7 съвета при избор на маса за трапезарията или всекидневната

Спонсорирано съдържание | 28 окт 2024 11:24, Александър Попов
7 съвета при избор на маса за трапезарията или всекидневната

Изборът на подходящи мебели за вашето жилище е от ключово значение за създаването на комфортна и уютна атмосфера. Особено важна роля за функционалността и цялостната визия на интериора играят масите. Трапезни, холни или помощни, те имат различни роли, но при всички е добре да обърнете внимание на няколко основни фактора. В тази статия ще разгледаме какво да търсите и как да направите най-доброто решение за вашия дом.

Видове маси:

•    Трапезни маси – Сърцето на всяка трапезария. При избора е важно да се определи формата – кръгла или правоъгълна, в зависимост от пространството и броя на хората, за които ще бъде предназначена. Кръглите са подходящи за малки пространства, докато правоъгълните предлагат повече площ за сервиране и удобно настаняване на повече гости.

•    Холни маси – Макар да са предназначени основно за всекидневната, те често изпълняват допълнителни функции. Важно е да се провери височината на масата, за да се уверите, че ще пасва на меката мебел. Освен това, изборът на материал и стил е от съществено значение за поддържане на общата естетика на помещението.

•    Помощни маси – Малки, удобни и функционални, те са идеални за пространството встрани от дивана. Търсете модели с материали и цветовете, които ще съответстват на останалата част от обзавеждането.

•    Бар маси – При избора им, обърнете внимание на височината спрямо тази на бар столовете, които сте избрали или ползвате.
Стилът трябва да се вписва в общия интериор, а материалите да гарантират дълготрайност.

Сега, нека разгледаме съветите, които ще ви помогнат да изберете правилната маса според вашите нужди.  

1. Определете правилния размер

Преди всичко, измерете помещението, където ще поставите избраната мебел. Тя трябва да е достатъчно голяма, за да осигури комфорт, но да не пречи на движението. За трапезарията оставете поне 90 см свободно пространство около масата, за да може хората да се движат лесно.

2. Изберете подходяща форма

Формата на масата трябва да се съобрази с наличното пространство. Кръглите и овални варианти са подходящи за малки пространства, като улесняват комуникацията, докато правоъгълната и квадратната форма са по-добри за по-големи помещения.

3. Подходящ материал

Материалът на масата влияе на визията и функционалността. Дървените повърхности добавят топлина и са издръжливи, но изискват редовна поддръжка. Стъклените варианти са стилни и визуално увеличават пространството, но е нужно да бъдат по-често почиствани. Металните и керамичните модели са устойчиви и модерни, подходящи за съвременни интериори. Дървесина като дъб или метални конструкции осигуряват по-дълъг живот на мебелите. Избирайте материали, които са устойчиви и издържат на ежедневна употреба. Инвестицията в качествена маса ще се отплати във времето.

4. Съобразете височината на масата с мебелите

Височината е ключов аспект, особено при холните и помощните мебели. Холните маси трябва да бъдат малко по-ниски от нивото на седалката на дивана, за да са удобни за използване, докато помощните маси трябва да са на височина, която позволява лесен достъп до предметите върху тях.

5. Изберете функционалност

Масата не трябва само да изглежда добре, но и да бъде практична. Търсете модели с допълнителни функции, които да увеличат удобството. Например, холните маси често разполагат с два плота, вградени чекмеджета или повдигащ плот, което осигурява допълнително пространство за съхранение. За по-малки стаи разтегателните трапезни маси са отличен избор – те позволяват да увеличите размера на плота при необходимост, без да заемат постоянно толкова място.

6. Хармония с останалия интериор

Масата трябва да се вписва хармонично в общия стил на помещението. За класически интериори, изберете модели от МДФ или дърво с детайли, които ще подчертаят елегантността на пространството. За модерни и минималистични стаи, идеални са мебелите с чисти линии и неутрални цветове. В съвременните апартаменти трапезария и хол често са в едно помещение. В тези случаи може да изберете трапезна и холна маса с идентичен дизайн за създаване на визуална последователност. Същото важи и за комбинацията от холна и помощна маса със сходна визия. Такива предложения можете да намерите в онлайн магазина на Мебели Carmen.

7. Лесна поддръжка

Обмислете колко лесно ще поддържате избраната повърхност в добър вид. Стъклените варианти изискват редовно почистване от отпечатъци и прах, докато дървените може да се нуждаят от допълнителна грижа, за да запазят блясъка и красотата си.  

Изборът на маса е ключов за функционалността и естетиката на всяка стая. Независимо дали търсите трапезна, холна, помощна, или бар маса следването на тези съвети ще ви помогне да вземете най-доброто решение.


Спонсорирани публикации