Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал

Търсят се и заварчици, шлосери, готвачи и сервитьори
10 сеп 2018 17:30,
162
Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал
Снимка: архив Булфото

67% от работодателите ще имат нужда от нов персонал в идната година, става ясно от анкета на Агенцията по заетостта.

В проучването на агенцията, проведено от 6 август до 5 септември са участвали 2615 работодатели. Те са посочили нуждите си от кадри в краткосрочен и средносрочен план.

Работодателите могат да посочат търсените от тях кадри през следващата една година с квалификация по 183 професии и специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и по други 38 професии, предимно изискващи висше образование. Работодателите имат възможност да заявят потребности и от предложените им 23 вида други умения и 8 ключови компетентност.

Още по темата

Специалисти продължават да се търсят за административни, счетоводни и IT дейности (офис-мениджър, оперативен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При кадрите със средна квалификация търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и др. Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и др., както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и др.

Сред специалистите с висше образование са заявени предимно машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ специалисти, финансови и административни специалисти, педагози и учители, медицински персонал. Търсят се също специалисти ТРЗ и УЧР, управление проекти, софтуер и др., както и шофьори, мотокаристи и др.

Близо 38 на сто от работодателите търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност, а 18 на сто посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език. Компютърни умения заявяват 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на сто от анкетираните.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри от професионални направления или области на висшето и средното образование.

Второто проучване на Агенцията по заетостта се провежда основно сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. Всички желаещи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта и ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетирането се прави за втори път тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори - работодателски и синдикални организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ITИзобщо не ни интересувате вие от ИТ сектора. Не ни се натрапвайте!Налазили сте по всички форуми, не се диша от вас.
25
4
 
32
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Само в България може да се случи, да не може да се пенсионираш, защото не са те осигурявали 7 години.Няма такава държава!Само в България 80% от служителите биват осигурявани на минимална работна заплата.Кой би останал да живее и работи в страна, където робството е узаконено чрез минимална работна заплата?!?Заплата стига само за да си оправиш сметките след предоставени услуги от едрия бизнес (мафията).
24
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия които дават нормални заплати не търсят - вече са си намерили кадри. Тия с 600-800 лв. ще има да си търсят още дълго време.Хора има, но се свършиха баламите склонни да работят за 600 лв.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазара на труда в БГ няма нищо общо със света. Най-близко до нашия пазар е този на Антрактида, т.е. няма такъв. Тука е по-важно коя ОПГ е на власт.
22
7
 
22
 
! Отговори
IT преди 5 години
Аз съм програмист и не бих се съгласил да работя под 7000лв. заплата
21
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да..много се търсят!Условията са малко:1.До 25 години(с 20год.трудов стаж) 2.С 4 езика,2магистратури и 5 аспирантури(предимство е да има по ядрена физика) 3.Да работи на гъвкаво раб.време(събота и неделя,без допълнително заплащане) 4.Осигуровки на 4 часа(реални 12) 5.Работа в екип(1 човек-5длъжности) 6.Без болнични(пускате си от отпуската) 6.Стартова заплата-600лв.(ще видим как ще потръгне-ще я вдигнем на 800) Само това е-ако отговаряте:НАЕТ СТЕ!
20
2
 
35
 
! Отговори
123 преди 5 години
Работен ден 14 часа,плащаш си част от осигуровките на минималната заплата не на реалните пари ,нямаш платен отпуск,вечер след края на работния ден около 24.30 часа си плащаш и таксито ей така за разкош -професия готвач.Господа работодатели ,дерзайте !
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 700-1000 лева дето ги дават но не навсякъде и не винаги ще има да търсят и чакат.
18
2
 
19
 
! Отговори
Бахуро преди 5 години
Освен да питат работодателите, да вземат да попитат и доста повече работодатели (за да стане представителна извадка) какви точно хора се нуждае страната? Защото в момента във всеки университет има правист/юрист и икономически специалности. Е за какъв *** са? Тия, дето учат това сигурно после само 10% си работят по специалността? Тотално неадекватно образование...
17
2
 
33
 
! Отговори
Киро Спирта преди 5 години
Аз пък търся сини сливи за ракия до 0.30ст за кило!
16
2
 
14
 
! Отговори
ширинайката преди 5 години
Ко трябва да пише в закона за заплатата?Аз предлагам да напишат закон "ДА НЕ СЕ РАБОТИ ВСЯКА СРЯДА".
15
3
 
34
 
! Отговори
терцата преди 5 години
Я па търсим 3-*** за белот.Изисквания:- да познават терца, 50, 100, 200- да могат да събират до 151
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ширинайкатаНе искат да приемат закон за заплатата, а кодекса на труда е кодекс на началника и измислен в полза на директорите.
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да продължават току виж намерили ! Под вола теле .
12
2
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
До ширинайкатаАми неговите роднини са само бачкатори!То нали знаеш баща ми е кондуктор ,кондуктор съм и аз
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия 800лв...ще си останат с търсенето :P
10
3
 
35
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
До 123Те хубаво ще си наемат от Европа ,но незнам само как ще ги навият да работят за 300? ,на месец..може би ако ги завържат със дебел синджир....но те ще го прегризът и ще избягат!
9
22
 
7
 
! Отговори
ширинайката преди 5 години
До Анонимен6Ми намери си някой роднина да те назначи за генерален директор.
8
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не им стане ясно на работодателите че освен търсене във формулата има и предлагане (търсиш кадри - предлагаш заплати) нещата ще си останат такива каквито са. Никой не смята и другото нещо - с минимална работна заплата в Англия си позволяваш две почивки на година. В България не стигат за сметките. Образованието в България стремглаво върви на долу - никой млад със семейстео няма да се прибере. За,здравеопазване не мисля и да,започвам а що се отнася до корупция и сигурноат на живота......
7
2
 
59
 
! Отговори
Иеан преди 5 години
Направете анкета при служителите за да научат работодателите, от какво имат нужда служителите.Аз ще дам няколко изисквания, на които работодателите да отговорят.* Достойна заплата - минимум 1500 лв.* Плащане на осигуровки върху реална заплата.* Спазване на трудовото законодателство - 40 работни часа седмично.* Плащане на извънреден труд според нормативните уредби - ако се наложи да се работи в почивни дни, извънредно или нощем, да се плаща, както е описано в закона.