Бой, флекс, клишета, негласуващи... Живеем в политическа симулация

Доверието в изборите е като доверието към НС - движи някъде към 5-6 процента
28 окт 2024 13:28, Александър Попов
40
Бой, флекс, клишета, негласуващи... Живеем в политическа симулация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една вяла кампания, в която ни агитираха от планини, улици с дупки, че и от свинарник, има своя естествен край - незаинтересованост на изборите (с една идея по-добре от изборите през юни), с малка надежда за редовен кабинет. Пак няма да се разрине кочината (така ни се заканва един небъдещ депутат), за радост на кандидатите да ни управляват.

Сигурно и на вас ви е направило впечатление, че във вчерашния ден нямаше политик, който да не призовава да се гласува, че ще си затрием държавата, ако не пуснем бюлетина, че държим бъдещето в ръцете си. Но за 30 дни не видяхме нито един лидерски дебат, за да осмислим какво бъдеще ни предлагат. Така е вече 15 години. За 30 дни гледахме лидерите с джипове, сърфове, тротинетки. Хвалби какво са свършили, нито дума, че изхарчихме над милиард заради неспособността им да са политици.

И доверието в изборите е като доверието в парламента - движи някъде към 5-6 процента. Но никой не се трогва от тези, които коват законите. Те обвиняват нас, че не сме гласували.

А какво видяхме в изборния ден, за да ни сръчка нещо и да отидем до урните?

Подминаваме с 200 клишетата на политиците, които ни се налага да слушаме два пъти годишно на предсрочните избори. Може би най-прав бе Ивайло Вълчев, който каза, че гласува да не казва за какво гласува през няколко месеца.

Още с отварянето на секциите започнаха да окапват машини, доста от тях изкарваха бели разписки. Изборния ден започна с непълен състав на СИК в различни населени места, десетки сигнали за нерегламентирана агитация.

В Пловдив извадиха флекс, за да отворят една от секциите. В старозагорско нарамиха въдиците и окупираха яз. "Копринка", но не за политически улов.

В Хасково роми нападнаха екип на bTV, някакъв "бизнесмен" удари оператора, а после крещя как нямало право да му влизат в кафенето. Облепено с плакати на една от партиите.

Неграмотни се възползват да "изкарат някой лев". Питат го един за кого гласува, той не знае. Но знае номерчето на партията и вероятно ще напълни торбата за една не много обилна вечеря.

Кметът на турския град Бурса Мустафа Бозбей публикува в деня за размисъл, в който агитацията е забранена, видеообръщение във фейсбук, в което открито подкрепя партията на Доган.

А политиците дали си дават сметка, че един от актуалните вицове вчера бе, че ЦИК знае резултатите, но чака да свърши гласуването...

Живеем в някаква политическа симулация, в която се изпраща жалба, че не се виждало какво правят зад паравана гласуващите.

Лидерите

Делян Пеевски гласува изненадващо и по незнайни причини в родопското село Бабяк, Ахмед Доган иска да му задават само хубави въпроси, а Бойко Борисов от немай къде се заигра с Гунди и последните секунди. Сякаш нещо може да се случи в последните секунди на политическия терен. Лидерите на ПП-ДБ пък се вкопчили в бъдещето на България, сякаш ги интересува. Слави си остава един фейсбук политик и няма изгледи да се надскочи. Раздава морал и присъди от дивана, а гласувалите за него получават хаджи Тошко и Балабанов. "Когато отвратените не гласуват, управляват отвратителните" - цитатът от Радой Ралин използва Борислав Гуцанов от БСП, може би защото знае, че няма да управлява. Ивелин Михайлов пък иска свобода, навярно от нещо се притеснява.

Политическата ни система е в разпад, политици няма, остава да видим има ли поне търговци, за да скалъпят така жадувания редовен кабинет. Алексей Петров вече не е сред живите да прави сглобки, надеждите са най-после да видим коалиции. Като в "белите" държави. Да имаме не просто редовно правителство, а ефективно правителство. Не е толкова страшно, но у нас всички искат цялата баница...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Нес бг, много малко коментарите, бе, що тъй? Нищо общо нямате с това, нали?
31
0
 
