Храната – универсалният език, който ни събира на една маса

Обновена: 4 юли 2024 11:39 | 4 юли 2024 11:04, Александър Попов
Храната – универсалният език, който ни събира на една маса
Вдъхновителите на кампанията „Храна за размисъл“: (от ляво надясно) Халед, Сара, Шеф Имад Аларнаб, Олександра. Снимки: RAZKAZ Studio/All Channels Communication

Mastercard продължава традицията си да подкрепя важни инициативи и да развива кулинарната сцена в България. С подкрепата на компанията тази година на музикалния фестивал „A to Jazz“ ще бъде представена каузата „Храна за размисъл“. Кампанията, организирана от Агенцията за бежанците на ООН (БКБООН), вече доби огромна популярност след старта си с едноименния pop-up ресторант на Световния ден на бежанеца, 20 юни. Тя използва силата на храната, за да разкаже историите на бежанци и да насърчи разбирането и съпричастността в обществото.

Популяризиране на културното многообразие чрез храна

От 4 до 7 юли, посетителите на фестивала ще имат възможността да чуят историите на основните участници в кампанията – Сара, Саша и Халед, както и на известния шеф-готвач Имад Аларнаб, който е куратор на менюто в pop-up ресторанта „Храна за размисъл“. Менюто, създадено от шеф Аларнаб и реализирано с помощта на екипа на ресторант „Таланти“, HRC Culinary Academy Bulgaria, представя автентични вкусове от Афганистан, Украйна и Сирия. Ресторантът не само предлага уникални ястия, но и споделя лични истории за културата и традициите на трима бежанци, които са изградили своя нов живот в България. Над 250 души вече посетиха pop-up ресторанта, а още много остават записани в дълъг waiting list, поради което организаторите обявиха две нови дати – 10 и 16 юли.

Налистники на Олександра сервирани в pop-up ресторант „Храна за размисъл“

Уникална възможност за гостите на фестивала

Благодарение на подкрепата на Mastercard, гостите на „A to Jazz“ ще могат да участват в специална томбола, използвайки своята карта за покупки на стойност от минимум 40 лева. Регистриралите своите покупки на щанда на компанията ще имат шанс да спечелят една от 1100 награди, включително 10 двойни покани за pop-up ресторанта „Храна за размисъл“ на 10 и 16 юли.

Ангажиментът на Mastercard към социални каузи

Mastercard продължава да подкрепя  значими обществени инициативи, като тази година предлага  стипендии за млади момичета  от професионални училища по  обществено хранене за обучение  по „Culinary Arts“ в престижната HRC Academy в София. Тази програма не  само предоставя висококачествено  образование, но и насърчава устойчивото  развитие на HoReCa сектора в България.

В същата посока е и инициативата „Mastercard Ден“, която възнаграждава картодържателите за покупки в заведения всеки първи ден от месеца. Всеки път, когато потребителите използват своята Mastercard за покупки на храна и напитки в ресторанти, барове, нощни клубове, кафенета, сладкарници и за доставки на храна за вкъщи, те получават 10% кешбек. Максималният кешбек е до 50 лева на карта на месец. За да участват, картодържателите трябва да регистрират своите карти на www.priceless.com/den. По този начин Mastercard стимулира своите клиенти да подкрепят местните заведения и да започнат месеца с любимия си вкус, като същевременно насърчава икономическия растеж и развитието на ресторантьорския бизнес в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: храна за размисъл
Още от Миш-маш
Вижте вашия любовен хороскоп за 5 юли