Тка че ако имате избор за момента го избягвйате
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе 13 минути полет вече не е излитане.За българските разстояния София-Варна, това е някъде към ихтиман вече.
46
2
 
13
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Покрай издънките на Boeing, със сигурност ще скочат поръчките за А 320 Neo
45
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен до 35 преди 5 години
Има много причини да мразим сащ не че е модерно, унищожаването на армиата ни, икономиката ни, вмешателството в избора на изтребител, вмешателство да спираме важни за нас проекти са само малка част за мразим сащ.
44
11
 
3
 
! Отговори
СТОЯН ГАНЕВ преди 5 години
Стига с този Турско Потоку..Има тръба за 19 милиарда куб.м. газ за Турция...ТОВА Е САМО ТУРСКИЯ ПОТОК !! ЗА МОМЕНТА НЯМА СКЛЮЧЕН ДОГОВОР ЗА ДРУГИ ТРЪБИ И ДРУГ ОБЕМ, НИТО С ТУРЦИЯ, НИТО С НИКОЙ . Има проект (ще рече може би да, може би не) за САМО ЕДНА ТРЪБИЧКА СЪС 15.8 млрд. куб. м газ . Което е смях, ако това е новия ЮЖЕН ПОТОК .УКРАЙНА Е ГОЛЕМИЯ ИГРАЧ ТУКА---ТЯ ИМА ТРИ ГОЛЕМИ ТРЪБИ НА НЕЙНА ЗЕЕМЯ...И РОССИЯ БЕСНЕЕ ЗАРАДИ ТОВА. ЗАРАДИ МРЕЖАТА !!ДВЕ ОТ ТЯХ ОСТАВАТ !! КЪМ ЗАПАД !!
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При всички случаи става въпрос за дефект който докато го открият ще загинат още хора ако продължават да го използват. Излитането и кацането са най рискови при един полет. Два идентични случая в рамките на месеци при излитане хич не е за пренебрегване. Днес Китай съобщи че оставя на земя всички Боинги докато не се установи защо падат. Китай има най много Боинги в световен мащаб.
42
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите мразят САЩ и си пращат децата там.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичайте си САЩ колкото си искате, но все пак гледайте да пътувате с Еърбъс.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен24наистина ли си такъв параноик да подбираш полетите и авиокомпаниите по типа на самолета?И аз летя от 20 години, но разбирам, какъв е самолета, чак като го видя през прозореца на гейта. Не съм се интересувал никога предварително на какъв самолет ще летя.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше една серия от поредицата по Нешънъл Географик в която причина за катастрофата на самолет бе поставена част менте. Разследването стигна до там, че комисията разследвала случая, установи, че части менте са стигнали и до президентския самолет.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Тъй тъй :) хайде обратно в леглото.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен евреите рептили са използвали ХААРП и са свалили самолета като жертвопреношение към фамилията Ротшилд! Няма друго обяснение!
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много причини да се мразят САЩ и всичките са основателни!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По сценарии от филми които съм гледал мога да предполагам и саботаж на самолета за да сринат акциите на Боинг. Все пак имали 5000 поръчки за 737. А може и просто филми да гледам :)
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО МИГРАНТИ НАВЛЯЗОХА В САМОЛЕТНИТЕ ЗАВОДИ, ОТРАЗЯВА СЕ НА КАЧЕСТВОТО.ТОЙ ТРЪМП НЕНАПРАЗНО ИСКА ДА ПРАВИ ОГРАДА С МЕКСИКО.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След няколко месеца, ще гледаме в поредицата Разследване на самолетни катастрофи на Нат Гео, каква е причината.
32
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГНали знаеш, че е модерно да се мразят САЩ без конкретна причина :) остави ги да си пишат глупости те за това живеят :)
31
12
 
3
 
! Отговори
Много ясно преди 5 години
Стига с тези тенденциозни поръчкови статии ....... не ви прави чест !
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VЧовек :) защот толкова държите да се правите на компетентни нямам идея :))
29
7
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Туй хвърчило има проблем с катеренето на височини .Същия проблем имаше и фи шеснаисти .ф16 не можеше да излети с бомби и затова му сложиха по големи хоризонтални стабилизатори и по мощен двигател .Това е по известно като ремонта блок 15 на на фи шеснаисти ;) Ми да направят пак същото кво има да се мисли ? То тва при американците е традиция .Да продава маломощни самолети и като ги натоварят с повечко карго и да стане като при ф 16