Господинов за "Букър": Постигнато е с 30-те букви, които ползваме от векове

„Честит празник, честито чудо на езика!“
154
Господинов за "Букър": Постигнато е с 30-те букви, които ползваме от векове
Снимка: БГНЕС

За мен е голяма радост. Това, което успях снощи да кажа на български по време на словото си, искам сега да го пожелая на цяла България. Честит празник, честито чудо на езика!“, каза в ефира на bTV от Лондон писателят Георги Господинов. Снощи той спечели награда "Букър" за романа си "Времеубежище" в превод на Анджела Родел.

"Имаше голямо напрежение. Бяха дошли финалистите от четири континента и когато съобщиха името на романа, просто не можехме да повярваме, защото това е най-престижната световна награда за книга", сподели писателят.

Още по темата

"Всичко това се случва сега, в навечерието на 24 май. Всичко това може да бъде постигнато с 30-те букви, които ползваме от векове. Това е най-хубавото и това ми се ще да предам нататък. За първи път българска книга бе номинирана. Възможно е да се пише на български и да се стигне до този връх", каза още Георги Господинов.
„Тази книга започна да пътува в трудно време, но тя беше написана за трудно време. На нея ѝ се случиха неща, които не съм очаквал“, каза Господинов.

Той сподели още, че това е първата му книга, която излиза на английски език. По думите му Великобритания е трудна страна за пробив, а Лондон е пълен с литература град. В тази връзка не е очаквал, че романът му ще е по витрините на книжарниците там.

„Най-хубавото, което се случва, е, че идват читатели от различни националности. Читатели, които познават книгата и ѝ се радват. Това е най-добрият път за една книга“, посочи още писателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
6
 
! Отговори
Теодоро преди 11 месеца
Много жалък плазмодий
60
6
 
13
 
! Отговори
24 maj преди 11 месеца
Георги Господинов и Христо Грозев са днешние англосаксонски,пардон славянски братя Кирил и Методи! Те са тези,които пишат историята ни на шльокавица,новата българска азбука! На тези български титани на перото трябва да се вдигне паметник ,ама не в София,а директно в Лондон редом до кралицата майка и нейната така нелогично закончила снаха(извинявам се от патоса ми изхвръкнаха имената на тези така обичани от българите дами)Вива Бритиш,вива Grozi GospodinOF
59
6
 
1
 
! Отговори
Kiril,Meto i brat mu преди 11 месеца
Дружбата ни с Русия е тъй важна, както слънцето и въздуха за всяко живо същество. А президентът Путин ви каза:"Азбуката идва от МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ"
58
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бягайте в Русия, тука тече промивка на мозъка , после бахмутизация
57
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПРОЧЕТОХ НАЛИЧНИТЕ ЦИТАТИ ОТ ТВОРЧЕСТВОТО НА ГОСПОДИНОВ И НЕ СМЯТАМ ДА СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО И ПАРИТЕ ЗА ДА ИЗУЧАВАМ ДУХОВНИЯТ ЖИВОТ НА БУБУЛЕЧКАТА, ДОРИ И ТИТУЛОВАНА!!...
56
8
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 11 месеца
Значи,трябва да се радваме,не защото книгата е на ниво,а защото,е писана от български автор, същото,като Мария Бакалова,номинирана за "Оскар",в просташки филм,жалка история.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма значение кой читател какво харесва.Любимият ми автор е Йовков,не харесвам Елин Пелин.Но кой съм да определям кой е по голям писател.Чета това,което ми харесва.
54
12
 
7
 
! Отговори
Честит празник! преди 11 месеца
Еха, страхотно! Браво на Господинов, истински талант! На фона на нашата обществена реалност той изглежда като от друг свят.
53
6
 
9
 
! Отговори
БГАЗОВ преди 11 месеца
Продължаваме Простотията
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 82 Как разбрахте, че не сме я чели? Ясновидец? Какво ще ни посъветвате да сложим на скарата - чушки, защото само миризмата на печени чушки буди патриотизъм у Господинов? Но дори и това с аромата на печени чушки е откраднато от великия Никола Манев... Не мо'е ли да отворим Пино Гриджо и да слушаме джаз, или това е запазено само за феновете на Времеубежище?
51
1
 
2
 
! Отговори
До 78 преди 11 месеца
Ти драги, изглежда съвсем не си разбрал какво пиша? Но като всеки простоват човечец от селата, държиш да се изкажеш!
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как хора непрочели и един ред от книгата дават мнение? Запалете си скарите, отворете бирите, пуснете си чалга и млъкнете!
49
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Не го признахте човека, а може би наистина заслужава тази награда!Уважавайте труда на хората, така ще уважават и вашия труд, само при едно условие, когато е качествен!Човекът е с открити карти и е написал роман, а вие зад клавишите на компютъра какви скрити лимонки сте никой не ви знае, какво можете и какво умеете!Обаче едно нещо умеете, да плюете и да принизявате труда на други българи, тука сме световни шампиони, няма кой да ни бие!Така само ще отидете в обятията на Путин и Ердоган!Лоугън!ЦРУ!
48
3
 
7
 
! Отговори
д-у-п-е преди 11 месеца
Постигнато е не с 30, а с 4 букви (вж. по-горе), но в днешно време ако не дадеш под наем въпросното четирибуквие, забравят за теб, отхвърлят те, особено в сферата на изкуството.
47
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
наградата е на името на Букър Т. Уошингтън..Не на смисъла на думата-"книжар"..Но все пак,добре е да се споменава по-често името на България...Имам предвид в добра светлина,защото с това мутренско ИГО,беснеещо вече 15 години,имиджа ни спадна яко..
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Има го в нета без пари. Няма да плащаш и заема. Все едно си времеубежище)
45
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Великите и големите империи, точно за това са големи и велики, че знаят кое копченце да натиснат ,така че да въздействат на малките провинциални държави с комплекси!Особено когато светът се тресе и предстои да се преразпределят пазари и суровини!Агент Лиз Бенет!ЦРУ!!!
44
5
 
4
 
! Отговори
12345 преди 11 месеца
Ха, ха - награда за роман на английски език!!!!!!!!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заглавието е бомбоубежище и не е добър превода.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
празника не е ли за славянската писменост