"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си

Истории на експлоатирани източноевропейци
22 юни 2024 09:07, Александър Попов
335
"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си
Снимка: БГНЕС

Те са от България, Румъния, Унгария. Идват в Германия с грешни представи. Печелят зле, работят при лоши условия. Срамуват се да се върнат обратно. Германски медии разказват истории на експлоатирани източноевропейци.

Германия привлича много хора от Югоизточна Европа, които си мечтаят за по-високи доходи и по-добър живот. Често обаче реалността се оказва много различна - много източноевропейци, тръгнали по този път, бързо разбират, че са експлоатирани. Две германски издания - обществената телевизия WDR и мюнхенският вестник "Абендцайтунг" - дават нови конкретни примери за това. "Дойче Веле" представя някои от тях със съкращения.

"Роби на системата"

Репортажът в "Абендцайтунг" ни пренася в приют в Мюнхен, където са настанени около 450 трудови мигранти от Източна Европа. По-голямата част от тези хора са румънци и българи, а почти всички от българите са от Пазарджик - град в Централна България, уточнява изданието.

Те работят всичко онова, което повечето хора, родени в Германия, не желаят да вършат: чистят, разнасят пратки, трудят се по строежите, мият чинии в ресторанти, работят в кланици. Те получават по-малко пари от хората с германски паспорт, просто защото не знаят друго: минималната заплата в България е 2,85 евро на час, а в Германия - 12,41 евро.

"Роби на нашата система" - така нарича тези хора управителката на приюта в Мюнхен Андреа Гарлонта. Без да си дават сметка колко точно е скъп животът в Германия, те си създават една фалшива представа от това, което някой им е казал или което са прочели в интернет, казва тя за "Абендцайтунг".

"Тези хора са жертва"

Те идват с надеждата да печелят повече и на практика се жертват. Спят в общи, претъпкани помещения или на улицата. Лъжат ги със заплащането и обикновено им прекратяват договора веднага, след като изтече пробният им срок, а после пак ги назначават. Така обаче те губят част от правата си - като платен отпуск. На други пък им предлагат работа за по няколко часа на ден, а трети работят изцяло на черно.

Изданието разказва и историята на братята Виктор, Якоб и Егон - трима унгарци, дошли в Германия с надеждата за по-добър живот. Първи пристигнал Егон - преди 5 години, а по-късно го последвали и другите двама братя. Работили в склад и в ресторанти - "все гадна работа, най-малко по 10 часа на ден", казва Егон. "Целият съм разбит", уверява той.

Последно тримата работили в китайски ресторант, където започнали с миене на чинии, но после вършели всичко: чистене, обслужване, помощ в кухнята - за три евро на час. Спели на тавана над ресторанта - върху матраци на голия под с картони от кашони между тях, служещи за преграда. Шефът им често задържал заплатите за наем, разказва Егон.

"Отпред, където са масите за гости, любезно им се усмихват. Но отзад е ад", уверява 32-годишният унгарец. Работели по шест, а понякога седем дни в седмицата - без почивка, по десет или дванайсет часа на ден. "Бях толкова изтощен", казва Егон. Накрая той и другите двама просто искали да си тръгнат, пише "Абендцайтунг".

"Сега се страхуват да се върнат в Унгария като провалили се неудачници. Това е причината много от тях да остават тук", посочва Андреа Гарлонта. Самата тя е от Източна Европа - дошла е в Германия преди 24 години, когато била на 21. Не смятала да остава дълго, а само колкото да спести някакви пари и да се върне в Румъния. Но останала и сега помага на други трудови мигранти.  

Тя казва с тъга, че родината ѝ Румъния губи много квалифицирани кадри. "За строителни дейности по пътищата сега в Румъния назначават хора от Пакистан. Това са робите там", казва тя. А Ноеми Молнер, която също работи в сферата на помощта за мигранти, обобщава пред "Абендцайтунг": обикновено унгарците в Мюнхен работят на черно по китайски ресторанти, българите и румънците - често са по строежите, а африканците в Мюнхен са най-вече чистачи.

Как се живее без душ и тоалетна

Експлоатацията в Германия на работна ръка от Източна Европа беше тема и на последното издание на популярното предаване "Локалцайт" на обществената телевизия WDR. Зрителите научиха личните истории на Лорант Могер и на Емил Тома - и двамата от Румъния.

Единият работил като шофьор на камион. Работодателят му го регистрирал, но само фиктивно - реално Могер нямал жилище и живеел в камиона "седмици наред, без душ или тоалетна", разказа самият той в предаването.

Емил Тома пък работил две години в кланица - по 13 до 15 часа изключително тежък труд, всеки ден, без почивки. "Ако не успяваш да свършиш всичко, веднага те заплашват с уволнение", казва 51-годишният мъж. Изкарал две години така, след което получил сърдечен удар и вече не може да работи, става ясно още в предаването.