4
 
! Отговори
Хммм преди 42 минути
Не знам дали е успокояващо ,че на световно ниво политиката е пълен бърдак, а политиците са...хвани единия удари другия. .Та и у нас не прави изключение,естествено. Въпреки че много ми се иска да се намерят достойни и кадърни хора за управляващи ,че едни плевели са избуяли
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
С 21 процента по лихвите Русия е на 12-то място в света. Генерал-полковник Сергей В.Чемезов, Председатель Союза машиностроителей России, член бюро Высшего совета Единной России, настоя за намаляване на лихвените проценти, предупреди за опасност от индустриален колапс. С растежа на инфлацията цените на храните се покачват и има криза на потребителските цени. Държавният дълг остава непогасен, а бюджетът страда от нарастващите субсидии за ипотечни кредити и увеличените акцизи върху горивата.
29
1
 
3
 
! Отговори
тотален крах преди 45 минути
Според сайта на ЦИКГЛАСУВАЛИ - 26.25 %от тях:Не подкрепям никого 82 454 , т.е 3.4%от тях около 10% фалшижи гласовеизлиза че около 12-13% балъци и ИТ помиари дето ги е страш господарите им да не си тръгнат са гласувалиТотален крах за цялата про-западна колониална политическа система
28
3
 
14
 
! Отговори
Браво за коментара! преди 1 час
Хора, давате ли си сметка, какво се случи?Свинчо си купи партия, не просто гласове!Ние, народът, започваме да вярваме, че си е купил съд и прокуратура. Че вилнее в държавата и ще вилнее. Че, може би притиска Бойко и държи с компромати повечето политически лидери.Е, този политически сатрап, кой ще му се опре!? А, евроантлатическите, англосаксонски американци, не го ли "осъдиха" по Магнитски? Ама сега го пуснаха да вилнее и унищожава демократичните сили в България. Не ли!?
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не мога да разбера по кой се плюва - по нас самите или по тия които избираме. Като не става никой, дай да внесем от чужбина политици.
26
1
 
5
 
! Отговори
Ами Аз Глакувах преди 1 час
за Величие - ама Мафията - Едва ли Дори е ПреБроила - Гласът ми!
25
2
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 1 час
За Хасково и нападението на Журналисти - Квартал Република е сепаративна Република - там Закона е на една Партия - няма НАП , НОИ , СЪД , МВР - в България има такива Територии в които не важат Законите на Държавата - дори да се убие човек се закопава , без последствия .Около 70% от България се намира в тези Територии .Там Потъват много пари от Бюджета - за това няма пари за Пенсии и Заплати . Оправдавам МВР , СЪД , Прокурори - те се страхуват за Живота си и Децата си .
24
0
 
7
 
! Отговори
баба Пена преди 1 час
Системата при нас е идиотодемокрация
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Трябва догодина за изборите да се въведе онлайн гласуване по интернет така възрастните хора сте могат да гласуват от вкъщи но Бойко Борисов по прякор самозабравил се тиква го е страх знае тогава остава само с гласовете на чиновниците в България които ги е страх да не загубят работните си места знае ромите са неграмотни и могат да гласуват само с хартиени бюлетини затова ГЕРБ винаги сте са против онлайн гласуването по интернет от вкъщи.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нещо се объркаха журналистите, денят за размисъл още не е влезнал в турските закони и България още не е част от Турция
21
1
 
7
 
! Отговори
Цар Киро преди 1 час
Толупа не е виновен.Народа ни е ***.
20
8
 
0
 
! Отговори
ъ преди 1 час
Какво искате пак бе, мрънкачи? Имаме си отново конституционно мнозинство, за чудо и приказ. Хората работиха заедно преди една година, ще работят заедно отново. И мноо мола гъбарите да не коментират, те са кибици и имат право само мълчат и да гледат. Сами са си избрали тази роля в живота.
19
1
 
3
 
! Отговори
Лидерите?! преди 1 час
АхахахаахХ! "Лидерите" кай!
18
0
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 1 час
Защо Буйко са записа в 25 МИР в София,а не в 23 или 24?Познайте от раз.Защото там е Факултето.....
17
0
 
4
 
! Отговори
Шишока преди 1 час
Тиквата и Мистър Кеш в какви отношения са.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Извинявай авторе, щом всички според теб са маскари си наври статията където пожелаеш.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
БорисоФ е профан.
14
0
 
9
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
БОРИСОФ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ ? КОИ ЛУД РЕШИ ТВА ?
13
0
 
8
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
КВО ПО ТОЧНО ПЕЧЕЛИ ТИКВАТА ?