Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал

Търсят се и заварчици, шлосери, готвачи и сервитьори
10 сеп 2018 17:30,
162
Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал
Снимка: архив Булфото

67% от работодателите ще имат нужда от нов персонал в идната година, става ясно от анкета на Агенцията по заетостта.

В проучването на агенцията, проведено от 6 август до 5 септември са участвали 2615 работодатели. Те са посочили нуждите си от кадри в краткосрочен и средносрочен план.

Работодателите могат да посочат търсените от тях кадри през следващата една година с квалификация по 183 професии и специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и по други 38 професии, предимно изискващи висше образование. Работодателите имат възможност да заявят потребности и от предложените им 23 вида други умения и 8 ключови компетентност.

Още по темата

Специалисти продължават да се търсят за административни, счетоводни и IT дейности (офис-мениджър, оперативен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При кадрите със средна квалификация търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и др. Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и др., както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и др.

Сред специалистите с висше образование са заявени предимно машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ специалисти, финансови и административни специалисти, педагози и учители, медицински персонал. Търсят се също специалисти ТРЗ и УЧР, управление проекти, софтуер и др., както и шофьори, мотокаристи и др.

Близо 38 на сто от работодателите търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност, а 18 на сто посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език. Компютърни умения заявяват 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на сто от анкетираните.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри от професионални направления или области на висшето и средното образование.

Второто проучване на Агенцията по заетостта се провежда основно сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. Всички желаещи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта и ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетирането се прави за втори път тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори - работодателски и синдикални организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо анонимния как се казва фирмата в която дават 2500 лева за junior? Ако можеш кажи бих искал да кандидатствам...
45
10
 
2
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Работя като програмист. Взимам 5 хиляди чисто ,като не съм от най-добрите специалисти.Работодателят ми осигурява карта за фитнес, масаж в офиса (само на гърба), безплатно кафе, плодове , гъвкаво работно време, тиймбилндинги, безплатни курсове, ваучъри за храна, допълнително здравно ос. Колкото по-голямо е търсенето , толкова са по-големи заплататите и по-добри условиата на работа.Не знам колко са другите професии в България при които не-мениджъри взимат подобни заплати и имат подобни условия
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Това е само началото колега!
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде,IT пак налазиха-глупоsти на търкалета :) Ако са наистина IT де,може да са тролчета,да разпалват спора :)
42
6
 
10
 
! Отговори
Инженер електроника преди 5 години
магистър телекомуникация, английски и руски свободно, немски базово, експертен опит в РС софтуер и хардуер 23г. ,IQ 154. Kакво предлагат ?
41
5
 
14
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Аз не хленча, а казвам истината. Също работя. Въпроса е ,че както винаги удряме не където трябва! ПОЛИТИЦИТЕ са врага, колега анонимен 39...
40
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Будалите попривършиха, наемайте роми те са вашето бъдеще.... Другите отдавна се изнесохме в Германия, Австрия, Великобритания, Холандия и нямаме никакво намерение да се връщаме!
39
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работа има. Преди 10 години, току що завършил, си намерих работа за 2 седмици. В момента търсим хора без опит, базови познания по бази от данни, някакъв програмен език, алгоритми- 2500лв. чисто даваме за тотален junior. Разбирате ли какво значи неграмотни хора? Няма, просто няма. Един от 20 става. Жена ми е мениджър във фирма за подбор на персонал- 1600лв. чисто за складов работник. Умопомрачителна простотия сред кандидатстващите. Едвам отсяват хора. *** народ, липса на кадри. Това е.
38
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИвоПочтени работодатели няма.Който не може да плаща заплати, да си работи сам или да закрива. Никой работник не е длъжен да си подарява труда безплатно на тоя или оня.Как не те е срам да хленчиш?!
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ачъцъ продължавайте да търсите ....ама и будалите свършиха
36
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си внасят украинки и молдовки. Може и виетнамци, филипинки... Да вземат пример от карнобатския дето затворил арменци ли бяха, грузинци ли бяха в някакъв цех за контрабандни цигари. Ние няма да работим за 400лв нето.Посоката е към Терминала.
35
6
 
30
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Въпроса е много щекотлив защото повечето от почтените работодатели не могат да дават по-големи заплати и да плащат осигуровки на 100% понеже самите те са с извити ръце и фирмите им са на прага на оцеляването..мутренската държава се грижи за това! А милионерчетата не дават хляб на никого, те са или партийни хора и смучат милиони от програми или парите им са от окрадените преди 20 години държавни предприятия..Ама кой да се замисли, важното е да унижаваме наред..
34
2
 
27
 
! Отговори
NoName преди 5 години
А Агенцията по заетостта поитересувала ли се е че хората не само имат нужда от работа а и от нормално заплащане, което им позволява да живеят а не да преживяват (някак...)
33
2
 
1
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
10, не 1.
32
8
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
До ИванХа!Иване, ти си ба ти и тарикатчето.Га си взимаше заплатата под масата, не рева, а?А като тръгна да се пенсионираш, тогава се сети, че трябвало и данъци да се плащат.Такива тарикатчета като тебе сте много.7 години взимал под масата, после къде са ми 7-те години.
31
6
 
37
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До ITЕдна държава не може да се издържа само от програмисти. Накрая ще останат около 100 000 IT-та, които ще трябва да издържат 2 мил. пенсионера, 1 мил. роми, шепа алчни капиталисти и крадливите депутати и общинари.Късмет на всички, които решат да останат в страната!!!
30
2
 
43
 
! Отговори
Клиничен фармацевт. преди 5 години
Абе, кво ме интересува бизнеса, бе. Да плащат като хората, пък кадрите сами ще дойдат.
29
7
 
17
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
До 19По-малко са от 10%. Преди 3 години завърших стопанско управление и от 64 човека, четирима работим като мениджъри, другите ги виждам магазинерки, сервитьорки, един го знам да работи в една гумаджийница. Та тука големия въпрос е защо тия младежи похарчиха сума ти лична и държавна пара. Ако тия пари университета ги използва да обучи 1 човека вместо 64, резултата ще бъде доста по-добър.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз па търса половинка ракия. Че имам една, ама искам още една та да ми стане литър.
27
4
 
48
 
! Отговори
работодател преди 5 години
Търсят се работници който да са професионалисти в работата си ,но и да могат да поемат работата на колега когато отсъства!Да са с висше образование,PC грамотност ,шоф.книжка,анг.е предимство.Да са млади,да не взимат болнични,да не питат за отпуска,да могат да остават след работа (в полза фирму),да не са семейни ,да се радват на заплата от 600лв и ваучери за храна 40лв!.Ако заплатата закъснява да не мрънкат!