В него председателката на профсъюза DGB Аня Вебер потвърди, че несигурните условия на труд и дъмпингът на заплатите продължават да са сериозен проблем в много сектори на икономиката. От синдиката упрекват политиците, че правят твърде малко за решаването на тези проблеми. Синдикалистите настояват за прекратяването на експлоатацията на източноевропейските работници и за въвеждането на справедливи условия на труд за всички хора в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от Електронна
Любимите диджеи на Илон Мъск за първи път у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 седмици
СТОЙТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ НЕ ХОДЕТЕ ПО СВЕТА ЗА ДА МОЖЕ РУМЕН РАДЕВ ДА ВИ ГОВОРИ ЗА НА *** ДАНКА ФУСТАТА И ДА ВИ СЪБИРА ДЕЦАТА ЗА ДА СЕ *** КАТО ГОЛЯМ НАГРАДИТЕЛ...
72
3
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 2 седмици
Тая статия е соц пропаганда.
71
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА за 52 преди 2 седмици
МДА, ГЕРМАНИЯ НЕ Е ТОВА КОЕТО БЕШЕ, ВЕЧЕ Е ОБЕДИНЕНА И СИЛНА, БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА... КОЛКОТО И НА РУСОФИЛИТЕ ДА НЕ ИМ СЕ ЩЕ
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
по големи роби от тукашните бугарски едва ли има !!
69
2
 
3
 
! Отговори
Учи български! преди 2 седмици
до 41. И в БГ сме роби. А колко сме експроатирани тук в България? Аз знам два чужди езика, като работя с единия. Имам висше от чужбина, от Западна държава. Работя за 1500 лева чисто в София. . . . . Експлоатирани или експропиирани са две различни неща. Има висше от чужбина, ама какво? Пълни глупости! Ако си завършил висше, то поне като преводач или туристически гайд ще взимаш повече от 1500 лв. Лъжец, при това необразован! С две думи балкански ***!
68
4
 
2
 
! Отговори
До долния преди 2 седмици
Ами отивайте да живеете в Словакия и Германия като е по-хубаво. Какво на нас ни разправяте в статия за немските магарии колко лошо е в България?
67
2
 
9
 
! Отговори
До 63 преди 2 седмици
Абе папагал Словакия може и да е еврозоната обаче стандарта им е много по-нисък от чехите ,а и там не взимат такива заплати
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Та, Словакия е с евро от януари 2009-та година. Нещо БГ партиите много прости лакеи са си избрали напоследък. Съвсем Ви куцат опорките, Вашите лидери Боце, Киро, Делянчо да вземат да Ви образоват малко като ще сеете дезинформация и пропаганда колко хубаво се живее в България. Хубаво е за малцина приближени до властта и шепа програмисти.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В БГто има живот само в София. Ако издържате на стрес и агресия това е мястото за вас: касиерка в Хипермаркет или учителка в частно училище: 3к. Склададжия, инженер, шофьор: 5к. Майстор вътрешно строителство (плочки, гипсокартон) 7к. Мениджър, маркетинг сейлс, програмист (без много опит) - 10 и нагоре!
64
3
 
9
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
Добре, че избягахме от запада, и се върнахме в България ! Не щем повече в тая западна к очина, тук си е най добре !
63
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Роби ли, не, нормални хора, които няма да се върнат. При рашките и завесата им, ще е рай.
62
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Нали искате да стане "като в германия"?
61
2
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 2 седмици
Аз много исках да се разкарам от София - шум, стрес, мръсотия, но заплатите не са високи ако не си ИТ, политик или връзкар.Е, какво да кажа - извън София е пълна мизерия. Търново без туризъм е заникъде, всеки припечелва допълнително от къщи за гости или продава сувенири. Красив град, но тези чукари са трудни за вървене дори за млад човек. Слушам една местна болярка работила за 900 лева. Варна, Бургас извън туризма трудно. Видин, Плевен и Русе са тъжна гледка. Пловдив става само ако си връзкар.
60
2
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 2 седмици
Хвана го! Нали трябва да си измисля истории против България. За това им плащат от американското посолство. Да ни разправят колко хубаво е на запад.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 61: бил е толкова скапан и преди - точно преди да дойде Хитлер! Вижте в историята, германците като падат, падат яко!
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 59Леле какво тъпо парче си, Словакия е с Евро от мнооого отдавна. Стой си в *** БГ сред чалгопитеците, тук си си на мястото.
57
8
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 2 седмици
Ами,аз не съм чул Словакия да е приела еврото,как са ти плащали 1300 евро не е ясно
56
3
 
16
 
! Отговори
До 57 преди 2 седмици
Пълни глупости. Германия пропада и в момента живота там никога не е бил толкова скапан.
55
1
 
9
 
! Отговори
До 52 преди 2 седмици
Ама не можеш да ,четеш бе не ,че е по-зле ,а само българите ,които са отишли да работят са зле ,защото са си мислили, че там парите растат по дърветата
54
6
 
11
 
! Отговори
Тони преди 2 седмици
Аз работих в Словакия за 1300 евро бруто. Нетото беше доста по-малко, но за 1 година успях да спестя повече, от колкото в България, въпреки, че там плащах наем, а тук съм в собствен апартамент. Храната беше на същите или дори по-ниски цени от колкото у нас. Там си купих Айфон, в БГ с БГ заплатата никога не бих си купил тази марка, защото е на същата цена като там или по-скъп.